ZECE teorii care iti vor schimba perceptia intr-un mod profund

1568

Realitatea nu este atat de evidenta si de simpla pe cat ne place noua sa credem. Cateva dintre lucrurile pe care le acceptam din start ca fiind adevarate se dovedesc a fi cat se poate de false. Oameni de stiinta si filosofi au depus toate eforturile de a ne schimba perceptiile comune cu privire la interpretarea realitatii, iar exemplele de mai jos sunt o dovada vie a acestui fapt:

1. Marea glaciatiune

 01

Marea glaciatiune este o teorie care sustine ca universul nostru este destinat sa se indrepte catre un sfarsit. Potrivit acestei teorii, Universul are o cantitate limitata de energie, iar atunci cand aceasta energie se va termina in cele din urma, universul va involua intr-o stare congelata. Energia termica produsa de miscarea particulelor si eliminarea caldurii, o lege naturala a universului, presupune ca in cele din urma miscarea acestor particule va incetini si intr-o buna zi totul se va opri.

2. Teoria solipsista

02

Solipsismul este o teorie filosofica, care afirma ca nu exista nimic altceva decat constiinta individuala. La inceput  pare a fi o aberatie, iar persoanele care accepta aceasta teorie neaga lumea din jurul lor. Cu toate acestea, in cazul in care te gandesti un pic, este adevarat ca numic nu poate fi verificat pe delin, decat propria ta constiinta.

Exista oare posibilitatea ca viata din jurul nostru sa nu fie altceva decat un vis incredibil de complicat? Oamenii care au fost supusi unor doze de LSD sustin ca in timpul administrarii substantei pot atinge cele mai convingatoare halucinatii. Este oare viata doar un vis pe care-l traim fiecare dintre noi in interiorul nostru?

3. Idealismul

03

George Berkeley, considerat a fi parintele idealismului, a sustinut ca totul exista doar ca o idee in mintea cuiva. Berkeley a descoperit faptul ca multi din colegii lui din acea periaoda considerau aceasta teorie stupida. Una dintre povesti spune ca unul dintre colegii lui a lovit cu piciorul o piatra in timp ce avea ochiii inchisi si a spus: “ Am demonstrat contrariul!”

Ideea era ca daca piatra ar fi existat doar in imaginatie nu ar fi avut cum sa o loveasca. Respingerea lui Berkeley este greu de inteles mai ales in zilele noastre. El sustinea ca este un Dumnezeu omnipotent si omniprezent, care vede totul simultan. Plauzibil sau nu?

4. Platon si Logos

-3

Fiecare dintre noi am auzit de Platon. El este unul dintre cei mai cunoscuti folosofi si ca toti filosofii consacrati, acesta a avut cate ceva de spus despre realitatea noastra. Acesta sustinea ca in spatele realitatii percepute exista o lume de forme perfecte. Tot ceea ce vedem este doar o umbra, o imitatie a acelei realitati perfecte. Prin studiul filosofiei, spunea Platon, putem reusi sa “vedem” acele forme perfecte, inclusiv sa ne vedem pe noi in realitate si sa descoperim forma perfecta a fiecarui element in parte.

Dincolo de aceasta surpinzatoare teorie, Platon, fiind un monist, sustinea faptul ca totul este format dintr-o singura substanta. Cu alte cuvinte, conform lui Platon diamantele, aurul si rahatul de caine sunt toate una si acelas lucru, dar in forme diferite. Interesant este ca acest lucru a fost demonstrat de savanti intr-o foarte mare masura.

5. Prezentismul

04

Timpul il percepem ca fiind un aspect normal al vietii noastre si-l impartim de obicei in trecut, prezent si viitor. Prezentismul sustine ca trecutul si viitorul sunt doua concepte imaginare, adica false, iar singurul lucru real este prezentul.

Cu alte cuvinte, micul dejun de dimineata si fiecare cuvant care face parte din acest articol inceteaza sa mai existe, pana in momentul in care-l vei deschide din nou. Viitorul este la fel de imaginar, deoarece ceva nu poate exista inainte sau dupa ci doar in timpul, adica in prezent, asa cum sustinea Sf. Augustin.

6. Eternalismul

05

Acest curent se afla intr-o totala opozitie cu teoria prezentismului. Aceasta teorie sustine ca Universul este multi-stratificat, iar timpul exista simultan intr-o infinitate de universe paralele, masura fiind determinata de cel care-l observa. Ceea ce vede depinde de locul din care priveste.

Astfel, dinozaurii, al II-lea razboi mondial si acest articol exista in paralel in acelas loc dar pot fi observate doar dintr-un anume punct perceptiv. Adoptarea acestei perspective te conduce la realizarea potrivit careia viitorul este deja prestabilit si nimic din ceea ce ai putea face nu poate schimba asta, iar liberul arbitru este doar un aspect iluzoriu al realitatii.

7. Creierul din borcan

07

Acest experiment de gandire este o dilema care apare intre ganditori si oameni de stiinta, care, la fel ca majoritatea oamenilor, cred ca intelegerea umana a realitatii depinde numai de sentimentele subiective ale fiecaruia dintre noi.

Probabil va intrebati “Care este dilema?” Imagineaza-ti ca esti doar un creier intr-un borcan coordonat de extraterestrii sau de un savant nebun. Cum iti dai seama daca aceasta este realitatea adevarata?

Aceasta este interpretarea moderna a problemei demonului Cartesian. Acest experiment de imaginatie duce la aceeasi concluzie: nu putem confirma existenta a nimic inafara de propria noastra constiinta. In cazul in care aceasta teorie va aminteste de un film, aveti dreptate. Filmul The Matrix a fost bazat in intergime pe aceasta teorie. Din pacate nu dispunem inca de o pastila rosie.

8. Teoria multiverselor

08

Oricine nu a petrecut ultimii 20 de ani pe o insula pustie a auzit de “ multivers” sau de idea de universuri paralele. Aceasta teorie, asa cum am discutat si intr-un articol anterior, sustine ca exista un numar infinit de universuri paralele.

Care mai e scopul atunci ? Intr-un univers paralel tu ai omorat ultimul dinzaur, in timp ce in altul nici nu te-ai nascut pentru ca parintii tai nu s-au intalnit niciodata.

9. Realismul imaginat

09

Aceasta este cea mai fascinanta ramura a teoriei multiverselor. Spiderman este real. Probabi cativa dintre dumneavoastra ati fi ales alt personal, doar de dragul argumentului. Pentru a va face placerea. Pentru a nu-i supara pe fanii seriei Harry Potter, va vom spune ca acest personaj, intr-un alt univers, de asemenea este real. Aceasta teorie sustine ca intr-unul dintre infinitatea de universuri paralele Harry Potter si alte personaje de poveste sunt cat se poate de reale.

10. Fenomenalismul

10

Fiecare dintre noi suntem interesati de ceea ce se intampla cu lucrurile din jurul nostru atunci cand nu ne uitam la ele, atunci cand dispar din perceptia noastra.  Savantii au studiat cu grija aceasta problema si au ajuns la o concluzie : acestea dispar. Ei bine, nu chiar asa. Filosofii fenomenalisti sunt de parere ca exista doar ca fenomen al constiintei. Cu alte cuvinte leptopul tau este aici doar cat timp cat cineva interactioneaza cu el si crede in existent sa . Nu exista existenta fara perceptie. Aceasta este radacina fenomenalismului.

Sursa