Inhalarea de aburi este o metoda care poseda incredibile beneficii terapeutice. Egiptenii antici au recunoscut efectele terapeutice ale inhalatiilor prin utilizarea bailor publice. Astfel, inca din acele vremuri, inhalatiile au devenit un remediu simplu si eficient pentru tratarea unui numar destul de mare de probleme de sanatate. Iata care sunt cele CINCI beneficii uimitoare ale inhalatiilor:
1. Beneficii repiratorii
Inhalatiile reprezinta un tratament eficient pentru complicatiile respiratorii si este o terapie recomandata pentru tratamentul unui mare numar de afectiuni precum: raceala, gripa, bronsita, sinuzita, astm, alergii. In urma acestei terapii mucoasa nazara este hidratata, iar mucusul poate fi mult mai usor eliminat prin tuse sau prin suflarea nasului. De asemenea, aerul umed amelioreaza dificultatile de respiratie, iritatia gatului si inflamarea mucoaselor.
2. Expectorant natural
Un expectorant creste cantitatea de secretii, rezultatul fiind o cantitate de secretii mult mai clare si prin urmare, tractul respirator este lubrifiat. In urma acestei terapii plamanii si gatul beneficiaza intr-un mod semnificativ. De asemenea, aceasta terapie stimuleaza relaxarea musculara, ameliorand astfel tusea. Inhalatia este o metoda de prevenirea a uscarii excesive a mucoaselor.
3. Stimularea circulatiei sanguine
Atunci cand temperatura corpului creste, vasele sanguine incep sa se dilate. Astfel, fluxul sanguin este incurajat la nivelul intregului organism. Stimularea circulatiei sanguine poate fi de mare ajutor in cazul durerilor de cap si migrenelor. De asemenea, cresterea temperaturii intareste sistemul imunitar prin stimularea capacitatii de lupta si de aparare a celulelor albe din sange.
4. Reducerea stresului
Stresul provoaca o contractare a vaselor sanguine. Inhalatiile declanseaza vasodilatatia vaselor sanguine. Atunci cand vasele sanguine sunt dilatate este stimulata relaxarea la nivelul intregului organism. O lupta eficienta impotriva stresului poate fi purtata cu ajutorul uleiurilor esentiale specifice.
5. Curatarea porilor si intinerire
Asa cum am mentionat anterior, inhalatiile stimuleaza circulatia sanguina, una dintre consecinte fiind imbunatatirea aspectului pielii. In plus, tratamentul topic cu aburi poate avea beneficii uimitoare. Sebumul este uleiul natural care are scopul de a lubrifia si de a hidrata pielea. Atunci cand porii sunt infundati cu sebum si alte particule, cum ar fi praful sau machiajul, acneea isi poate face aparitia. Aburul inmoaie si deschide porii astfel incat sebumul sa-si poata urma circuitul natural si sa poata indeparta impuritatile. De asemenea, aburul indeparteaza celulele moarte ale pielii permitand regenerarea acesteia. Rezultatul este o piele stralucitoare, catifelata, care radiaza de tinerete.
Uleiuri esentiale
Pentru atentuarea simptomelor, in apa, pot fi adaugate uleiuri esentiale. In general, acestea sunt utilizate cu moderatie, 2-3 picaturi la o singura sedinta de terapie.
Pentru sistemul respirator superior si pentru congestia sinusurilor – ulei de menta si/sau ulei de eucalipt;
Pentru durerile de cap cauzate de stres – musetel si/sau lavanda;
Pentru relaxare – musetel, lavanda si/sau lemongrass;
Pentru tenul gras – musetel, lemongrass, lavanda, rozmarin, anason si/sau fenicul;
Pentru tenul uscat – fenicul, rozmarin, catina, menta si/sau tataneasa;
In cazul in care nu frecventezi spa-urile zi de zi, probabil vei cauta alte alternative de a te bucura de aceasta terapie. Din fericire, terapia cu aburi nu este costisitoare. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa fierbi cateva pahare de apa si sa torni apa clocotita intr-un castron mai mare. Uleiurile esentiale pot fi adaugate chiar in acel moment. Apoi, cu un prosop mai mare pus deasupra capului, te vei apleca deasupra vasului si vei respira profund pe nas timp de aproximativ 15 minute.
Atentie!
Avand in vedere ca aburul este foarte fierbinte, exista riscul aparitiei arsurilor in urma inhalarii. De aceea, acest tratament nu este recomandat celor mici. De asemenea, foarte multi doctori nu sunt de acord cu aceasta metoda de tratament in cazul femeilor gravide si persoanelor care sufera de tensiune arteriala marita sau alte afectiuni cardio-vasculare.