Cromoterapie – Adevarata putere tamaduitoare a culorilor

1485

Te-ai aflat vreodata intr-o camera plina de culori frumoase? Te simti mai calm atunci cand privesti soarele albastru intr-o dimineata insorita? De ce petrecerea timpului in incaperi intunecoase ne deprima? Culorile au un efect foarte puternic asupra starii noastre de spirit. Culorile sunt o prezenta simpla in viata noastra, dar, cu toate acestea, le simtim extrem de puternic.

Printre primele studii asupra influentei pe care o au culorile asupra sistemului nervos au fost facute in anul 1942 de catre cercetatorii rusi, care au dovedit ca lumina rosie stimuleaza sistemul vegetativ simpatic, in timp ce lumina albastra stimuleaza sistemul vegetativ parasimpatic. Alte studii au demonstrat influenta pozitiva pe care o au culorile asupra echilibrului hormonal.

Culorile in sine sunt pur si simplu lungimi de unda de energie electro-magnetica transmise prin ochii nostri. Culoarea pe care noi o vedem este doar o parte a spectrului vizibil, aceasta fiind reflectata de un anumit obiect. Cu toate acestea, pentru noi, culorile depasesc cu mult acest domeniu. Acestea ne pot schimba puntul de vedere, deoarece ne afecteaza perceptia atunci cand anumite culori fac ca un obiect sa para mai mare, mai mic, mai aproape sau mai departe decat este acesta in realitate. Pentru subconstientul nostru culorile au o semnificatie simbolica. Utilizarea si evitarea anumitor culori reprezinta pentru noi o modalitate de exprimare a personalitatii. Culorile sunt un limbaj al sufletului, dovada vie fiind sutele de ani de arta si exprimare prin arta. Depasind acest domeniu si intrand intr-un altul, cel al metafizicii, aflam ca acestea au o putere foarte mare de a ne influenta fluxul si cantitatea de energie din corpurile noastre.

Cromoterapia se bazeaza pe transformarea de la interior spre exterior – vindeca mintea si corpul ii va urma. Cromoterapia actioneaza pentru a ajunge si a vindeca radacina problemelor si nu doar la suprafata.

In cazul in care te-ai decis sa folosesti aceasta forma de terapie, e simplu! Simplele tehnici de vizualizare va stau in ajutor. In cazul in care vei putea vizualiza culoarea de care ai nevoie, vei putea beneficia oricand de energia ei de vindecare.

1. Rosu

Rosu mai este numit si “Marele  Energizant” sau “Tatal vitalitatii”. Rosu elibereaza blocajele, constrangerile si rigiditatea. Rosu este culoarea potrivita pentru zonele rigide ale organismului. Culoarea rosie stimuleaza chakra radacinii, aflata la baza coloanei vertebrale, cauzand o eliberare de adrenalina la nivelul glandelor suprarenale. Aceasta culoare iti ofera putere. Rosu stimuleaza multiplicarea hemoglobinei, crescand astfel nivelul de energie si temperatura corpului.

Aceasta culoare este indicata in cazuri de anemie, constipatie, depresie, melancolie, paralizie, tuberculoza, bronsita, pneumonie. Este un excelent stimulent sexual.

Utilizara excesiva a acestei culori poate creste iritabilitatea, starile de furie, nestapanirea emotiilor. Nu este culoarea potrivita pentru persoanele care sufera de febra, hipertensiune, stari inflamatorii acute.

2. Portocaliu

Portocaliul are o actiune eliberatoare asupra corpului si asupra mintii, ducand la o alinare a reprimarilor. Deoarece portocaliul este o combinatie de rosu si galben, in acest caz se combina intelepciunea psihica cu energia fizica, inducand o transformare intre reactia fizica si raspunsul mental superior. De aceea, aceasta culoare este adesea mentionata in cromoterapie ca “Raza Intelepciunii”.

Portocaliul este o culoare calda, vesela si regenerativa. Cu ajutorul acestei culori ne putem vindeca corpu fizic si in acelasi timp ii putem aduce mintii o mult mai buna intelegere asupra modului prin care corpul poate fi pastrat intr-o stare de sanatate mult mai buna. Aceasta culoare ne ajuta sa asimilam noi idei si sa stimulam iluminarea mentala. Aceasta culoare se afla intr-o stransa legatura cu chakra sacrala.

Aceasta culoare stimuleaza glanda tiroida, folositoare in cazurile de astm, senilitate, stimuleaza digestia, stimuleaza regenerarea mentala si osoasa. Promoveaza integrarea sociala, creste optimismul si buna dispozitie.  Utilizata in exces are efecte nedorite asupra sistemului nervos si asupra controlului sexual.

