Neurologii ne invata ce putem face pentru a ne dezvolta nivelul general de fericire!

1325

Atunci cand treci prin momente dificile sau cand lucrurile nu ies asa cum ti-ai dori, ce se poate face? La urma urmei, aceste sentimente de rusine, de vinovatie, de frica, de ingrijorare si de rusine ne invadeaza creierul si nu pare a exista o solutie usoara. Ghici ce? Centrul de recompensa al creierului tau primeste un impuls de scurta durata datorita acestor ganduri negative. La fel cum alcoolul iti poate oferi un sprijin pe termen scurt, dar consumul de alcool pe termen lung se poate transforma intr-o adevarata tragedie. Acestea, in mod evident, nu sunt solutii pe termen lung.

Potrivit neurologilor, acestea sunt lucrurile pe care le poti face pentru a stimula fericirea, chiar si in momentele dificile:

#1. Intreaba-te pentru ce poti fi recunoscator

De ce este acest lucru atat de important? Alex Korb (neurolog UCLA), in cartea sa “The Upward Spiral”, explica ce parti ale creierului sunt activate atunci cand incepi sa te simti recunoscator si sa apreciezi ceea ce ai in viata. El mentioneaza o cercetare a Institutului National de Sanatate care arata ca hipotalamusul primeste un impuls cand sunt experimentate sentimente de recunostinta si astfel este afectat in mod pozitiv somnul, nivelurile de stres si bunastarea generala.

In plus, neurotransmitatorul dopamina, de asemenea, cunoscut sub numele “butonul de recompensa”, primeste o doza in plus. Ne simtim bine si vrem sa traim mai des acest sentiment, ceea ce-l face sa fie o dependenta lipsita de riscuri!

Data viitoare cand nu te simti bine din punct de vedere emotional, multumeste-le stelelor tale norocoase pentru ceea ce ai in viata ta si imparte sentimentele de recunostinta si cu cei din jurul tau astfel incat ca si acestia sa fie tinuti in bucla sentimentelor de recunostinta.

#2. Eticheteaza emotiile respective

Te simti furios, trist, frustrat sau dezamagit. Te afli intr-o stare emotionala foarte proasta din cauza uneia sau a mai multor astfel de emotii. Sa nu uitam faptul ca restul corpului are conexiuni rapide cu creierul tau. Daca exista frica sau furie, neurologii ne spun ca exista un risc de “deturnare a amigdalei”, atunci cand o memorie emotionala preia si ne pierdem controlul. Acesta este raspunsul clasic “lupta sau fugi” care apare in situatiile de urgenta. Nu mai este timp pentru logica sau motive.

Expertii ne sfatuiesc sa etichetam emotiile respective, deoarece atunci cand facem asta, amigdala exagereaza mai putin, iar noi ne aflam mult mai mult in control. Putem folosi cateva cuvinte pentru a descrie emotia sau putem recunoaste cum ne simtim. Te poate ajuta enorm sa-ti spui “ma simt suparat”, in momentele dificile. Astfel constiinta de sine este indreptata asupra emotiilor si apoi ne putem da seama ce sa facem pentru a ne recapata echilibrul.

Nu este un accident ca etichetarea emotiilor este o piatra de temelie a practicii “mindfulness” si o modalitate foarte buna prin care ne putem dezvolta nivelul de fericire. De asemenea, este fascinant sa afli cum negociatorii de ostatici folosesc aceasta tehnica. Acestia aculta intotdeauna in mod activ criminalii baricadati si le eticheteaza emotiile, chiar inainte de a incerca orice tehnica de influentare. Aceasta tehnica functioneaza foarte bine si in cazul in care esti implicat intr-un argument cu partenerul de viata.

#3. Ia aceea decizie!

Ce se intampla la nivelul creierului atunci cand iei o decizie si nu exista urme de ezitare? Cortexul prefrontal in lobul parietal devine mult mai activ si sunt reduse setimentele de anxietate si de ingrijorare.Acesta este un proces foarte complex si putin inteles.

Un lucru este clar, totusi. Cand luam o decizie, reducem activitatea din striatum, care are tendinta de a ne trage in jos si de a ne supune sentimentelor de anxietate si ingrijorare. De asemenea, te vei simti mult mai in control atunci cand planifici, cand iti setezi obiective si cand urmezi anumite metode. Nimic nu este mai satisfacator ca atingerea obectivelor tale, ca urmare a unor decizii intelepte.

#4. Atinge-i pe oameni

Puterea atingerii. Exista sute de studii care arata puterea pe care o are contactul fizic uman in stimularea fericirii. Toata lumea o face.  Atingerea este primul simt pe care-l invatam inca de la nastere. Atingerea poate comunica emotii pozitive foarte puternice, cum ar fi dragostea, bucuria, recunostinta si empatia. Atingerea este vitala pentru bunastarea noastra. Cercetarile arata ca ospatarii pot primi bacsisi mai mare in cazul in care ii ating pe clienti – corespunzator si discret, desigur!

Ce se intampla cand atingem o alta persoana? Hormonul numit oxitocina, care este de asemenea un neurotransmitator, este eliberat. Acesta pune in miscare o serie de sentimente pozitive si de asemenea, stimuleaza sistemul imunitar.

Daca vei fi suficient de norocos pentru a obtine cinci imbratisari zilnic timp de patru saptamani, fericirea ta va creste furtunos. In caz contrar, un masaj te poate ajuta, chiar daca este mai putin eficient.