Limba ta si sanatatea organismului tau

1198

Diagnosticul chinezesc al limbii este un instrument esential utilizat de catre acupuncturistii si practicientii medicinei traditionale chineze. Limba ta joaca un rol unic in intelegerea starii de sanatate a organismului tau.

In cadrul unei astfel de examinari pot fi descoperite caracteristicile specifice, iar specialistul poate invata o multe de lucruri despre organismul tau si despre starea ta actuala de sanatate.

Elementele de baza

O limba sanatoasa este in mod natural roz si are un strat subtire albicios. Aproape toate limbile au unele imperfectiuni, care apar mai ales pe masura ce inaintam in varsta, dar anumite stiluri de viata pot produce schimbari notabile.

De exemplu, fumatorii, in multe din cazuri, vor prezenta un strat usor galbui pe limba lor. Unele semne de culoare sunt de lunga durata, cum ar fi limba fumatorului, iar altele sunt temporare, in functie de alimentele consumate.

Atunci cand practicienii de medicina chineza analizeaza limba acestia observa: forma si marimea, culoarea si acoperirea acesteia.

Forma si marimea

Forma si dimensiunea limbii poate indica povestea fluidelor organismului tau. De exemplu, o limba mica si scurta poate indica o cantitate insuficienta de umiditate in organism. Comparativ, o limba foarte mare, pufoasa, cu liniute pe marginile limbii ar putea indica faptul ca fluidele nu circula prin organism asa cum ar trebui.

Culoarea

In mod ideal, limba unui organism sanatos are o nuanta de roz si este plina de viata. Desigur, culoarea naturala a limbii poate varia intr-o mica masura de la o persoana la alta, dar impreuna cu alte informatii, acesta este inca un foarte bun indicator al sanatatii organismului tau. De exemplu, o limba rosie indica o temperatura marita la nivelul organismului. Cu cat mai intensa este aceasta culoare, cu atat mai mare este aceasta temperatura. Pe de alta parte, o limba lipsita de culoare indica o lipsa de caldura la nivelul organismului sau o deficienta de qi sau de sange.

Acoperirea

Este limba ta acoperita de un strat gros sau de un strat subtire? Aceasta acoperire a limbii tale depinde de mai multi factori si la nivelul acestui strat se produc schimbari mult mai rapide decat se petrec la nivel limbii in sine. In mod norma, acest strat este unul subtire. In cazul in care suferi de o afectiune, poti observa dezvoltarea unui strat mult mai gros.

Consistenta acestui strat, de asemenea, indica starea fluidelor din organism. Un strat uscat indica un organism deshidratat sau o circulatie redusa a fluidelor in organism. Lipsa acestuia indica o deshidratare severa a organismului. Acest fenomen este adesea observat in cazul femeilor ajunse la menopauza, moment in care organismul femeii incepe sa se incalzeasca.

Aceste straturi care acopera limba, de asemenea, au diferite culori. Un strat subtire de culoare alba este normal. Un strat de culoare galbena reprezinta un semn al unei temperaturi ridicate.

Exista, de asemenea, cazurile in care limba ta este acoperita de un strat alb intr-o masura mult mai mare decat ar fi normal. Aceasta textura a limbii poate indica o infectie fungica. Cauza acesteia poate fi reprezentata de folosirea in exces a substantelor chimice sau de administrarea de antibiotice.