Cele SASE aspecte fascinante ale depresiei – o afectiune mai putin inteleasa!

1284

Persoanele deprimate se simt neajutorate, lipsite de speranta, fara valoare si simt ca vietile lor se afla in afara sferei controlului personal. Destul de usor de descris, dar mult mai dificil de tratat si mult mai dificil de a-i face fata, depresia este o afectiune mult mai complexa decat realizeaza foarte multi dintre noi. Depresia depaseste cu mult expresia “a fi trist tot timpul” sau expresia “viata este lipsita de sens”.

Acestea sunt cele SASE aspecte fascinante ale depresiei – o afectiune neinteleasa a lumii moderne:

1. Numarul de scopuri specifice

Oamenii care sunt deprimati au tendinta de a abstractiza si de a supra-generaliza (“Mi-e indiferent” sau “Nu-mi pasa”).

De aceea, persoanele deprimate au tendinta de a avea scopuri definite intr-o maniera mult mai generala in comparatie cu persoanele care nu sufera de aceasta afectiune.

De exemplu, persoanele deprimate isi pot spune “Eu vreua sa fiu fericit”, dar aceasta exprimare nu prezinta nici macar o singura indicatie cu privire la modul prin care vor face asta.

Oamenii care nu sufera de depresie, in schimb, sunt mult mai susceptibili de a avea obiective specific definite, cum ar fi “Voi pastra legatura cu familia mea, telefonandu-le o data pe saptamana.”

Din moment ce acestea sunt atat de precise, sunt si mai realizabile in comparatie cu scopurile definite intr-o maniera mult mai generala.

2. Ruminatia

Un simptom foarte des intalnit in cazul persoanelor care sufera de depresie este ruminatia – aceasta are loc atunci cand gandurile depresive se rostogolesc iar si iar in mintea ta.

Din pacate, nu-i poti spune unei persoane care sufera de depresie sa nu mai gandeasca negativ. Este inutil. Asta deoarece tratarea simptomelor de depresie are legatura, partial, cu preluarea controlului atentiei persoanei respective.

O metoda care te poate ajuta in aceasta privinta este reprezentata de exercitiile de atentie (mindfulnes). Aceste exercitii au ca scop centrarea in momentul prezent si nu indreptarea atentiei catre regretele trecutului sau catre grijile viitoare.

O analiza recenta a unui numar de 39 de studii cu privire la “mindfulness” constata faptul ca aceste exercitii pot fi de mare ajutor in tratarea depresiei. Aceast simplu exercitiu de atentie il poti gasi aici (click).

3. Depresia degradeaza memoria

Unul dintre cele mai putin cunoscute simptome ale depresiei este efectul negativ pe care il are asupra memoriei.

De-a lungul anilor, studiile au aratat ca oamenii care se confrunta cu aceasta afectiune au probleme deosebite cu memoria declarativa, aceasta fiind de fapt memoria concreta, precum cea a numelor si a locurilor.

Unul dintre motivele pentru care se intampla asta se datoreaza faptului ca persoanele deprimate pierd capacitatea de a diferentia intre experiente similare. Aceasta este o alta fateta a tendintei de a supra-generaliza.

De asemenea, depresia estompeaza si alte tipuri de memorie, inclusiv capacitatea de a-ti aminti anumite semnificatii si de a naviga prin spatiu.

4. Persoanele care sufera de depresie isi amintesc cu greu vremurile bune

Tocmai datorita dificultatilor de memorie si a starilor depresive, oamenilor care sufera de depresie le este extrem de dificil sa-si aminteasca vremurile si momentele bune pe care le-au trait.

O tehnica care te poate ajuta in perioadele dificile este reprezentata de asa numitul “Palat de memorie”, un magazin mental de amintirii fericire spre care poti calatori atunci cand perioadele dificile din viata ta iti dau tarcoale.

Mai multe despre aceasta tehnica poti citi aici (click).

Cercetarile demonstreaza ca intr-un stadiu incipient, aceasta unealta se dovedeste a fi una extrem de utila pentru persoanele care sufera de depresie.

5. Realismul depresiv

Exista mai multe dovezi care sugereaza faptul ca felul in care persoanele depresive privesc lumea este mult mai precis in comparatie cu persoanele non-deprimate. Aceasta teorie poarta numele de “realism depresiv”.

Oamenii non-depresivi au tendinta de a fi un pic prea optimisti. Acestia cred ca au efectuat mult mai bine sarcinile decat au facut-o in realitate si considera ca vor avea performante mult mai bune decat vor avea de fapt.

Persoanele deprimate, in schimb, evalueaza performantele mult mai exact.

Asa ca, in anumite privinte, oamenii care se confrunta cu depresie sunt mult mai realisti.

6. Exercitiile fizice trateaza depresia

Este foarte clar faptul ca exercitiile fizice ne pot face sa ne simtim bine pentru o perioada scurta de timp, dar pot oare trata depresia pe termen lung?

O noua revizuire a 26 de ani de cercetari si studii in domeniu arata foarte clar ca acesta este unul dintre cele mai bune tratamente impotriva depresiei. Aceste studii arata nu numai faptul ca exercitiile fizice ne ajuta sa ne simtim bine pe moment, dar acestea previn si aparitia viitoarelor posibile episoade de depresie.