SIMPLA METODA prin care iti poti imbunatati concentrarea si starea generala de sanatate

2001

Urmatoarele exercitii pe care le vom prezenta te vor ajuta sa-ti regasesti calmul interior si sa-ti imbunatatesti concentrarea printr-o modalitate extrem de simpla. Durata acestui exercitiu poate varia intre 10 si 15 minute in functie de ritmul respiratiei tale. Aceasta este o tehnica excelenta cu care iti poti incepe ziua sau pe care o poti folosi in pauza de la serviciu. Iata cateva ponturi care te vor ajuta, potrivit celor de la altering-perspectives, sa-ti imbunatatesti concentrarea si starea generala de sanatate.

Postura

meditatie 11.2

Evitarea discomfortului pe parcursul acestui exercitiu de concentrare reprezinta un aspect esential.  Aseaza-te comfortabil pe o perna sau pe un scaun si incearca sa-ti mentii coloana vertebrala dreapta. Nu este necesar sa meditezi intr-o pozitie de lotus daca mobilitatea corpului nu ti-o permite. Mai mult decat atat, in cazul in care suferi de afectiuni ale coloanei vertebrale, pentru acest exercitiu, te poti intinde pe podea.In timpul acestui exercitiu ochii tai pot fi inchisi sau deschisi, dar, cel mai bine este sa incepeti acest exercitiu cu ochii inchisi deoarece va veti putea concentra mai bine.

Indicatii

meditatie11.1

Concentrati-va atentia  asupra respiratiei si numarati descrescator fiecare respiratie de la 100 la 0. Lasati respiratia sa se intampla involuntar, in propriul sau ritm, fara sa incercati in mod constient sa o controlati. Nu incercati sa respirati mai repede sau mai incet, profund sau superficial, doar lasati respiratia sa se desfasoare in mod natural. Folositi dialogul intern pentru a numara de la 100 la 0. Urmariti respiratia fara sa incercati sa o controlati in mod constient, acesta este secretul.

 

Sfaturi

meditatie 11.3

Cand o sa puneti in practica pentru prima oara acest exercitiu o sa vi se para destul de dificil datorita murmurului mental continuu. Recunoaste-ti acest fapt si concentrati-va din nou atentia asupra respiratiei.

Daca uitati sa numarati, realizati acest lucru si continuati sa o faceti.

Exista momente in care simti nevoia sa te misti sa-ti corectezi postura. Nu este nicio problema, atata timp cat v-o corectati si va concentrati din nou pe respiratie.

In cazul in care ochii tai se inchid sau se deschid in timpul exercitiului, realizeaza acest lucru si continua sa te concentrezi asupra respiratiei.

Respiratia este precum o ancora

respiratie

Metaforele se pot dovedi extrem de utile in incercarea de descriere a procesului meditativ. Uneori imi place sa-mi imaginez ca respiratia noastra este precum ancora unui vapor. Indiferent de cat de in deriva este mintea noastra, respiratia noastra ne poate ajuta sa constientizam momentul prezent.

Respiratia reprezinta piatra de temelie a vietii si legatura noastra directa cu lumea exterioara. Fara ea, corpul si mintea noastra ar inceta sa mai functioneze. Asa ca, indiferent unde ne-am afla, respiratia noastra nu este niciodata prea departe.