In timp ce definirea personalor extrem de dinamice este utila, o intrebare si mai utila este: “Ce obiceiuri putem cultiva pentru a consolida capacitatea noastra de a raspunde aspectelor dificile ale vietii?”
Noi nu ne putem schimba personalitatea noastra. Noi nu putem schimba maniera in care am fost educati de catre parintii nostri. Noi, de asemenea, nu putem alege multe dintre circumstantele cu care ne intalnim si cu care ne vom intalni in decursul vietii noastre. Acceptand ca exista aspecte pe care nu le putem schimba, este logic ca vom face tot ceea ce ne sta in putinta sa alegem anumite obiceiuri care ne vor consolida capacitatea noastra de a face fata perioadelor dificile ale vietii.
Urmatoarele obiceiuri pot face o mare diferenta in viata dumneavoastra:
4. Oferiti inapoi
Alegerea de a oferi ceva in schimb, de a ne lasa in urma mostenirea, ne intareste. De asemenea, studiile recente au demonstrat faptul ca micile acte de bunatate stimuleaza nivelul de serotonina din creier si ajuta la imbunatatirea functionarii sistemului imunitar. Sentimentul de conectare cu lumea din jurul nostru ne stimuleaza si ne intareste echilibrul emotional.
3. Fii optimist
Nu este necesar si nici macar nu ti se cere sa te transformi intr-o persoana idealista. Aceasta filosofie de viata presupune sa fim recunoscatori pentru lucrurile care exista deja in viata noastra si sa privim partea plina a paharului. Studiile indica faptul ca persoanele care si-au cultivat in viata lor o practica spirituala culeg beneficiile emotionale si fizice datorita credintei pe care o au. De asemenea, trebuie precizat ca nu este necesar sa mergem la Biserica de cateva ori pe saptamana pentru a cultiva echilibrul emotional, dar trebuie sa intelegem ca exista o putere mult mai mare decat noi insine si exista o conexiune intre toate fiintele de pe pamant. Pentru persoanele care nu se simt atrase de o anumita cale spirituala, credinta in bunatatea omenirii si speranta in aceasta pot avea aceleasi beneficii. Einstein a spus-o cel mai bine atunci cand, aflat la sfarsitul vietii, a fost intrebat care este cea mai importanta decizie pe care un om o ia pe parcursul vietii. Raspunsul lui a fost: “Sa raspunda la intrebarea daca universul este un loc prietenos.”
2. Fii prezent
Starea obisnuita de constiinta a majoritatii oamenilor este opusa starii de prezenta. Atunci cand nu suntem prezenti, mintea noastra este distrasa de evenimentele trecute si cele viitoare sau de reamintirea conversatiei de ieri. Una dintre cele mai la indemana practici care ne pot ajuta sa ne mentinem si sa ne regasim echilibrul este meditatia. Cand mintea noastra este linistita, cand atentia noastra se afla in prezent experimentam o putere de concentrare extraordinara, chiar daca nu meditam in acel moment. Unul dintre invatatorii spriluali care te pot ajuta in intelegerea si dezvoltarea starii de prezenta este Eckhart Tolle.
1. Conectarea
Este destul de dificil sa ne simtim conectati cu cei din jurul nostru atunci cand trecem printr-o perioada dificila. Pentru aceia dintre noi care au tendinta de a fi introvertiti, poate fi o sarcina si mai dificila. Precum toti factorii de rezilienta fizica si mentala, acesta este un obicei pe care-l putem cultiva, precum ne dezvoltam muschii la sala de forta. Nu este necesar sa devenim fluturasi sociali pentru a culege toate beneficiile, conectarea intre tine si o alta persoana si in special intre tine si familia ta este suficienta.
Sursa: huffingtonpost.com