Cele SAPTE lucruri pe care ar trebui sa ti le amintesti cand te gandesti ca nu esti indeajuns de bun

1586

Uneori, am obiceiul de a ma compara cu celelalte persoane si nu sunt chiar atat de bland fata de mine insumi, indiferent de cat de mult am citit si de cat de mult incerc sa ma conving ca sunt suficient de bun si de simpatic. In ultima vreme am incercat sa acord o atentie tot mai mare gandurilor de auto-depreciere care imi trec prim minte. De cele mai multe ori aceste ganduri preiau conducerea, dar in acele momente incerc sa-mi reamintesc ca sunt doar un om. In calatoria mea de dezvoltare incerc sa-mi amintesc cateva lucruri, in special in momentele cele mai dificile ale vietii mele:

1. Oamenii cu care ma compar se compara si ei cu alte persoane

Fiecare dintre noi avem acest obicei extrem de nesanatos pentru stima noastra de sine. Atunci cand privim oamenii prin lentilele compasiunii si ale intelegerii, in loc sa-i privim prin cele ale geloziei si ale gandurilor pline de judecata, reusim sa-i vedem asa cum sunt ei de fapt: fiinte umane. Acestia sunt fiinte umane – oameni perfecti imperfecti –  care trec prin acelasi proces de dezvoltare si prin provocarile prin care trecem fiecare dintre noi.

2. Mintea ta poate fi un mincinos foarte convingator

Un citat pe care l-am vazut odata zicea “Nu crede tot ceea ce gandesti.” Acest citat a reusit sa schimbe complet modul in care interactionez cu gandurile crude si pline de descurajare care imi trec prin minte. Gandurile sunt doar ganduri si este mai mult decat nesanatos si obositor sa le oferim o putere mai mare decat cea pe care o merita.

3. Sunt mai multe aspecte in regula decat in neregula cu fiecare dintre noi

De cele mai multe ori, in special in momentele dificile in care circumstantele exterioare ne aglomereaza perceptia, avem tendinta sa ne concentram asupra defectelor noastre, ignorandu-ne pe deplin calitatile pe care le posedam.

4. Ai nevoie de dragoste cel mai mult atunci cand crezi ca o meriti cel mai putin

Aceasta a fost o realizare personala recenta. Mi se pare extrem de dificil sa accept dragostea care mi se ofera de catre cei dragi in momentele in care sunt intr-o stare de depresie, de nervozitate sau de rusine. Acceptarea afirmatiei de mai sus m-a facut sa inteleg ca in acele momente, chiar daca imi este greu sa accept, dragostea este cel mai mare dar pe care-l pot primi.

5. Este necesar sa faci pace cu “Acum”, inainte de a putea fi multumit “mai tarziu”

Nu vei putea niciodata sa te dezvolti sau sa produci schimbari importante in viata ta decat in cazul in care accepti nivelul la care te afli in acel moment al vietii tale. Imbratiseaza si accepta locul in care te afli, iar calatoria ta va fi una mult mai linistita si plina de satisfactii.

6. Concetreaza-te asupra progreselor pe care le-ai facut, nu asupra drumului pe care-l mai ai de parcurs

Una dintre cele mai mare cauze ale auto-deprecierii este nevoia de a reusi din prima, in tot ceea ce faci. Atunci cand ne straduim sa fim perfecti si sa cunoastem succesul, in momentele in care gresim, ne simtim lipsiti de valoare. Ceea ce majoritatea dintre noi nu constientizam este faptul ca aceasta incercare de a ne dezvolta este o realizare in sine, indiferent de reusitele pe care le cunoastem.

7. Nu poti ajunge sa te iubesti urandu-te pe tine insuti

Cuvintele urate pe care ti le adresezi uneori nu vor face din tine un succes peste noapte si nici nu te vor ajuta sa atingi un potential mult mai mare. Stiu ca pare incredibil de simplu, dar cea mai usoara modalitate de a cunoaste iubirea de sine este prin practicarea acesteia, indiferent cine esti, unde locuiesti, cati bani ai sau care este statutul tau social. Esti indeajuns asa cum esti. Practicarea iubirii de sine devine din ce in ce mai usoara de fiecare data cand iti amintesti acest lucru.