Aceasta este radacina sentimentelor de gelozie!

1854

Gelozia este o emotie pe care aproape toti oamenii implicati intr-o relatie o intanesc din cand in cand. Sentimentele persistente de gelozie pot deteriora o relatie si se pot dovedi dificile pentru ambele parti, in special daca sentimentele sunt irationale sau daca nu au nici o baza in realitate. Psihologii subliniaza faptul ca aceasta reactie complexa apare deoarece implica o gama larga de ganduri, emotii si comportamente. Sentimentele de gelozie sunt de obicei inradacinate in trei cauze principale – nesiguranta, frica si concurenta.

Nesiguranta

Sentimentele de nesiguranta apar de obicei atunci cand un membru al relatiei pune la indoiala sentimentele celuilalt. Nesiguranta are uneori radacini in stima de sine scazuta, dar poate fi provocata si dintr-o lipsa de atentie a partenerului. Daca un partener are un nivel scazut de incredere in sine sau putina incredere in sine, sentimentele de gelozie devin usor declansate de stimuli aparent inofensivi, cum ar fi o privire intamplatoare asupra unui membru al sexului opus. Oamenii care se compara cu ceilalti sau care incearca sa traiasca in mod constant la asteptari nerealiste pentru ei insisi pot descoperi cum aceste sentimente isi fac aparitia frecvent.

Frica

Frica de a-ti pierde partenerul ramane un declansator principal al sentimentelor de gelozie. Psihologii arata ca, uneori, gelozia poate fi naturala si poate ajuta un cuplu sa se aprecieze mai mult reciproc. Avand constiinta ca cineva poate pierde partenerul poate consolida legatura din cuplu, dar nu si atunci cand acest sentiment de frica devine obsesiv sau irational.  Oamenii se pot teme ca partenerul lro vrea sa-i inlocuiasca cu cineva “mai bun” sau mai de dorit. Furnizarea sau cautarea unei reasigurari poate ajuta sa stabilirea unor noi termeni ai relatiei.

Concurenta

Sentimentele de competitie sunt emotii umane normale, din care gelozia poate atinge un nivel extrem.  Un articol realizat de James Park de la Universitatea din Minnesota arata ca multi oameni sufera de sentimente de gelozie si astfel isi pierd energia incercand sa fie mai buni decat ceilalti, in loc sa incerce sa devina “cei mai buni” ei, indivizi unici.  Acestia pot concura in mod constant cu altii si pot considera pe oricine drept o amenintare potentiala. Competitivitatea poate uneori sa ajute pe cineva si sa motiveze, dar poate duce la indoieli, ajungand astfel sa se intrebe ce au altii si el nu are.

Sursa