UN GHID COMPLET: INTELIGENTA EMOTIONALA si MODALITATI prin care ne-o putem CULTIVA

3120

 

emotionsAtunci cand vine vorba de atingerea culmilor succesului, in viata, inteligenta emotionala (EQ) se dovedeste a fi mult mai importanta decat abilitatea intelectuala (IQ). Inteligenta emotionala va ajuta sa construiti relatii mult mai puternice, va ajuta sa reusiti la locul de munca, va ajuta sa va dezvoltati personal si va ajuta sa va atingeti obiectivele personale. Citind acest articol veti reusi sa invatati foarte multe aspecte legate de importanta inteligentei emotionale si veti reusi, la final, sa intelgeti cum va puteti dezvolta din ce in ce mai mult acest tip de inteligenta prin stapanirea anumitor competente cheie. Acest articol va fi unul lung, dar cu siguranta o sa va fie foarte folositor in gestionarea relatiilor si in incercarea dumneavoastra de a va crea o viata mai buna. Cu siguranta acest articol va reprezenta un autentic ghid la care va veti intoarce iar si iar pentru lamurirea anumitor aspecte.

Ce este inteligenta emotionala?

Inteligenta Emotionala (EQ) reprezinta abilitatea individuala de a identifica, de a utiliza, de a intelege si de a gestiona emotiile cu scopul de a comunica eficient, de a empatiza cu cei din jurul nostru, de a depasi provocarile si nu in ultimul rand, de a preveni si de a atenua conflictele. Inteligenta Emotionala are un impact extraordinar asupra multor aspecte ale vietii de zi cu zi, cum ar fi modul in care interactionati cu cei din jurul dumneavoastra.

Daca nivelul tau de inteligenta emotionala este dezvoltat, vei putea recunoaste starile emotionale proprii si cele ale persoanelor din jurul tau si astfel, vei putea sa-i abordezi pe oameni intr-un mod care-i atrage catre tine. Poti folosi aceasta intelegere a emotiilor pentru a te raporta mult mai bine fata de celelalte persoane, pentru a forma relatii sanatoase, pentru atingerea unui succes mult mai mare la locul de munca si pentru a duce o viata mult mai implinita decat cea actuala.

Inteligenta Emotionala este formata din patru atribute:

Constiinta de Sine: Iti recunosti propriile emotii si recunosti modul in care acesea iti afecteaza gandurile si comportamentul, iti cunosti punctele slabe si punctele forte si ai incredere in tine.

Managementul Sinelui: Ai capacitatea de a-ti controla sentimentele impulsive si comportamentele de genul acesta, iti poti gestiona emotiile intr-o maniera sanatoasa, preiei initiativa, iti mentii propriile angajamente si ai capacitatea de a te adapta noilor circumstante.

Constientizarea Sociala: Poti intelege emotiile, nevoile si preocuparile celorlalte persoane, ai capacitatea de a citi foarte bine limbajul non-verbal al celorlalte persoane, te simti confortabil din punct de vedere social si recunosti dinamica de putere intr-un grup sau intr-o organizatie.

Managementul Relatiilor: Dispui de abilitatile necesare pentru a construi si a mentine relatiile din viata ta, comunici intr-un mod clar, ai puterea de a-i inspira si de a-i influenta pe ceilalti, lucrezi foarte bine in echipa si dispui de abilitatea de a gestiona conflicte.

De ce este Inteligenta Emotionala atat de importanta?

Dupa cum stim, cei mai destepti oameni nu sunt neaparat cei mai de succes sau cei mai impliniti oameni. Probabil cunoasteti exemple de persoane care sunt geniali din punct de vedere academic si totusi sunt inadaptati din punct de vedere social. Inteligenta intelectuala nu este suficienta pentru a avea succes in viata. Da, IQ-ul va poate ajuta sa obtineti o medie mare in facultate, dar EQ-ul este cel care va ajuta sa va gestionati stresul si emotiile atunci cand va confruntati cu examenele finale.

