Povestea plina de mister a lui Rudolph Fentz

1063

In anul 1950, un barbat care avea o alura ce parea a fi desprinsa din epoca Victoriana si-a facut aparitia in Times Square. Martorii au declarat ulterior ca acesta privea debusolat, iar un minut mai tarziu a fost lovit de o masina si a fost ucis.

Trupul barbatului misterios a fost transportat la morga. Acolo personalul a descoperit urmatoarele elemente in buzunarele sale:

• O moneda speciala veche cu care putea fi cumparata o bere care valora 5 centi. Aceasta moneda purta numele unui local, acesta fiind unul necunoscut chiar si pentru locuitorii in varsta din acea zona.

• Un act de ingrijire a unui cal si una act de spalare a unei carute. Adresa din acel act facea referire la un local situat pe Lexington Avenue. Existenta acestui local nu a putut fi descoperita nici in ziua de astazi.

• Suma de 70 de dolari in bancnote vechi.

• Carti de vizita cu numele Rudolph Fentz din care reiesea o adresa de pe Fifth Avenue.

• O scrisoare trimisa la acea adresa, in iunie 1876 de la o adresa din Philadephia.

Niciunul dintre aceste obiecte nu a prezentat niciun semn de imbatranire.

Capitanul Departamentului pentru Persoane Disparute din New York Hubert V. Rihm a incercat sa descopere cat mai multe informatii care putea sa-i conduca pe investigatori la identifarea acestei persoane misterioase. Echipa de anchetatori a descoperit ca la adresa de pe Fith Avenue era un local. Proprietarul afacerii nu-si amintea sa fi cunoscut pe cineva cu numele de Rudolph Fentz. Numele Rudolph Fentz nu s-a descoperit a fi listat in nici una dintre agendele telefonice din acea perioada, iar amprentele sale nu au fost inregistrate nicaieri si nimeni nu l-a dat disparut.

Rihm a continuat ancheta si in cele din urma a gasit un anume Rudoph Fentz Jr. intr-o carte de telefon din anul 1939. Rihm a vorbit cu locuitorii din blocul de apartamente de la adresa mentionata in cartea de telefon. Acestia si l-au amintit pe Fentz si l-au descris ca fiind un barbat in varsta de 60 de ani care avea locul de munca in apropiere. Dupa ce Fentz a iesit la pensie in anul 1940, acesta s-a mutat intr-o locatie necunoscuta.

Contactand banca, Rihm a aflat ca Frentz Jr. a murit cu cinci ani in urma, dar cu toate acestea, vaduva lui este inca in viata si traieste in Florida. Rihm a contactat-o si a aflat de la aceasta ca tatal sotului ei a disparutin anul 1876, la varsta de 29 de ani. Conform spuselor vaduvei, tatal lui Fritz Jr. a iesit intr-o seara sa se plimbe si nu s-a mai intors niciodata.

Faptele

Povestea aceasta a fost publicata de nenumarate ori in perioada anilor 70-80. De fapt, a continuat sa fie publicata pana in anul 2000, atunci cand revista de origine spaniola “Mas Alla” a publicat o reprezentare a evenimentelor. Investigatorul Chris Aubeck a cautat sa afle veridicitatea din spatele acestei povesti. Cercetarile sale l-au condus pe acesta la concluzia ca personajele si evenimetele povestite au fost fictive, desi acesta nu a putut sa descopere sursa orginala.

Pastorul George Murphy a afirmat in anul 2002 ca sursa originala a acestei povesti se regaseste in volumul de scurte povestiri stiintifico fantastice ale lui Robert Heinlein intitulat “Tomorow the Stars” sau in numarul din data de 15 septembrie 1951 a revistei Collier. Jack Finney, adevaratul autor al revistei a fost un renumit scriitor de romane stiintifico fantastice, iar episodul Frentz a fost un personaj fictiv al unei povesti care a fost publicata in  primul numar al acestei reviste. Acest lucru inseamna ca personajul misterios si sursa povestii au fost in cele din urma identificate. Copii ale acestei povesti nu au fost descoperite vreodata, iar Finney a murit inainte de a putea fi intrebat in legatura cu aceasta poveste.

O adevarata intorsatura de situatie

In anul 2007, un cercetator care lucra pentru Arhivele de Stiri berlineze, a descoperit o poveste de ziar printre arhive. Aceasta data din luna aprilie a anului 1951 si prezenta aceasi poveste pe care v-am prezentat-o noi mai sus. Interesant este faptul ca aceasta arhiva de ziar a fost tiparita cu cinci luni  inainte ca povestea declarata mai sus ca fiind cea originala sa vada lumina tiparului. Ceea ce este si mai ciudat este faptul ca un numar de cercetatori au sustinut descoperirea unor dovezi privind existenta reala a unei persoane pe nume Rudolph Fentz, ba chiar si dovada disparitie sale la varsta de 29 de ani in anul 1876.

A fost oare Rudolph Frentz un calator in timp sau nu? Probabil nu vom putea sa afla vreodata adevarul din spatele acestei misterioase povesti.

Sursa