Semnele unei mame care sufera de narcisism (Si cum poate sa-i afecteze viata copilului!)

3105

Mama narcisista este un parinte care sufera de tulburarea narcisistica de personalitate, care este construita psihologic pentru a atrage atentia, fie prin carisma, frumusete, inteligenta, fie prin finante.

In aceasta definitie exista un element important. Atunci cand lumea vede o femeie carismatica, speciala  – si sansele sunt ca aceasta sa fie intr-o pozitie care-i ofera admiratia necesara, cum ar fi avocat, judecator, profesor universitar, medic – familia este cea care ajunge sa priveasca cealalta parte neslefuita a monedei.

Copiii parintilor narcisisti isi pierd viata, se simt confuzi si pierduti si se afla in cautarea dragostei pe care nu au primit-o niciodata acasa.  Ei asteapta ca mamele sa-i ingrijeasca si sa-i sustina, dar atunci cand avem de-a face cu mame narcisiste, acestea nu sunt in stare sa ofere dragostea si sprijinul oferit parintilor sanatosi.  Semnele unei mame narcisiste nu sunt intotdeauna usor de observat, dar de indata ce sunt recunoscute, exista mai multe modalitati de a face fata situatiei.

Probabil cel mai utilizat instrument de manipulare – Iata cum te poti proteja!

Suspectezi ca mama ta sufera de tulburarea narcisistica de personalitate? Semnele nu sunt intotdeauna usor de observat, iar unii parinti bine intentionati, dar prost ghidati pot fi interpretati ca fiind narcisisti. Mamele narcisiste impartasesc urmatoarele trasaturi:

#1. Le place sa pastreze controlul

Le place sa aiba controlul complet asupra tuturor aspectelor vietii copiilor lor, de la prieteni, la muzica, haine si obiceiuri. Manipularea este jocul lor si-l joaca bine. Ei folosesc vinovatia si santajul emotional pentru a-si face copilul sa danseze pe muzica lor.

“Trebuie sa mergi la informatica daca vrei sa realizezi ceva in viata – nu-ti pierde timpul in acea clasa de arta!”

#2. Ei fac conversatia despre ei insisi

Copiii vor incerc sa comunice o problema la scoala sau o problema pe care o au cu prietenii, iar mamele vor prelua controlul si vor schimba directia conversatiei pentru a se concentra asupra lor.

Vechiul zodiac al indienilor nativ americani si semnificatia acestor simboluri

Copilul poate incerca sa vorbeasca despre cat de trist este faptul ca prietenul lor se indeparteaza si se trezesc dintr-o data ca parintele schimba subiectul: “Andrei e bine, dar eu cand eram de varsta ta, am avut o multime de prieteni si cel mai interesant a fost faptul ca …”

#3. Se enerveaza cand lucrurile nu ies asa cum isi doresc

Ei isi pierd cumpatul destul de usor si arunca intotdeauna vina asupra asupra copiilor lor si a altora, in loc sa recunoasca faptul ca acestia ar putea avea o problema. Copiii si parintii au tendinta de a evita anumite subiecte din teama de a elibera mania dragonului.

#4. Este despre ei

Narcisistii sunt centrati pe sine si simt ca intreaga lume ar trebui sa se roteasca in jurul lor. In momentul in care intra pe usa, se asteapta ca toata lumea sa vina sa alerge spre ei. Ei simt ca sunt cei mai importanti membrii ai familiei, in loc sa faca parte dintr-o echipa.

DOUAZECI de efecte adverse uimitoare ale practicarii iubirii de sine

“Sunt acasa! Cineva sa ma ajute repede cu aceste pungi. Sunt atat de obosita. Am muncit atat de mult.”

#5. Ei poarta dusmanie

Acestea pot sa dureze foarte mult timp. Daca cineva ii apostrofeaza sau daca cineva nu face ceea ce cred ca ar trebui sa faca sau daca face o alegere diferita a stilului de viata, ei pastreaza aceste resentimente foarte mul timp.  Se intampla adesea sa tina minte o usoara remarca ce a avut loc in urma cu ani de zile, ceva ce oricine altcineva ar fi iertat si uitat.

#6. Ei folosesc dragostea pentru a recompensa si a pedepsi

Mamele narcisiste stiu ca cea mai puternica arma asupra copiilor lor este dragostea lor. Acestea nu se despart des de ea, iar atunci cand copiii o primesc, se intampla sa fie de obicei in public pentru a le face pe acestea sa arate bine. Cu toate acestea, isi retrag afectiunea ca o pedeapsa atunci cand copiii lor sunt sub standard, ceea ce in ochii lor se intampla adesea.

Testul psihologului Leopold Szondi – descopera-ti sinele pe care l-ai ascuns!

#7. Nu te vor lasa sa pleci

Toti parintii stiu ca proprii copii vor pleca si ca vor parasi cuibul. Poate fi dureros, dar pot accepta aceasta realitate a vietii. Cu toate acestea, o mama narcisista va tine copilul ei langa ea cat de mult posiil – chiar si la varsta adulta pentru a mentine controlul. Va folosi fiecare tactica din carte pentru a o face dependent de ea. “Nu ma poti lasa. Ai nevoie de mine!”. Adevarul este ca mamele narcisiste au nevoie de copiii lor si de atentia lor deplina.

Sursa