Inteligenta Emotionala afecteaza:

Performanta la locul de munca – Inteligenta Sociala va permite o mai buna navigare printre complexitatea sociala pe care o intalniti la locul de munca, va ofera fundatia necesara pentru a deveni un bun lider si va ajuta sa urcati din ce in ce mai repede pe treptele ierahiilor sociale. De fapt, foarte multe dintre companiile de angajare privesc cu o importanta asemanatoare atat inteligenta intelectuala cat si inteligenta emotinala, cea din urma fiind adesea testata de catre angajator.

Sanatatea fizica – Daca va aflati in imposibilitatea de a va gestiona nivelul de stres, va poate cauza grave probleme de sanatate. Stresul poate creste tensiunea arteriala, poate inhiba functionarea eficienta a sistemului imunitar, creste riscul de atac de cord si de accident vascular cerebral. Primul pas catre o imbunatatire a inteligentei emotionale este reprezentata de eliberarea stresului din viata dumneavoastra.

Sanatatea mentala – Nivelurile ridicate de stres pot avea un impact negativ asupra sanatatii tale mentale, lasandu-te intr-o stare de vulnerabilitate fata de anxietate si depresie. Daca va aflati in imposibilitatea de a va intelege si de a va gestiona emotiile, veti fi, de asemenea, predispus la schimbari dese de dispozitie, in timp ce inabilitatea de a forma relatii puternice va poate face sa va simtiti singur si izolat.

Relatiile voastre – Prin intelegera emotiilor tale si prin controlarea acestora va veti afla intr-o pozitie mult mai buna care va va ajuta sa va exprimati mai bine si sa intelegeti modul in care se simt celelalte persoane din jurul tau. Acest lucru va permite sa comunicati mai eficient si sa creati in viata dumneavoastra relatii puternice, atat la locul de munca cat si in viata personala.

Cum iti poti dezvolta nivelul de Inteligenta Emotionala

Toate informatiile din jurul nostru sunt interceptate de simturile noastre si sunt trimise spre a fi procesate creierului. Atunci cand aceste informatii sunt coplesitor de stresante sau coplesitor de emotionante, instinctul va prelua conducerea si capacitatea noastra de a actiona va fi limitata la lupta, fugi sau de lipsa unui raspuns. Prin urmare, pentru a avea acces la o gama larga de optiuni si la o gama larga de decizii, trebuie sa ne educam propriile emotii si sa ni le aducem intr-o stare de echilbru cu puterea vointei.

De asemenea, memoria este strans legata de emotiile noastre. Invatand sa ramanem conectati cu ambele emisfere cerebrale ale creierului nostru, ne putem extinde varietatea de optiuni pe care le putem accesa in anumite situatii dificile. Acest lucru va poate ajuta sa evitati repetarea greselilor anterioare.

Pentru a-ti dezvolta inteligenta emotionala si abilitatea de luare a deciziilor este necesar sa va intelegeti si sa va gestionati propriile emotii. Gestionarea propriilor emotii este o aptitudine ce poate fi dezvoltata cu ajutorul instrumentelor de control si de gestionare a stresului si a celor care va au capacitatea de a va dezvolta comunicarea.

Dezvoltarea Inteligentei Emotionale cu ajutorul catorva competente cheie

Inteligenta Emotionala, asa cum am spus mai devreme, se dezvolta prin eliminarea stresului din viata dumneavoastra, prin imbunatatirea concentrarii si prin mentinerea unei conectivitati fata de tine insuti si fata de cei din jurul tau. Poti sa-ti dezvolti Inteligenta Emotionala prin invatarea unor noi aptitudini. Primele doua aptitudini sunt esentiale pentru controlul si gestionarea stresului, ultimele trei aptitudini va vor ajuta sa va imbunatatiti aptitdunile de comunicare. Fiecare aptitudine pe care urmeaza sa o prezentam se bazeaza pe invatarea si practicarea abilitatilor anterioare si include:

◊ Abilitatea de a reduce stresul rapid stresul atunci cand apare, intr-o varietate de imprejurari.

