“Am avut atat de multa anxietate in acest weekend”, mi-a impartasit un client in timpul unei sesiuni intr-o zi de luni. “M-am simtit atat de bine in ultimele doua saptamani, dar in acest weekend mi se pare ca am facut cinci pasi uriasi inapoi.”
“Povesteste-mi ce ai facut in weekend”, i-am spus eu.
“Ei bine, vineri seara am mers impreuna cu prietenul meu si cu mai multi prieteni si am baut cateva pahare. Apoi, sambata am mers la o nunta si am baut un pic cam mult. M-am trezit duminica simtindu-ma destul de rau. Restul zilei de duminica mi-am petrecut-o cu un sentiment de anxietate in stomac. Toate obsesiile au aparut din nou in mintea mea. Daca nu-mi iubesc prietenul suficient? Daca sunt asa si pe dincolo? Stii cum este…”
“Da, stiu. Ai idee ce a declansat aceste sentimente?”, am intrebat eu, desi stiam raspunsul.
“Probabil alcoolul.”
“Da, probabil.”
Ma uimeste enorm numarul sesiunilor in care am purtat aceasta conversatie. Solutia pare simpla: este cunoscut stiintific faptul ca alcoolul are efectul de a starni aparitia sentimentelor de anxietate. Astfel, reducerea consumului de alcool sau eliminarea completa ar reduce considerabil sentimentele de anxietate. Cand ofer astfel de sugestii, de obicei sunt intampinate cu rezistenta.
Nu este ca si cum sugerez eliminarea zaharului si a glutenului, doua ingrediente cunoscute pentru contributia pe care o au in aparitia sentimentelor de anxietate si de depresie in cazul anumitor oameni. Aceste ingrediente nu sunt usor de eliminat in dieta, dar nu ocupa acelasi statut social in cultura noastra asa cum o face alcoolul.
Traim intr-o cultura dependenta de alcool. Alcoolul este folosit ca un lubrifiant social si a devenit un fel de carja pentru ca oamenii sa se simta mai confortabil din punct de vedere social. Astfel, exista oameni care s-ar simti pierduti fara aceast „ajutor”. Desi alcoolul este un lubrifiant social si functioneaza pe moment pentru a opri sentimentele de anxietate, urmarea consumului de alcool, in special in cazul persoanelor foarte sensibile, este o mahmureala presarata cu sentimente de anxietate, care poate dura mai multe zile.
Merita? Merita sa-ti sacrifici bunastarea mentala pentru cateva pahare de bautura? Multi dintre clientii mei sustin ca se simt mult mai bine social dupa ce au eliminat complet alcoolul din viata lor. Altii se simt bine cu un consum moderat de alcool, ceea ce inseamna un pahar de vin la cateva saptamani. Dar, cu scopul de a face aceste modificari este necesar sa depaseasca propriile lor sentimente de rezistenta.
O mare parte a acestei rezistente isi are radacinile in faptul ca s-au luptat mereu din punct de vedere social si in faptul ca s-au auto-diagnosticat cu “anxietate sociala”. Cand aud acest auto-diagnostic voi adresa urmatoarele intrebari:
Te lupti cu sentimentele de anxietate cand te afli in preajma unui numar mic de oameni sau doar in adunarile mari de oameni? Doar in adunarile mari de oameni.
Te lupti cu sentimentele de anxietate cand esti intr-un grup in care exista un interes comun, grup in care distractia nu este scopul principal? Nu. Care este modul tau favorit de a socializa: cu un mic grup sau unu la unu? Unu la unu.
Atunci le voi oferi noul meu “diagnostic”: Nu suferi de anxietate sociala; esti o persoana extrem de sensibila!
Cand te cunosti pe tine insuti si cand stii cum poti prospera, pot inceta sa te mai strecori in modelul cultural prevazut pentru a fi “cool” sau in cel de “distractie”. De multe ori clientii imi impartasesc ca atunci cand inceteaza sa mai bea sau sa mai mearga la petrecerile de sfarsit de saptamana, prietenii sau colegii lor de camera vor considera ca sunt plictisitori. “Si ce daca?”, raspund ei. “Nu sunt plictisit cu viata mea. Sunt fericit si traiesc fara anxietate.”
Este nevoie de curaj pentru a pasi in afara modelelor culturare obisnuite. Fara indoiala traim intr-o cultura extrovertita si atunci cand pasesti in afara acestui model iesi din mainstream. Facand alegerea de a petrece in felul tau unic, faci alegerea de a te iubi pe tine mai mult, una care nu numai ca iti onoreaza natura ta de persoana sensibila, dar si una care te ajuta sa traiesti o viata lipsita de anxietate.
Merita sa faci aceasta alegere? In cazul in care vrei mai multa bunastare in viata ta, raspunsul este un “da” fara echivoc.