ZECE calitati ale sinelui copilariei care se afla in interiorul fiecaruia dintre noi

2012

Fiecare dintre noi avem ceva de invatat de la partea imatura a personalitatii noastre. Majoritatea adultilor le este foarte dificil sa-si accepte toate aspectele personalitatii, iar de cele mai multe ori este vorba de sinele copilaros, imatur, jucaus. Daca ne-am putea aminti cum era copilul acela inocent din trecut care se afla in continuare in interiorul nostru si daca am reusi sa avem din nou incredere in el la fel cum o faceam atunci cand eram copii, viata noastra ar capata o prospetime autentica. Putem invata foarte multe lucruri de la sinele copilariei noastre si putem integra in viata noastra anumite aspecte pe care acel copil din interiorul nostru ni le poate oferi. Iata ZECE calitati ale sinelui copilariei care se afla in interiorul fiecaruia dintre noi:

10. Nu are un scop ascuns

07

Ce vezi aia primesti. Aceasta era atitudinea care ne conducea viata in acea perioada. Copiii nu au niciun scop ascuns si nu au niciun motiv sa-si ascunda adevaratele intentii. Aceasta aptitudine inca se afla in interiorul tau, dar a fost acoperit de asteptarile celorlalte persoane referitoare la modul nostru de a ne comporta. Ca adulti, asumam automat ca suntem mult mai inteligenti decat copii, si in anumite privinte avem dreptate, dar avem atat de multe de invatat in ceea ce priveste modul de a trai al celor mici.
9. Traieste in momentul prezent

04

Sunt foarte multe de spus cu privire la acest mod simplu, dar in acelasi timp extrem de puternic, de a trai. Adesea, ne gandim cu parere de rau la trecut si cu ingrijorare cu privire la viitor. Atunci cand facem acest lucru, nu ne putem bucura de momentul prezent asa cum este el. Atunci cand eram copii viata era traita aici si acum si ne bucuram de tot ceea ce se intampla in jurul nostru. Sinele copilariei tale se bucura de orice moment si rare erau momentele in care se ingrijora cu privire la trecut si la viitor. Aceasta este una dintre principalele porti  catre adevarata fericire.
8. Este prostut uneori si nu stie ce este acea perfectiune

03

Foarte multa munca si putina distractie, aceasta este una dintre modalitatile prin care o persoana poate sa devina extrem de plictisitoare si pentru a nu folosi un termen jignitor, obisnuita. Copiii  petrec foarte mult timp in incercarea de a scapa de realitate pentru a se distra. Fa-ti timp pentru sinele copilariei din interiorul tau distrandu-te si bucurandu-te de viata. Alearga prin gradina, poarta o palarie neobisnuita sau razi fara niciun motiv. Toate aceste activitati elibereaza endorfine, hormon care ne face sa ne simtim plini de viata si care ne intinereste sufletul.
7. Are o atitudine pozitiva indiferent de circumstante

05

Majoritatea copiilor au tendinta sa gandeasca pozitiv si sa evite complet gandirea negativa. Acesta este un lucru intuitiv pentru majoritatea dintre ei. De indata ce devenim adulti, gandirea noastra tinde sa devina din ce in ce mai negativa, asta in cazul in care nu avem grija in mod constient de acest lucru. Sinele copilariei noastre privea toate posibilitatile inainte sa spuna “nu pot” iar apoi gasea o solutie. Daca vroiam sa facem o casuta in copac, reuseam sa o facem indiferent de circumstante si nu ne gandeam niciodata la motivele pentru care acest lucru nu ar fi fost posibil.
6. Viseaza departe si crede ca totul este posibil

0.01

Cat de des ai auzit un copil spunand “intr-o buna zi o sa fiu astronaut”. Mintea noastra de adulti gaseste imediat motive rationale pentru care acest lucru nu o sa devina realitate. Ne asumam, sau mai bine zis ne impunem propriile credinte limitative fara sa realizam acest lucru, iar prin acest proces minimalizam sansele pe care le avem in indeplinirea viselor noastre.
5. Este extrem de optimist cu privire la ceea ce va urma

01

Iti amintesti cat de entuziasmat erai inainte de Craciun? Acel sentiment de fericire intensa si anticipare pozitiva este destul de dificil de comparat cu un alt sentiment. Reaminteste-ti acea emotie a copilariei, aminteste-ti acel sentiment care prevestea aparitia lucrurilor bune care vor veni in viata ta. Ca adulti, tindem sa fim mult mai cinici si sa ne asteptam la dezamagiri, acesta fiind unul dintre lucrurile care produc dezamagirea in primul rand.
4. Are o curiozitatea fata de viata, dragoste si fata de realitatea din jurul sau

02

Singurul mod prin care poti face acest lucru este prin a incepe sa realizezi ca inca ai mult mai multe de invatat. Nu incetam niciodata sa invatam, indiferent de cat de maturi suntem. Cand eram copii intrebam tot timpul “de ce?” obicei pe care l-am pierdut odata cu varsta.  Un creier activ face sa mintea ta sa fie sanatoasa si puternica. Curiozitatea este o virtute.
3. Traieste cu inima deschisa

08

Copiii au o inocenta, o delicatete si o incredere aparte, acesta fiind rezultatul faptului ca acestia traies cu o inima deschisa. Acestia nu au nicio retinere sa-si arate simpatia pentru o anumita persoana sau antipatia. Cand nu avem incredere in cei din jurul nostru, devenim suspiciosi, fapt ce incarca negativ interactiunile pe care le avem cu acestia.
2. Adopta o atitudine deschisa si onesta si se exprima liber indiferent de consecinte

05

Copiii gandesc de cele mai multe ori cu voce tare. Acestia isi exprima o congruenta extraordinara intre lumea interioara si cea exterioara. Cu toate acestea, libertatea de expresie a acestora este inhibata odata cu inaintarea in varsta. Conditionarea sociala ne inhiba si ne face sa ne conformam standardelor sociale ale acesteia. In acest mod, acestia-si pierd o mare parte a adevaratului lor caracter, in incercarea disperata de a se integra in societate si de a se comforma standardelor superficiale ale societatii. Exprimandu-te liber si lasand la o parte dorinta de a te conforma acestor standarde iti vei onora copilul interior.
1. Are incredere multa in celelalte persoane si le lasa pe acestea sa ridice bariere

06

Cu cat inaintam in varsta, viata ne arunca in cale fel si fel de incercari care ne fac sa ne inchidem in noi insine si sa ne protejam sinele autentic. Devenim din ce in ce mai raniti si in consecinta incercam din ce in ce mai mult sa ne protejam. Unul dintre obiceiurile cu care ne-am obisnuit este acela de a-i judeca pe cei din jurul nostru. Acest obicei ne ofera un sentiment de control  dar in acelasi timp ne mentine intr-o stare de separare aparenta fata de cei din jurul nostru, fapt ce aduce cu el un sentiment de singuratate. Invata sa-ti cobori barierele si sa-i lasi pe ceilalti sa te cunoasca pe tine cel autentic.

 

 

 Sursa