◊ Abilitatea de a-ti recunoaste emotiile si de a nu te lasa coplesit de acestea.

◊ Abilitatea de a te conecta emotional cu celelalte persoane folosindu-te de limbajul non-verbal.

◊ Abilitatea de a te folosi de umor si de joaca pentru a te mentine conectat in situatiile dificile.

◊ Abilitatea de a rezolva conflictele intr-un mod pozitiv si cu incredere.
 

Cum putem invata competentele cheie care ne pot ajuta sa ne dezvoltam Inteligenta Emotionala?

Competentele cheie de dezvoltare a inteligentei emotionale pot fi invatate de oricine, oricand. Cu toate acestea, exista o mare diferenta intre cunoasterea despre inteligenta emotionala si aplicarea acesteia in viata ta. Doar pentru ca stii sa faci ceva, asta nu inseamna ca o vei face, in special in acele momente cand te simti coplesit de stres, element care poate deturna cele mai nobile intentii.

Cu scopul de a-ti schimba permanent comportamentul tau actual intr-unul care face fata presiunilor, este necesar sa intelegi cum poti elimina stresul din viata ta chiar in momentul in care acesta si-a facut aparitia. Acest lucru inseamna ca este necesar ca aceste informatii sa fie aplicate zilnic, ultimul scop fiind acela de a le internaliza.

1. (EQ) COMPETENTA de a reduce stresul rapid in acest moment

Nivelulrile ridicate de stres pot coplesi mintea si corpul, acest lucru stand in calea aptitudinii noastre de interptretare corecta a situatiilor, de a-i asculta pe cei din jurul nostru, de a fi constienti de propriile sentimente si nevoi si de a comunica intr-un mod clar.

Abilitatea de a te calma rapid si de a diminua nivelurile de stres va ajuta sa ramaneti echilibrati, concentrati si in controlul situatiilor, idiferent de provocarile pe care le intalniti sau de dificultatea situatiilor.

Eliminarea stresului: cum sa functionezi eficient in momentul prezent

Dezvoltati-va abilitatile de eliminare a stresului folosindu-va de urmatorii trei pasi:

 Realizeaza atunci cand esti stresat – Primul pas catre reducerea nivelurilor de stres este acesta: realizeaza atunci cand esti stresat. Cum reactioneaza organismul tau atunci cand esti stresat? Muschii tai si stomacul sunt incordati sau relaxati? Palmele tale sunt inclestate? Respiratia este superficiala? Constientizarea raspusurilor fizice in fata stresului va vor ajuta sa reglati tensiunea in momentul in care apare.

Identifica modul in care reactionezi la stres – Fiecare dintre noi reactionam diferit in fata stresului. Daca ai tendinta de a deveni nervos sau agitat atunci cand esti supus presiunii stresului, activitatile recomandate sunt cele care te calmeaza, meditatia sau plimbarile in natura de exemplu. Daca ai tendinta de a deveni depresiv sau izolat in momentele in care esti stresat, activitatile recomandate sunt cele care te pot stimula, inotul de exemplu. Daca ai tendinta de a ingheta atunci cand esti supus stresului, este necesar sa te implici in activitati care iti ofera, in acelasi timp, atat confort cat si stimulare.

Descopera metodele de eliminare a stresului care functioneaza pentru tine – Cea mai buna modalitate prin care poti sa elimini stresul din viata ta este reprezentata de implicarea mai multor simturi dintre categoria celor cinci simturi principale. Fiecare dintre noi raspundem intr-un mod diferit acestor simturi, asa ca trebuie sa descoperi simturile care au puterea de a te energiza. De exemplu, daca esti o persoana care tinde sa fie vizuala, poti elimina stresul din viata ta cu ajutorul imaginilor care va inalta starea de spirit. Daca sunteti o persoana auditiva, timpul petrecut langa o cascada sau langa un rau se poate dovedi a fi o binecuvantare pentru tine.