3. Galben

Galbenul intareste sistemul nevos si mintea. Aceasta culoare trezeste inspiratia mentala si stimuleaza mentalitatile mult mai inalte. Astfel, este o culoare excelenta in tratamentul afectiunilor sistemului nervos. Galbenul se afla intr-o stransa legatura cu chakra plexului solar. Aceasta culoare se utilizeaza in caz de diabet, stimulare digestiva, boli hepato-biliare, indigestie, constipatie, depresie si probleme renale. Aceasta culoare are un efect stimuant asupra creierului si intelectului. Asemenea auriului, galbenul reprezinta cea mai inalta culoare dintre cele fizice.

Utilizarea excesiva poate provoca hiperactivitate. A nu se utiliza in caz de febra, diaree, palpitatii cardiace.

4. Verde

Majoritatea dintre noi asociem aceasta culoare cu vindecarea si pe buna dreptate o facem. Aceasta este culoarea universala a vindecarii. Egiptenii si chinezii antici foloseau aceasta culoare in cadrul proceselor de vindecare. Verdele se afla la jumatatea spectrului de culori, aceasta culoare aflandu-se la jumatatea distantei dintre planul fizic si planul spiritual, in echilibru egal si in egala armonie. Astfel, aceasta culoare poate fi folosita pentru a vindeca aproape orice. In cazul in care aveti dubii cu privire la alegerea unei culori, verdele va fi intotdeauna o alegere corecta. Verdele are o influenta linistitoare asupra mintii si asupra corpului.

Verdele stimuleaza chakra inimii. Prin urmare, este o culoare reprezentativa pentru vindecarea spirituala, deoarece dragostea este forta din spatele oricarui proces de vindecare. Intr-un sens mai practic, verdele afecteaza pozitiv tensiunea arteriala si toate afectiunile cardiovasculare.

 Aceasta culoare are in acelasi timp un efect energizant, dar si un efect calmant.

Este o culoare indicata in cazul afectiunilor cardiovasculare, infertilitate, raceli, hemoroizi, hepatita, laringita, afectiuni nervoase si parazitare. Utilizarea excesiva creste receptivitatea spre stari de gelozie, invidie, imaturitate afectiva.

5. Albastru

Albastrul este rece, electric, astringent. Aceastra culoare are un efect sedativ. Este o culoare pozitiva, care indica loialitate si fiabilitate. Aceasta culoare se afla intr-o foarte stransa legatura cu chakra gatului. Acest centru energetic este adesea mentionat ca fiind “centrul de putere” al organismului. Astfel, efectul acestei culori asupra acestui centru si asupra campului auric este destul de profund. Albastrul poate fi folosit pentru  orice tip de boli asociate cu comunicarea, dar nu numai.

Aceasta este o culoare eficienta in stari febrile, icter, insomnie, migrena, palpitatii, dureri menstruale, alergii, urticarie, gastrita, ulcer gastric, diaree, colita, cataracta, glaucom, stimuleaza imunitatea. Fiind o culoare rece, promoveaza independenta, starile de calm, sinceritatea si relaxarea. Utilizarea excesiva poate duce la oboseala excesiva si la stari depresive.

6. Indigo

Aceasta culoare purifica sangele si are efecte pozitive asupra problemelor mentale. Aceasta culoare este un agent de purificare. Indigo este rece, electriv si astringent. Aceasta culoare guverneaza atat perceptia spirituala cat si pe cea fizica. Utilizarea acestei culori stimuleaza chakra celui de-al treilea ochi.

Aceasta culoare este utilizata in cazurile de convulsii, de astm, hemoragie, pneumonie, paralizie faciala, dispepsie, tulburari ale auzului si ale urechilor. Are un efect sedativ, trezeste intuitia si devotamentul. Utilizarea excesiva poate duce la aparitia depresiei si la sentimentul separarii  de ceilalti.

7. Violet

Aceasta culoare lucreaza la cele mai inalte niveluri spirituale. In general, aceasta culoare nu este utilizata pentru tratarea afectiunilor fizice. Cu toate acestea, anumiti experti sunt de parere ca poate hrani celulele creierului. Mai mult decat atat, aceasta culoare provoaca o extindere a orizonturilor intelegerii noastre spirituale. Aceasta culoare ar trebui folosita doar in cazul problemelor de natura spirituala.

Aceasta culoare creste respectul de sine, demnitatea, faciliteaza deschiderea spirituala a fiintei si creativitatea superioara. Utilizata in exces poate duce la sprimarea furiei si iritabilitatii.

8. Alb

Albul este culoarea perfecta. Reprezinta echilibrul perfect si armonia. Aceasta este culoarea spiritului trezit; lumina constiintei divine si cosmice. Directionara albului la nivelul campului auric stimuleaza natura divina si vindecarea sinelui.