CINCI dintre cele mai mari mistere ale religiei

2579

5. Sfantul Potir si Sfantul Graal

03

Sfantul Potir este considerat a fi cupa sau bolul din care Iisus a baut in timpul Cinei celei de Taina.

Un potir pastrat de Catedrala din Valencia, in Spania, este recunoscut ca fiind o relicva sfanta, dar Vaticanul nu a recunoscut niciodata ipoteza potrivit careia acela ar fi potirul real din care Iisus Hristos a baut vin la Cina cea de Taina.

Povestea Sfantului Potir a dat nastere mai tarziu, in perioada Evului Mediu, unei noi legende, cea a Sfantului Graal.

Legenda spune ca acest vas, Sfantul Graal, poseda puteri speciale. Acest vas este adesea asociat legendelor arturiene.

Foarte multe afirmatii au fost facute cu privire la descoperirea potirului autentic, dar pana in acest moment cupa sfanta ramana un mister.
4. Adevarata Cruce

04

Dupa cum sugereaza si numele, “Adevarata Cruce” se refera la crucea de lemn pe care a fost rastignit Iisus Hristos.

Bisericile din intreaga lume pretind ca s-ar afla in posesia anumitor fragmente de lemn din crucea pe care a fost rastignit Iisus Hristos. Majoritatea clericilor sustin ipoteza potrivit careia aceste fragmente de lemn au fost aduse din Tara Sfanta de catre Sfanta Elena, mama imparatului Constantin, imparatul roman care a legalizat crestinismul in Imperiul Roman in anul 313.

Unele dintre cele mai faimoase relicve sunt pastrate in incinta Bisericii Sfintei Cruci din Ierusalim. Acolo se regasesc impreuna trei fragmente ale Adevaratei Cruci ,unul dintre cuiele care au fost folosite la crucificare si un os de la degetul aratator al Sfantului Toma. Acela a fost degetul cu care i-a verificat ranile lui Iisus atunci cand i-a pus la indoiala inveierea.

Acesta este un alt mister al religiei. Sunt oare aceste fragmente care fac parte din adevarata cruce?
3. Manuscrisele de la Marea Moarta

05

Considerate a fi una dintre cele mai importante descoperiri ale secolului al XX-lea, Manuscrisele de la Marea Moarta au fost descoperite de un cioban intr-o pestera in apropiere de Qumran, pe malul Marii Moarte, in anul 1947.

Considerate a fi vechi de peste 2000 de ani, cele aproape 1000 de texte sunt scrise in mare parte pe pergament in limbile ebraica, aramaica si greaca. Acestea ne-au oferit o imagine mult mai clara asupra iudaismului timpuriu si asupra originilor crestinismului.

Cei mai multi dintre cercetatori sunt de parere ca aceste manuscrise au fost scrise de catre o secta iudaica, Esenienii.

Manuscrisele sunt pastrate intr-o camera intunecata si cu o temperatura controlata la Muzeul Israelian din Ierusalim.
2. Sudarium din Oviedo

01

Sudarium, un cuvant de origine latina care inseamna literalmente “stergar de sudoare”, este declarat a fi bucata de material textil care a fost infasurat in jurul capului lui Iisus Hrisos dupa ce a murit.

Acesta este pastrat in incinta Catedralei San Salvador din Oviedo, Spania si este accesibil publicului de trei ori pe an.

Testele efectuate in anul 1998 cu privire la Sudarium din Oviedo, cat si cele asupra Giulgiului din Torino, au constat ca sangele de pe ambele relicve au fost de acelasi tip. Panza de pe cele doua obiecte este asemanatoare.
1. Giulgiul de la Torino

02

Giulgiul de la Torino, denumit de unii crestini “Sfantul Giulgiu”, este o panza de in ce poarta imaginea unui barbat, ce pare sa fi fost traumatizat fizic intr-o maniera similara crucificarii.

Giulgiul se afla in prezent in incinta Catedralei Sfantul Ioan Botezatorul din Torino, Italia. Cei mai multi dintre crestini cred ca aceasta a fost panza pe care a fost asezat Iisus atunci cand a fost ingropat.

In ciuda mai multor cercetari stiintifice, este in continuare neclar modul in care imaginea s-a imprimat intr-un mod atat de clar pe Giulgiu. Trebuie precizat ca nimeni nu a reusit sa reproduca o imagine asemanatoare. Din punctul de vedere al institutiilor religioase giulgiul este autentic, autenticitatea sa fiind confirmata de catre Papa Pius al XII-lea, in anul 1958, acesta confirmand ca imaginea este cea a lui Iisus Hristos.

Cu toate acestea, foarte multi sceptici sunt de parere ca acest Giulgiu nu este nimic altceva decat un fals medieval.

Autenticitatea acestui Giulgiu pentru foarte multi dintre oamenii de stiinta ramane un mister chiar si in zilele noastre cu toata tehnologia de care dispunem.

 Sursa