2. (EQ) COMPETENTA de a elimina stresul din interiorul relatiilor cu ajutorul constientizarii emotionale

Abilitatea de a te conecta la propriile tale emotii, abilitatea de a intelege moment de moment modul in care popriile tale ganduri iti influenteaza emotiile si invers, este esentiala pentru intelegerea de sine si pentru a ramane calm si concentrat atunci cand apar situatii tensionate.

Multi oameni sunt deconectati fata de propriile lor emotii, in special cele puternice (furie, tristete, frica si bucurie). Acest fenoment se datoreaza de cele mai multe ori anumitor experiente negative din copilarie, experiente ce te-au facut sa te inchizi din punct de vedere emotional. Cu toate ca ne putem denatura, nega sau ne putem amorti sentimentele, nu le putem elimina. Acestea continua sa se afle acolo, indiferent daca suntem sau nu constienti de existenta lor. Din pacate, fara constientizarea emotionala nu ne putem intelege pe deplin propriile noastre motivatii si nevoi si nici nu putem comunica intr-un mod eficient cu cei din jurul nostru. Suntem, de asemenea, supusi unui mai mare risc de a deveni coplesiti de acestea in cazul situatiilor care par a fi periculoase.

Ce fel de relatie ai cu emotiile tale?

Experimentezi sentimente care curg, confruntandu-te cu emotiile una dupa celalalta in timp ce experientele tale se schimba moment de moment?

Sunt emotiile tale acompaniate de senzatii fizice pe care le intalniti in locuri cum ar fi in zona stomacului sau a pieptului?

Experimentezi sentimente si emotii discrete precum furie, fericire, frica, fiecare dintre acestea fiind evidente in expresiile faciale subtile?

Poti experimenta sentimente intense, care sunt suficient de puternice incat sa poata captura si atentia celorlalte persoane din jurul tau?

Le acorzi atentie emotiilor tale? Sunt acestea un factor important in procesul de luare a deciziilor?

In cazul in care nu sunteti familiarizati cu aceste experiente, emotiile dumneavoastra sunt suprimate, tot de catre dumneavoastra. Pentru a va recapata sanatatea emotionala este necesar sa va reconectati la emotiile de baza, sa le acceptati si sa deveniti confortabili cu prezenta acestora in viata dumneavoastra.

Dezvoltarea constientizarii emotionale

Constientizarea emotionala poate fi invatata in orice moment al vietii. Daca nu stiti cum sa va gestionati stresul este important sa faceti acest lucru prima oara. Cand veti putea gestiona stresul, va veti simti mult mai confortabil atunci cand va veti reconecta la emotiile puternice sau neplacute. Meditatia este o unealta extraordinara care va poate ajuta extrem de mult in cadrul acestui proces.

3. (EQ) COMPETENTA comunicarii non-verbale

Competenta de a comunica eficient necesita mult mai mult decat abilitatile verbale si capacitatea de gestionare a stresului. De multe ori, ceea ce spui este mult mai putin important in comparatie cu modul in care o spui. Gesturile pe care le faci, postura corporala, cat de repede sau cat de tare vorbesti, cat de aproape stai sau modul in care privesti in ochi persoana careia-i vorbesti cantaresc mult mai mult in comparatie cu ceea ce spui. Pentru a le mentine atentia celor din jurul tau si de a te conecta cu acestia este necesar sa fi constient de importanta comunicarii non-verbale si sa raspunzi la indiciile non-verbale oferite de interlocutorii tai.

Aceste mesaje nu se opresc in momentul in care cineva se opreste din vorbit. Chiar si atunci cand esti tacut, o forma de comunicare exista in continuare. Gandeste-te la ceea ce trasmiti si daca ceea ce transmiti se afla in concordanta cu ceea ce simti in interior. Mesajele  tale non-verbale pot  produce un sentiment de interes, incredere, entuziasm sau pot genera frica, confuzie, neincredere si dezinteres.

Sfaturi pentru imbunatatirea comunicarii non-verbale

Comunicarea non-verbala de succes depinde de capacitatea de a va gestiona stresul, de a va recunoaste propriile emotii si de a intelege sentimentele pe care le trimiti si pe care le primesti.

