Cele PATRU invataturi predate de cei mai mari maestri spirituali ai lumii

3697

Atunci cand privim catre cei care au inspirat si au influentat omenirea de-a lungul mileniilor, ne reintoarcem la marii lideri ai lumii care au oferit o claritate si o intelepciune asupra a ceea ce inseamna cu adevarat sa fii om. Acesti profeti, intelepti si maestri nu au incercat niciodata sa fie simboluri religioase. Multi dintre acestia au dorit sa ne impartaseasca cateva dintre revelatiile pe care le-au avut in incercarea de a produce o trezire interioara in oamenii de pretutindeni.

Atunci cand analizam invataturile acestor maestri descoperim existenta unor dialoguri, ideologii si filosofii asemanatoare despre viata. In timp ce mesajele sunt comunicate in mod diferit, principile care stau la baza invataturilor sunt similare.

De la Buddha care ne-a invatat despre suferinta si despre importanta vietii traite pe muchia momentului prezent, la Mohammed, care ne-a invatat sa-i slujim si sa avem compasiune fata de ceilalti, la Lao Tzu, care a inteles adevarata natura a simplitatii si a complexitatea acesteia, la Gandhi, un porumbel al pacii si pana la Dala Lama, un practicant al tolerantei, iubirii si fericirii, exista o tema fundamentala impartasita de toti acesti mari maestri, aceasta fiind dragostea si iubirea de semeni.

Acestea sunt cele PATRU invataturi oferite de toti marii maestri spirituali – Buddha, Mohammed, Lao Tzu, Ghandi, Dalai Lama

1. Traieste in momentul prezent – Prezenta

Dintr-o parabola Zen. Un om calatorind pe un camp intalneste un tigru. Omul fuge, dar tigrul alearga dupa el. Ajungand aproape de o prapastie se prinde cu mana de o vita salbatica si ramane agatat de aceasta deasupra prapastiei. Tigrul il adulmeca de sus. Inspaimantat, omul nostru priveste in jos, acolo unde un alt tigru asteapta sa-l manance. Doar vita salbatica este cea care-l sustine. Doi soricei, unul alb si unul negru, incetul cu incetul incep sa roada din vita salbatica. Omul nostru vede o capsuna delicioasa langa el. Apucand capsuna cu o mana si tinandu-se de vita cu cealalta, cade in prapastie in timp ce mananca delicioasa capsuna. Ce dulce a fost acea capsuna in timpul caderii sale. Acesta este adevaratul non-atasament si adevarata viata traita in prezent.

Intelepciunea stie ca nu exista nimic altceva in afara momentului prezent. Intelepciunea intelege ca nu are sens sa fim atasati de ceva anume. Cat de des traim pentru a ajunge sa traim o alta experienta sau pentru un alt moment? Asta au incercat toti acesti mestri sa ne invete, sa traim in prezent, plini de compasiune si de recunostinta, chiar si pentru acea pe capsuna pe care o gustam in timp ce ne asteptam sfarsitul. Fiecare dintre noi putem trai realitatea maestriei doar in momentul prezent, deoarece aceasta nu exista nici in trecut si nici in viitor. Putem trai experienta iubirii, compasiunii si a recunostintei doar in acest moment. Orice altceva este o iluzie.

CITESTE CONTINUAREA IN PAGINA URMATOARE>>>>>