Iata care sunt principalele sase roluri pe care le jucam impreuna cu cei din jurul nostru cu scopul de a le castiga aprobarea.
Exista mai multe astfel de roluri, dar eu cred ca fiecare dintre noi am fost implicat intr-unul sau doua dintre urmatoarele intr-un moment al vietii.
1. Iubita perfecta – Sotia credincioasa
Comportament: Ea este intotdeauna imbracata ca si cand este pe cale sa plece la o ceremonie de 7 stele, aranjata si intr-o forma de zile mari, este pregatita oricand sa-si seduca sotul sau iubitul pentru ca acesta sa nu o paraseasca niciodata. Nu ar face niciodata ceva rebel, de teama ca va pierde increderea sotului ei. Ascultatoare, aceasta femeie este de acord cu tot ceea ce are acesta de spus. Cu timpul ea devine o bijuterie tacuta la mana barbatului ei. Ea joaca rolul de sotie credincioasa.
Temeri: cea mai mare frica a ei este aceea de a fi parasita. Cel mai mare cosmar al sau este acela de a ramane singura. Ea se teme ca prietenul ei o va insela de indata ce o sa gaseasca o femeie mai tanara. Ea este ingrozita de gandul ca prietenul sau sotul sau ii va descoperi slabiciunile si o va parasi in clipa urmatoare, asa ca, incearca sa-si ascunda toate vulnerabilitatile si actioneaza cu scopul de a-l multumi si de a-i fi pe plac tot timpul.
Compromisuri: ea renunta la propria ei personalitate, identitate si viseaza sa fie o sotie ascultatoare.
2. Prietenul perfect – Barbatul protectiv
Comportament: El are raspunsuri pentru toate problemele ei: el stie cum sa repare o chiuveta, un calculator si poate reusi chiar sa-i faca programul intregii sale vieti. El este „visul oricarei femei”, barbatul care le stie pe toate. Acesta castiga bani, astfel el poate sa-i satisfaca ei toate dorintele. El joaca rolul barbatului protectiv.
Temeri: ca si in cazul de mai sus, acesta se teme sa nu-i fie descoperite slabiciunile. Prin comportamentul sau, acesta incearca sa si le ascunda.
Compromisuri: El renunta la distractie si la dreptul sau de a face greseli, incercand sa joace rolul barbatului serios si puternic.
3. Copilul perfect – Copilul ascultator
Comportament: Niciodata nu iese din cuvintele mamei/tatalui lui. El/ea se afla intr-un concurs de strangere de puncte in graficul parintilor sai: note mari, liceu respectabil, studii universitare, masterat, o mare cariera, sotie perfecta, copii perfecti. El joaca rolul de copil ascultator.
Temeri: Nu are incredere in sine si nu poate lua decizii pe cont propriu. El/ea asteapta ca cei din jurul sau sa-i spuna ce sa faca. Intotdeauna asteapta aprobarea celor din jurul sau pentru actiunile sale. Se afla mereu in cautarea figurii materne sau paterne in cei din jurul sau.
Compromisuri: El/ea le ofera celorlalti libertatea si vointa sa.
4. Parintele perfect – Parintele erou
Comportament: Tot timpul munceste din greu pentru a le oferi celor din casa hrana, bani si adapost.Ziua are 24 de ore? Gresit! Pentru o mama perfecta ziua are 34 de ore: mic dejun, lucru, spalat, cina, teme, locul de munca si din nou mic dejun, facturi, munca , scoala. El/ea joaca rolul de parinte erou.
Temeri: Acest parinte traieste cu impresia ca cei mici ii vor judeca comportamentul in cazul in care nu le ofera totul, sau ca le-ar putea reprosa mai tarziu ca nu au fost crescuti cum trebuie. O temere in plus are legatura cu modul in care vor fi judecati de rude sau de prieteni.
Compromisuri: el/ea renunta la propria viata, la timpul liber, la pasiuni, la hobby-uri.
5. Femeia superba singura – Papusa inaccesibila
Comportament: Ea isi petrece doua ore in incercarea disperata de a-si gasi hainele potrivite cu care sa se imbrace. Isi aranjeaza parul si-si face make-up-ul cu scopul de a face orice barbat sa intoarca capul dupa ea si de a-i oferi validarea de care are o atat de mare nevoie. Poarta o masca de aroganta, de incredere si putere. Acesta este rolul in care se afla fetele care joaca rolul de papusa inaccesibila. Din pacate, acesta rol se sterge incet cu inaintarea in varsta, iar aceste-i femeie nu-i ramane altceva de facut decat sa spere intr-o dragoste care nu o sa mai apara niciodata. Adesea, in spatele mastilor pe care le poarta se ascunde un suflet minunat, dar care nu o sa fie descoperit niciodata.
Temeri: Ea este o baza de date de nesiguranta. Ea joaca acest rol cu scopul de a ascunde teama de respingere si incapacitatea de a relationa cu cei din jurul ei. In cazul in care niciun barbat nu o sa ajunga la inima ei vreodata, ea nu va fi ranita niciodata. Cand in cele din urma se deschide fata de un barbat, ramane cu gustul amar al dezamagirii deoarece acel barbat a vrut sa se culce cu ea o singura data.
Compromisuri: Ea renunta la dragoste si la relatii cu scopul de a nu fi ranita.
6. Barbatul singur superb – vanatorul
Comportament: Lucreaza din greu, scopul acestuia fiind acela de a castiga suficient pentru a-si permite sa-si cumpere o masina sexy si ultimul smartphone de pe piata. Merge la sala de fitness zi de zi pentru ca vrea sa fie un armasar in pat si un barbat superb pe strada. Se afla intr-o vanatoare de femei continua si imaginea de sine creste proportional cu numarul lor. El joaca rolul de vanator de femei.
Temeri: Se teme ca nu are destui bani, destule proprietati, destule cunostinte sau destule abilitati sexuale pentru a impresiona fetele. Asa ca, lucreaza din greu pentru a le obtine. El este nesigur in preajma femeilor inteligente si mature, de aceea prefera fetele mai tinere. Nu-si doreste relatii pentru ca nu este dispus sa renunte la aprobarea pe care o primeste din partea acestui “hobby”.
Compromisuri: Isi neaga dorinta de dragoste onesta si se afla in cautarea urmatoarei cuceriri.
Din cate se pare, atunci cand incercam sa multumim sau sa le influentam celor din jurul nostru gandurile o facem dintr-un loc al fricii. Deoarece nu ne putem gasi siguranta interioara, o cautam in alta parte. In cazul in care cei din jurul nostru ne plac, suntem OK, in caz contrar, nu prea.