Doua intrebari la care fiecare are raspunsurile sale. Ceea ce este cert e ca fiecare dintre noi se indreapta in lumea asta intr-o directie, manat de dorinta de mai bine si de a fi fericit. Limba romana, in frumusetea sa, ne da deja un indiciu: “ne indreptam” intr-o directie. Daca citim mot a mot, si uneori asta e calea cea mai usoara, intelegem ca orice directie “ne indreapta” si este asadar o potentiala cale corecta de a deveni mai buni si mai fericiti. Daca ai carnet de conducere, realizezi ca o problema poate aparea in momentul in care schimbam directia prea des; pentru ca asta ne poate mentine intr-un cerc, adica mai mult sau mai putin in acelasi punct. Alta problema poate fi ritmul: de ce sa alergam daca putem merge si astfel sa ne bucuram si de calatorie, de peisaj?
Cat despre ghidul pe care sa-l urmam, in ultimii ani ne confruntam cu asa o abundenta de informatii, carti, articole, tehnici, profesori, maestri spirituali incat totul se transforma intr-o cautare infometata si uitam de unde am pornit. De multe ori ziua se termina cu sentimentul amar al micimii cunoasterii noastre si al drumului enorm pe care il mai avem inca de facut pana la momentul cand vom sti si vom fi fericiti. Primim sfaturi de peste tot, remedii in 5 pasi, indicatii despre ce trebuie un om sa faca pentru a fi fericit. Iar fericirea ne zambeste de la capatul sutelor de mii de pasi pe care-i mai avem inca de facut.
Totusi, ni se spune ca fericirea nu e un ideal de neatins ci o alegere, o asumare, o stare de fapt. E precum energia universului, din abundenta si peste tot. Ea nu depinde de starea materiala, de statut sau de oamenii din jurul nostru. E doar un buton pe care il apasam in inima si brusc, se aprinde lumina.
E drept ca preocuparea pentru dezvoltarea interioara, evolutia spirituala si fericire apare cel mai mult in cercurile spirituale. In Romania si in lume observam in ultimele zeci de ani o inflorire nesperata pentru preocuparile spirituale. Daca nu stii ce sa faci weekendul asta si vrei sa te preocupi de sufletul tau, da o simpla cautare pe internet si vei gasi zeci de evenimente ce se petrec in aceeasi zi. De la psihologie transpersonala, la tehnici de respiratie, NLP, shamanism, metafizica chineza, lucrul cu mantre, harti genetice si cate si mai cate. Unii dintre noi le-am incercat pe multe dintre ele si din acest punct ma intreb: unde alergam sa ajungem si pe cine sa urmam?
Curiozitatea si spiritul de cercetare al mintii nu cred ca pot fi vreodata satisfacute. Asta ar inseamna sa punem capat evolutiei cunoasterii si nu cred ca isi doreste cineva acest lucru. Asadar, urmand aceasta logica, se pare ca nu ne vom opri vreodata din cautat, cercetat si jubilat la frumusetea cunoasterii. Iar in cazul asta, cum ramane cu fericirea noastra?
Poate ca fericirea nu se gaseste ci se traieste. Este o alegere si o asumare, asa cum spuneam mai devreme. Nu ne poate invata nimeni cum sa fim fericiti. Cei din jur ne pot arata, cel mult, drumul lor, tehnicile lor, ce au descoperit si ce ii face pe ei fericiti. Si ne mai pot da ceva extraordinar: incredere ca fericirea este posibila si curaj sa plonjam in inima noastra pentru a gasi propriul adevar, propria stare de bine. Inima este singura care ne poate spune ce avem de facut si singura de urmat. Nu cartile, nu profesorii, nu maestrii spirituali, nu oamenii care vor cu toata iubirea lor sa ne ajute.
Si e nevoie de curaj ca sa-ti urmezi inima pentru ca de cele mai multe ori nu stii de unde sa incepi. Nimeni nu pare sa-ti vorbeasca de acolo, iar asteptarea e un chin lent, o singuratate surda. Parca te afli in fata unei usi uitate de timp si de soare, din spatele careia nu se va ivi nimeni niciodata. Aici intervine credinta. Sa ne pastram credinta ca usile sunt usi pentru ca rolul lor este sa se deschida, ca dupa nori vine un cer senin si ca singura certitudine este schimbarea. Si sa fim convinsi ca drumul in inima noastra merita osteneala si adevarul pe care aceasta ni-l va revela valoreaza mai mult ca vorbele a o suta de intelepti. Mai mult, inima ne va fi ghid in a gasi fix ceea ce avem nevoie din cursurile, cartile si vorbele inteleptilor.