Visele au fost intotdeauna una dintre enigmele dominante ale umanitatii. Inca din anul 5000 I.Hr., mesopotamienii si-au facut un obicei din a inregistra visele lor pe tablite de lut si fiecare cultura din lume are propria sa interpretare a taramului in care patrunzi in starea dintre veghe si somn. In unele legende, visele sunt semne trimise de catre zei, iar in altele sunt monstrii periculosi ce trag cu urechea la marginea constiintei, mostrii ce asteapta o oportunitate de a se strecura in umbrele mintii noastre. Iata care sunt cele ZECE fascinante LEGENDE antice despre VISE:
10. Baku
In cultura japoneza a viselor, Baku este un animal mancator de vise, un spirit care viziteaza casele in toiul noptii si care devoreaza cosmarurile oamenilor care dorm. De obicei, Baku este descris ca fiind un tapir, de o forma asemanatoare cu cea a unui port si cu un bot lung. In domeniul spiritelor, Baku este un spirit binevoitor, care protejeaza oamenii de terorile produse de cosmaruri. Legenda lui Baku isi are originile in China, dar a fost adoptata de Japonia in jurul secolului al XVII-lea, iar forma acestuia a devenit asemanatoare cu cea a unei himere, cu picioarele unui tigru, cu un cap asemanator cu cel al unui elefant si cu ochii patrunzatori ai unui rinocer. Acesta si-a schimbat numele in Mo si credinta a evoluat in asa fel incat pentru a fi protejat de cosmaruri, este bine sa desenezi o schita a fiarei inainte sa dormi.
9. Morpheus
Foarte putine culturi au patruns atat de mult in lumea viselor precum au facut-o grecii. La fel ca in majoritatea aspectelor vietii, acestia aveau un zeu care personifica lumea viselor: Morpheus. Acesta a fost fiul lui Hypnos, zeul somnului si a avut puterea de a intra in lumea viselor oamenilor si de a le livra mesaje de la zei. Morpheus a aparut pentru prima oara in textul epicului poem “Metamorfoze”, poem care a fost scris de catre poetul primului secol, Ovidiu. Desi acesta putea sa se infatiseze intr-o forma omeneasca, cand livra mesaje in vis, adevarata sa forma era una asemanatoare unui demon, cu aripi negre masive care-i permitea sa circule rapid prin lumea viselor. Morpheus a fost ales ca mesager deoarece dintre toti copiii lui Hynos – cateva mii – , el a fost cel mai priceput in deghizarea sa ca om.
8. Mara
In folclorul germanic, mara este un duh rau ce sta asezat pe pieptul tau in timp ce dormi, scopul acestuia fiind acela de a inhiba o buna respiratie si de a transforma visele in cosmaruri. Mara apare intr-o forma sau alta in toate culturile germanice, desi numele si descrierea se schimba in functie de limba. Croatii cred ca Mara isi schimba noaptea forma intr-o femeie frumoasa. Ea viziteaza oamenii in somn si-i tortureaza si incearca sa le fure toata forta lor de viata in decursul a zeci de ani. In alte culturi, Mara nu este decat un simplu goblin nesimtit.
7. Prinderea viselor
Ojibwe este un trib nativ american care a trait initial in apropiere de malul Lacului Superior din Nordul Statelor Unite. Potrivit propriei lor legende, cu toate acestea, oamenii lor sustin ca isi au originile in mitica Insula a Testoasei. Acolo, Femeia Painajen, sau Asibikaashi, veghea asupra poporului lui Ojibwe. In fiecare dimineata ea pregatea o loja, prindea soarele si-l aducea copiilor ei. Din moment ce ea este un paianjen, loja este o panza de paianjen, iar roua de dimineata reflecta lumina soarelui de dimineata, capturarea sa. Avand in vedere ca oamenii Ojibwe s-au raspandit, Asibikaashi nu a mai reusit sa vegheze fiecare individ, asa ca ea le-a permis acestora sa-construiasca propriile lor “prinzatoare de vise”, aceasta fiind modalitatea prin care ea ii proteja de cosmaruri. Conform legendei, in cazul in care stai cu un “prinzator de vise” langa tine, noaptea cand dormi, doar visele bune for ajute la tine, iar cosmarurile vor fi blocate.
6. Phobetor si Oneiroi
Gregii au avut multi zei diferiti care au portretizat diferitele aspecte ale acestui taram. In timp ce Morpheus a servit ca mesager, fratele sau Phobetor era cel ce aducea cosmarurile. In limba greaca, numele lui se traduce “de temut”. In fiecare noapte, Phobetor iese din intunericul etern precum un demon inaripat scopul acestuia fiind acela de a le infesta visurile pamantenilor. Poemul lui Ovidiu il descrie pe acesta ca fiind un demon cu abilitati de schimbare a infatisarii. El este fiul Intunericului si una dintre cele mai importante figuri ale lui Oneiroi. Oneiroi este panteonul zeilor taramului viselor care traiesc in Erebos, o parte a lumii interlope din Grecia. Copiii lui Phobetor sunt cosmarurile in sine, permitandu-i acestuia sa ajunga in mintile tuturor muritorilor.
