ZECE motive care te vor face sa-ti notezi gandurile si trairile intr-un jurnal

1568

Cu toate ca pare sa fie un simplu obicei, simplul fapt de a-ti asterne gandurile pe hartie prezinta o multime de beneficii nebanuite. Iata principalele motive pentru care ar trebui sa incepi sa ai un jurnal personal:

10. Iti poate imbunatati relatiile cu cei din jurul tau
05

Aceasta activitate are beneficiul de a-ti imbunatati relatiile cu cei din jurul tau. Atunci cand esti prins intr-un tipar de gandire negativa este mult mai bine sa-ti exprimi aceste ganduri in scris decat sa le exprimi cu voce tare sau sa spui cuvinte pe care o sa le regreti. De asemenea, aceasta activitate o sa te faca sa privesti intreaga imagine, per ansamblu, fapt care te va ajuta sa ierti mult mai usor si sa lasi micile probleme sa treaca.
9. Te ajuta sa traiesti in concordanta cu propriile valori

01

Atunci cand iti exprimi gandurile pe hartie iti poti da seama in ce investesti cea mai mare parte a timpului de care dispui. Daca esti de parere ca familia este foarte importanta pentru tine, dar tu cea mai mare parte a timpului o petreci muncind, ar trebui sa faci o schimbare in aceasta privinta. Un jurnal te poate ajuta sa-ti mentii o atitudine onesta fata de tine insuti si sa faci schimbarile in concordanta cu propriile valori interiorare.
8. Te ajuta sa te intelegi mult mai bine pe tine insuti

d0002165

Atunci cand iti exprimi in scris experientele prin care treci, gandurile, sentimentele, acest lucru te poate ajuta sa-ti dezvolti o mai buna intelegere interioara. Atunci cand iti asterni gandurile pe hartie poti invata foarte multe lucruri despre tine, lucruri pe care nici macar nu le cunosteai pana in acel moment.

Recitirea anumitor pasaje din jurnalul tau este la fel de importanta deoarece  iti poti da seama foarte usor de modul in care obisnuiai sa gandesti si sa-ti dai seama de evenimentele care te-au facut sa vezi lucrurile din acea perspectiva.
7. Reduce stresul

08

Aceasta activitate te poate ajuta sa calmezi galagia interioara si sa elimi stresul din viata ta. Stiind ca iti vei scrie mai tarziu intr-un jurnal gandurile vei putea sa fii mult mai relaxat si sa reduci ruminatia mentala la minim.

De asemenea, stiind ca iti vei scrie ingrijorarile, vei putea sa scapi de anxietate. In loc sa te ingrijorezi pe parcursul zilei in legatura cu aspectele care nu merita atentia ta, aminteste-ti ca te vei ocupa de acestea mai incolo, in jurnalul personal.
6. Iti dezvolta aptitudinea de rezolvare a problemelor
07

Aceasta activitate te poate ajuta sa analizezi optiunile de care dispui in vederea adoptarii celei mai bune solutii in cazul in care ai intampinat o problema. Te poate ajuta sa vezi lucrurile mult mai clar  si sa nu analizezi totul prin prisma emotiilor. De asemenea, te poate ajuta sa descoperi modalitati creative de rezolvare a problemelor, fapt ce o sa te faca sa capeti si mai multa incredere in tine.
5. Reprezinta un mijloc terapeutic de descarcare emotionala

06

Foarte multe persoane nu se simt comfortabil atunci cand este necesar sa-si impartaseasca sentimentele cu cei din jurul lor. Un jurnal te poate ajuta sa fac asta si aceast simplu obicei avand beneficii extrem de terapeutice.
4. Te ajuta sa-ti amintesti realizarile

05

Este cea mai usoara modalitate prin care poti sa-ti amintesti succesul pe care l-ai cunoscut. In momentele dificile, este necesar doar sa arunci o privire in jurnalul personal pentru a-ti reimprospata increderea in tine. De asemenea, iti vei putea aminti si de momentele in care nu ai riscat suficient si nu ai actionat asa cum trebuia sa o faci.
3. Te ajuta sa-ti atingi scopurile

04

In momentul in care iti asterni pe hartie scopurile tale interioare, probabilitatea ca acele vise sa fie indeplinite creste foarte mult. De indata ce iti stabilesti un termen limita si pasii necesari pentru indeplinirea acelei sarcini, esti pe cale sa transformi un vis intr-un scop. Exista o posibilitate mult mai mare ca acel scop sa se indeplineasca de indata ce este asternut pe hartie.
2. Te ajuta sa-ti dezvolti recunostiinta

03

Prin folosirea jurnalului iti poti exprima recunostiinta pentru tot ceea ce te multumeste, fiecare aspect pozitiv din viata ta. Fa din acest lucru un obicei si o sa observi cum o sa devii din ce in ce mai fericit, mai optimist si te vei bucura din nou de micile placeri ale vietii, la fel cum o faceai atunci cand erai copil.
1. Te ajuta sa reflectezi asupra propriei tale vieti

10

Viata trece foarte repede. Jurnalul personal iti ofera oportunitatea de a te opri si de a reflecta la aspectele esentiale ale vietii tale. Aceste perioade de reflectie te pot ajuta sa inveti foarte multe lucruri despre tine si te pot ajuta sa-ti pastrezi satisfactia interioara in viata.

 

 

 

 

Sursa