ZECE simple si eficiente moduri prin care iti poti dezvolta stima de sine

1380

O persoana care sufera de stima de sine scazuta poate fi observata de la distanta, dupa modul in care paseste, dupa  comportamentul pe care-l afiseaza sau prin observarea modului in care comunica cu ceilalti.

Daca aceasta persoana se afla sub presiunea stresului, a criticilor interioare si exterioare, daca isi neglijeaza sanatatea, aspectul fizic, sau suspecteaza tot tipul intentiile negative ale persoanelor din jurul lor, mai devreme sau mai tarziu aceasta persoana se va simti trasa intr-o gaura neagra, gaura stimei de sine scazute.

In cazul in care suferi de cateva dintre problemele prezentate mai sus, este posibil sa iesi din aceasta gaura neagra, dar este necesar sa lucrezi cu tine insuti si sa ai rabdare. In cazul in care nu ai probleme, retine ca nu poti avea niciodata „prea multa” stima de sine.

self-acceptance

ZECE simple si eficiente moduri prin care iti poti dezvolta stima de sine:

10. Iubeste-te pe tine insuti!

Intelege ca nu exista oameni perfecti in lumea aceasta si experienta fiecarei persoane este de nepretuit, este unica. Nu-ti fie teama sa faci lucrurile in felul tau si sa gresesti uneori.

9. Invata sa spui NU

Persoanele care sunt capabile sa-si apere interesele merita respectul celor din jurul lor.

8. Intelepciunea te poate ajuta sa depasesti stima de sine scazuta

Este absolut normal sa vorbesti cu persoanele cu care imparti aceleasi pasiuni si cu care ai cate ceva in comun. Cu toate acestea, nu uita ca oamenii care sunt diferiti fata de tine te pot invata foarte multe lucruri, asta in cazul in care esti dispus sa inveti din experientele lor.

7. Rasfata-te!

Meriti ceea ce-ti doresti, dar si inversul acestei afirmatii, ceea ce-ti doresti, meriti!

6. Inregistreaza-ti vocea!

Inregistreaza-ti vocea pe telefon. Poate fi inregistrat un dialog sau un monolog, dar de preferat ar fi sa inregistrezi un dialog pe care-l porti cu cei din jurul tau. Acum, asculta-ti vocea. Pronunti cu greu cuvintele la sfarsitul frazelor? Tonalitatea vocii tale este redusa si plina de sentimente de invinovatire? Ei bine, nu trebuie sa fii surpins atunci  cand ceilalti te trateaza intr-un mod corespunzator. Invata sa vorbesti bland, dar ferm.

5. Analizeaza-ti postura!

Postura incorecta, cea cu umerii in fata sau cu mersul cu capul privind in jos au reprercursiuni nu numai fizice cat si psihice.

4. Accepta cu placere complimentele

Indiferent cum te simti, ai incredere in urmatoarele cuvinte: “ESTI INDEAJUNS!”

3. Evita gandurile auto-depreciative

Stima ta de sine este strans legata de gandire pe care o accepti ca fiind adevarata. Invata sa accepti complimentele intr-un mod corespunzator. Uita de timiditate si de alte aspecte de acest fel.

2. Evita comparatia dintre tine si ceilalti

Singura persoana cu care te poti compara esti tu insuti. Daca esti mai bun ca ieri, ai un motiv serios pentru care sa te simti mandru de tine insuti. De exemplu, acum un an nu puteai sa conduci o masina, acum simti ca esti un sofer experimentat. Fiecare mica victorie reprezinta un motiv in plus pentru care sa te lauzi pe tine insuti, chiar daca nu ai reusit sa te trezesti cu o jumatate de ora mai devreme ieri dimineata.

1. Accepta-te asa cum esti

Accepta-te intr-un mod onest asa cum esti. Accepta-ti defectele si calitatile. Privind in urma, tot timpul este interesant sa vezi de unde ai plecat si unde ai ajuns. Aminteste-ti tot timpul de unde ai inceptut aceasta calatorie.