Intrumentele pretioase pentru atingerea echilibrului interior – Terapia Sunetelor

1737

Utilizarea sunetului cu scopul de a-ti vindeca corpul si de a atinge o stare de relaxare mentala nu este ceva nou pentru majoritatea dintre noi; de fapt, aceasta practica poate fi intalnita in tot decursul istoriei, pana la inceputul timpului. Unul dintre cele mai interesante modalitati prin care putem face acest lucru este reprezentat de utilizarea frecventelor solfegiului, tonurilor isochtronice si tonurilor binaurale. Probabil cunosti existenta acestor instrumente, iar daca nu o cunosti, ar trebui sa le acorzi o sansa. Am adaugat recent aceste instrumente rutinei mele zilnice si sunt uimit de schimbarea pe care am experimentat-o in starea de bine. Si mai uimitor este faptul ca am simtit o schimbare pozitiva in doar cateva minute. Astfel, am inceput sa caut mai multe despre aceste terapii de sunet si am decis sa impartasesc descoperirile mele cu ceilalti.

Legea Vibratiei

Aceasta lege fundamentala a naturii afirma ca totul se misca, totul vibreaza si nimic nu se odhineste. Aceste vibratii pot fi mici (vibratii mai lente) sau mari (vibratii rapide). Aceste niveluri de energie vibrationala sunt cunoscute ca “frecvente” si sunt masurate in Hertz (Hz). Un Hertz este egal cu un ciclu de vibratie pe secunda.

Nu vom patrunde prea adanc in cunostintele fizicii aici, dar este interesant de observat faptul ca bio-fizicianul Dr. Colin W.F. McClare a descoperit faptul ca frecventele de energie vibrationala sunt pana la 100 de ori mai eficiente in transmiterea de informatii la nivelul unui sistem biologic, in comparatie cu semnalele fizice, cum ar fi hormonii, neurotransmitatorii si alti factori de crestere (Lipton 2008). Aceasta descoperire importanta ar putea explica modul in care diferite frecvente pot avea un impact asupra starilor si emotiilor noastre si asupra celor din jurul nostru. Este foarte cunoscut faptul ca sentimentele de tristete, furie, teama si groaza, de exemplu, au o frecventa joasa, in timp ce sentimentele de iubire, de fericire, de recunostinta, au o frecventa ridicata.

Frecventele Solfegiului

Fiecare dintre noi putem sa recunoastem cu o foarte mare usurinta scara formata din sapte note, atribuita notelor muzicale Do-Re-Mi-Fa-Sol-La-Si-Do, dar versiunea veche era formata din sase note muzicale Ut-Re-Mi-Fa-Sol-La. Acest portativ a fost creat de calugarul benedictin Guido d’Arezzo (991 d.Hr – 1050 d.Hr). Fiecare ton produce o anumita frecventa, aceste frecvente avand un impact specific asupra corpului, dupa cum urmeaza:

Ut – 396 Hz – transformarea durerii in bucurie, eliberarea de vinovatie si de frica, descoperirea blocajelor ascunse, a convingerilor negative subconstiente si a ideilor care au condus la situatiile actuale;

Re – 417 Hz – trasformara situatiilori si facilitarea schimbarii; aceasta frecventa te conecteaza la o sursa inepuizabila de energie si iti permite sa iti schimbi viata;

Mi – 528 Hz – trasformare si miracole (repararea ADN-ului), claritatea mintii, constientizare, dezvoltarea creativitatii, activarea intuitiei;

Fa – 639 Hz – reconectare si echilibrare, relatii – imbunatateste comunicarea, intelegerea, toleranta si iubirea;

Sol – 741 Hz – rezolvarea problemelor, solutii, promoveaza o viata sanatoasa, simpla si nu in ultimul rand te conduce catre puterea exprimarii de sine, consecinta fiind o viata stabila;

La – 852 Hz – trezirea intuitiei, reintoarcerea la ordinea spirituala a lucrurilor: abilitatea de a vedea prin iluzia din viata ta, cum ar fi intentiile ascunse ale oamenilor, locuri si lucruri.

