Aceste PATRU sfaturi te pot ajuta sa depasesti episoadele de depresie

2239

Depresie, anxietate, melancolie. O problema destul de dificila, atat pentru tine, cat si pentru cei din jurul tau, mai ales atunci cand nu stii ce sa faci pentru ajutor.

Dat fiind faptul ca tocmai am trecut si eu printr-un episod de depresie, am vrut sa impartasesc modalitatile care m-au ajutat cel mai mult sa depasesc aceasta perioada proasta din viata mea.

Aceasta nu este o lista completa, ba chiar mai mult, sfaturile de mai jos nu ar putea fi relevante in cazul tau. In cazul in care consideri ca te pot ajuta, sau pe cineva cunoscut, merita sa le impartasesti si cu ceilalti.

#1. Fa ordine unde stai 

Unul dintre cei mai buni prieteni ai mei este un mare sustinator al zicalie „casa curata, minte curata. Nu este dificil sa intelegem ca o camera in care este ordine ne ajuta sa ne simtim mult mai confortabil. Camera ta poate fi o reprezentare exterioara a lumii tale mentale si organizarea spatiului exterior ar putea usura sentimentele negative de esec si de ura fata de sine care pot sa apara in timpul depresiei.

In timp ce obiectele din casa ta sunt ordinate si organizate, la fel si gandurile tale vor ajunge sa fie discrete si organizate.

Atingerea, privirea si organizarea obiectelor este o experienta catartica si terapeutica. Tinerea obiectelor reale in mana te ajuta sa intri in contact cu lumea reala . Asemenea talismanelor din filmul Inception, acestea ofera persoanei care sufera de depresi o intelegere a faptului ca exista o modalitate de a scapa din mrejele depresiei si ca exista o alta realitate din care fac parte

#2. Rezolva nesiguranta de baza 

Pentru mine, acest moment este intotdeauna trait cu un zambet care nu va fi impiedicat sa se vada. Sau, uneori sunt lacrimile si o dispozitie de a deveni vulnerabil complet.

Acesta este momentul in care nesiguranta depresiei este imbratisata cu dragoste, empatie si intelegere. In acest moment te simti odihnit si nu izolat, sau lipsit de speranta, asa cum te-ai simtit toata saptamana. Fie ca poti intelege asta sau nu, acesta este darul depresiei pentru tine.

In acel moment sunt capabil sa traiesc experienta unei alte stari, in afara melacoliei si tristetii cu care am fost invaluit de depresie, chiar daca si pentru doar un singur moment. Aceasta face ca experienta depresiei sa fie doar o parte a existentei mele, in loc sa fie perceputa coplesitor asa cum o fac toti cei care sufera de aceasta. Acest moment ma ajuta sa depasesc puterea tiranica a acelor ganduri depresive si le face sa fie numai atat…ganduri. Gandurile sunt vulnerabile la logica si ratiune si de acolo exista o cale de intoarcere.

#3. Ofera-ti timp si profita de oportunitati 

Depresia, la fel ca orice altceva, are propriul sau ciclu si are nevoie de timp pentru a trece. Desi poate sa para ca depresia apare si dispare dintr-o data, este important sa intelegi ca are un ciclu destul de complex.

Cu totii suntem diferiti, dar stiu ca majoritatea dintre noi intelegem ca este irationala, nesociabila si de nedorit. Cu totii intelegem asta si tocmai asta face ca ciclul depresiei se fie prelungit.

Gaseste o modalitate de a accepta depresia in spatiile sociale si asculta ingrijorarile interioare. Daca vei putea face asta, vei observa ca ciclul va trece mult mai repede si nu te vei mai invinovati pe tine pentru existenta depresiei.

Si in acel prim moment de eliberare de depresie, exista o oportunitate. Daca experienta mea este valida, in acel moment vei auzi vocea logicii si a dragostei si nu te vei mai indoi de tine insuti.

#4. Nu te astepta sa „vindeci” depresia 

Din cate stiu, nu exista un remediu definitiv pentru depresie. Exista modalitati de a  face fata acestei probleme, mmodalitati de a dilua episoadele. Exista medicamente, carti, exercitii si grupuri, toate cu varii niveluri de eficienta, dar acestea nu sunt modalitati de a te vindeca , asa ca nu ar trebui sa se puna astfel problema in acest caz, deoarece pune presiune pe tine si garanteaza insuccesul.

De exemplu, daca tu crezi ca esti vindecat si in urmatoarele zile apare un alt episod, esecul tau de a te vindeca va inrautati enorm acest episod. Acesta creaza un cerc vicios, in care simpla existenta a episodului este un simbol al esecului din care se hraneste depresia. In schimb, cand apare depresia, incearca sa o accepti din toata inima si apoi incearca sa lucrezi pentru a transforma acea ura de sine in dragoste de sine.

De aceea, pe cat de greu ar putea fi, a-ti oferi acea dragoste este tot ce poti face. Acceptarea situatiei prezente si oferirea de dragoste este cel mai bun medicament in majoritatea cazurilor de depresie.  Este necesara rabdare si putere, dar acestea sunt calitatile care duc la construirea iubirii.

Sursa