5. Paralizia in timpul somnului
Acest fenomen ciudat apare in momentul in care te trezesti brusc din somn, dar esti incapabil sa te misti sau sa vorbesti. Nu pentru un motiv anume, majoritatea oamenilor care se confrunta cu o astfel de experienta, au un sentiment de a fi urmariti, sentiment care este de cele mai multe ori terifiant. Oamenii, in astfel de circumstante, descriu viziuni ale unor demoni, vizite extraterestre sau a prezenta unor spirite. Chiar daca este doar un truc al mintii, sentimentul de a fi privit in toiul noptii de un strain este cu adevarat inspaimantatoare. In cazul acesta, capata foarte mult sens faptul ca fiecare cultura are propria sa personificare a acestui fenomen. Mara, cel pe care l-am mentionat mai devreme, a fost creat pentru a explica acest fenomen. In Kashmir, acest fenomen are loc atunci cand un pasikdhar – un demon invizibil – te ataca in toiul noptii. In Turcia, un spirit malefic sta pe bratele celui care doarme si-l straguleaza acoperindu-i gura. Legenda pakistaneza merge atat de departe incat sustine ca insusi Satana este cel care iti face o vizita atunci cand are loc acest fenomen.
4. Brownies
In Scotia exista o legenda despre mici oameni negrii denumiti “brownies” care vin in casa ta in timpul noptii si care-ti fac trebuirile casnice pentru tine in timp ce tu dormi. Acestia sunt asemanatori cu hobiti, dar locuiesc in mod traditional pe terenurile agricole si atata timp cat sunt linistiti, te vor ajuta cu treburile gospodaresti.Cu toate acestea, sa te fereasca Dumnezeu sa enervezi unul dintre hobiti deoarece bunatatea lor este devansata doar de apetitul lor de distrugere. Vor darama furcile, vor speria oile, sau in cazul in care i-ai suparat cu adevarat iti vor fura placintele din casa.
“Brownies”, pe de alta parte, sunt de obicei intruchiparea blajinitatii. Nu le place sa fie vazuti de catre oameni, asa ca vor astepta oportunitatea sa-ti intre in casa atunci cand tu dormi. Vor munci chiar mai mult asta in cazul in care le lasi ceva de mancare, preparatele lor preferate fiind terciul de cereale si laptele.
3. Marele Spirit
Abenaki sunt un trib nativ american care a trait in jurul zonei New England din Statele Unite ale Americii, satele lor ajungand pana in sudul Quebecului. Cea mai importanta legenda a viselor este de asemenea si legenda crearii Pamantului. Potrivit mitului, Marele Spirit locuia initial intr-un vid, o lume fara de forme si fara de continut. Asa ca a chemat Marea Testoasa si i-a poruncit sa faca lumea. Folosndu-se de coaja carapacei testoasei, Marele Spirit a creat muntii. Apoi, s-a aflat fata in fata cu un moment de indecizie: ce fel de creaturi ar trai in aceasta lume? In timp ce s-a gandit, el a adormit si a inceput sa viseze. In visul sau a vazut toate animalele si oamenii care exista in ziua de astazi. El a crezut ca a avut un cosmar. Atunci cand Marele Spirit s-a trezit, el a descoperit ca visul sau a creat tot ceea ce visase si cu cat a privit mai mult creatia sa, cu atat si-a dat seama cum natura lucreaza impreuna catre un scop prea-inalt.
2. Nue
Nue este o himera a folclorului japonez care serveste ca prevestitor de boala si de ghinion. Ea are labe de tigru, fata de maimuta si corpul unui tanuki. Coada sa este un lung sarpe veninos. Nue sunt unele dintre cele mai vechi creaturi japoneze de legenda si apare des in Povestea lui Heiki, povestea unui razboi din secolul al XII-lea intre doua clanuri opuse. In poveste, Nue a luat forma unui nor negru si l-a vizitat pe Imparatul Japoniei. Imparatul a devenit dintr-o data grav bolnav, asediat de cosmaruri de fiecare data atunci cand inchidea ochii. Imparatul a devenit din ce in ce mai bolnav, pana atunci cand un samurai a tras o sageata in norul negru si a uicis-o pe Nue. Pana in aceasta zi, exista un mormant pe malul Marii Japoniei, care este declarat a fi mormantul lui Nue.
1. Omul Nisipurilor
Fiecare copil stie povestea Omului Nisipurilor, o fiinta binevoitoare care stropeste nisip in ochii baietilor si fetitelor pentru a le face sa vizeze. Atunci cand te trezesti, crusta din jurul ochilor este in continuare prezenta, dovada existentei acestei fiinte binevoitoare. Omul Nisipurilor a fost pentru prima data introdus in literatura de specialitate intr-o poveste scrisa de Hans Christian Andersen.