In plus, fata de originalele sase tonuri de mai sus, alte trei tonuri si-au dovedit capacitatile de vindecare. Impreuna, acestea alcatuiesc frecventele solfegiului.

Si – 963 Hz – trezeste orice sistem la starea initiala, reintoarcerea la Sursa;

174 Hz – anestezic natural: reduce durerea fizica si energetica;

285 Hz – sprijina refacerea tesuturilor, influenteaza campurile de energie, transmitand un mesaj de restructurare catre organele afectate. De asemenea, intinereste si energizeaza.

Tonurile Isochronice si Binaurale

Instrument cunoscut si sub denumirea de “antrenarea undelor cerebrale”, aceste tonuri sunt impulsuri de sunet distinctive, de cele mai multe ori fiind combinate cu sunete sau cu muzica linistitoare. Acestea au un impact direct asupra activitatii creierului prin schimbarea frecventei undelor cerebrale, astfel incat sa-ti poti antrena creierul sa acceseze diferite stari mentale si niveluri de constiinta.

Aceste stari sunt similare cu cele pe care le experimentezi in timpul meditatiei si pot avea beneficii similare asupra organismului.

Undele cerebrale Beta – 12 Hz pana la 30 Hz – ajuta la reglarea si la stabilizarea constiintei in starea normala de veghe. Antrenarea undelor cerebrale Beta poate fi, de asemenea, utilizata pentru a creste capacitatea de concentrare si nu in ultimul rand, trebuie preciza ca poate imbunatati IQ-ul.

Undele cerebrale Alpha – 8 Hz pana la 12 Hz – stare de relaxare, imbunatatirea creativitatii si a claritatii mentale; stimuleaza receptivitatea creierului la informatii. Aceste unde cerebrale sunt perfecte pentru atingerea unor stari de relaxare si de detensionare.

Undele cerebrale Theta – 4 Hz pana la 7 Hz – stare de meditatie profunda sau relaxare profunda: imbunatatirea concentrarii, reducerea considerabila a stresului si imbunatatirea memoriei. Tensiunea arteriala, respiratia si ritmul cardiac vor functiona la un nivel mult mai lent si astfel va fi promova raspunsul natural de vindecare al organismului.

Undele cerebrale Delta – 0.1 pana la 4 Hz – cea mai profunda stare de relaxare completa: fara vise, starea de somn inconstienta, cea care ii permite organismului sa se odihneasca si sa se refaca. Acesta este cel mai eficienta mod de a incuraja mintea sa se elibereze de starea de vehe si sa patrunda in starea de somn.

Tonurile binaurale au o frecventa diferita in fiecare ureche si de aceea, pentru ca acestea sa fie eficiente vei avea nevoie de casti audio. In cazul tonurilor isochronice, urechile primesc aceleasi impulsuri, deci castile nu sunt necesare, dar pot imbunatati considerabil experienta.

Creierul are nevoie de sapte minute complete pentru ca aceste tonuri sa inceapa sa lucreze, dar pentru a simti si a obtine beneficiile despre care am vorbit mai sus, sunt recomandate aproximativ 15-30 de minute.

Important! Va este recomandat sa ascultati aceste tonuri doar in momentele in care aveti timp sa va relaxati sau sa meditati. Nu ascultati aceste tonuri in timp ce conduceti autovehicule sau utilaje. Anumite persoane, in special cele care sufera de anumite afectiuni psihice nu ar trebui sa asculte aceste tonuri.

Aceste terapii de sunet pot fi un instrument excelent pentru cei care practica meditatia sau pentru oricine doreste sa le adauge la rutina sa zilnica de relaxare si de promovare a sanatatii. Indiferent care este obiectivul tau, instrumentele de mai sus sunt excelente pentru a te relaxa si pentru a-ti imbunatati starea de spirit rapid.