Atunci cand comunici:

Concentreaza-ti atentia asupra persoanei in cauza. Daca iti planifici ceea ce urmeaza sa-i spui sau daca visezi cu ochii deschisi, cu siguranta veti neglija toate celelalte aspecte non-verbale ale conversatiei si toate celalte subtilitati.

Priveste-o in ochi! Contactul vizual comunica interes si te poate ajuta sa menti fluxul unei conversatii. Acorda atentie deosebita mesajelor non-verbale pe care le trimiti si pe care le primesti, cum ar fi expresia fetei, tonul vocii si gestica.

4. (EQ) COMPETENTA de a folosi umorul cu scopul de a face fata provocarilor

Rasul, umorul si joaca sunt atidotii naturali ai dificultatilor vietii; acestia ne usureaza viata si ne ajuta sa privim lucrurile in perspectiva. Rasul reduce stresul, imbunatateste dispozitia si ne echilibeaza sistemul nervos.

Comunicarea glumeata ajuta la extinderea inteligentei emotionale si va ajuta sa:

Depasiti mult mai usor dificultatile. Permitandu-va sa vizualizati frustrarile si dezamagirile dintr-o noua perspectiva veti supravietui mult mai usor situatiilor dificile.

Treceti mai usor peste diferente. Folosindu-va de umor, adesea puteti spunea numite lucruri pe care altfel nu le puteati spune.

Te relaxezi si te energizezi in acelasi timp. Comunicarea glumeata amelioreaza oboseala si va relaxeaza organismul. Astfel veti deveni mai creativi, va veti elibera de modul de gandire rigida si veti putea observa lucrurile dintr-o alta perspectiva.

Cum va puteti dezvolta acest stil de comunicare:

Niciodata nu este prea tarziu sa iti dezvolti acest stil de comunicare si sa-ti imbratisezi partea ta jucausa, plina de umor. Fa-ti timp pentru activitatile de calitate. Cu cat vei glumi mai mult, cu cat vei rade mai mult, cu atat mai usor va deveni. Joaca-te cu cei mici si cu oamenii plini de viata care apreciaza schimbul de replici jucause.

5. (EQ) COMPETENTA de a rezolva conflictele intr-un mod pozitiv

Conflictele si argumentele sunt o parte nelipsita a oricarei relatii. Doua persoane nu pot avea aceleasi nevoi, aceleasi opinii si aceleasi asteptari. Cu toate acestea, nu este un lucru rau. Rezolvarea conflictelor intr-o maniera pozitiva poate intari increderea intr-o relatie. Atunci cand conflictul nu este  perceptut ca fiind o amenintare, acesta stimuleaza libertatea, creativitatea si siguranta in relatii.

Capacitatea de a gestiona conflictele intr-o maniera pozitiva este sustinuta de cele patru abilitati anterioare. De indata ce le vei internaliza pe cele patru, vei fi mult mai bine echipat si vei face mult mai bine fata situatiilor incarcate emotional si vei putea dezamorsa situatiile inainte ca acestea sa degenereze.

Sfaturi pentru rezolvarea conflictelor intr-un mod care cimenteaza increderea intr-o relatie:

Concentrati-va pe momentul prezent. Atunci cand uiti vechile rani si nu reinvii vechile resentimente puteti recunoaste realitatea situatiei actuale.

Alege-ti propriile argumente. Argumentele necesita timp si energie, in special daca doriti sa le rezolvati intr-un mod pozitiv. Luati in cosiderare aspectele care merita sa fie argumentate si care nu.

Iarta! Iarta comportamentul din trecut al celorlalte persoane. Pentru a rezolva conflictul este necesar sa renuntati la ideea de a pedepsi si de a va razbuna.

Evita conflictele ce nu pot sa fie rezolvate. Este nevoie de doua persoane pentru ca un conflict sa aiba loc. Poti sa alegi sa nu faci parte dintre cele doua persoane.