Cercetatorii sugereaza – „teoreticienii conspiratiilor” sunt mai sanatosi psihic in comparatie cu ganditorii conventionalisti

1061

Nu cu foarte mult timp in urma a fost realizat un studiu care a avut ca scop examinarea comentariilor on-line. Studiul realizat de catre psihologii Michael J. Wood si Karen M. Douglas de la Universitatea din Kent a scos la iveala faptul ca asa-numitii “teoreticieni ai conspiratiilor” sunt de fapt mult mai sanatosi din punct de vedere psihic, in comparatie cu cei considerati a fi ganditori conventionalisti.

Nu cu mult timp in urma, practic oricine ar fi gandit dincolo de limitarile acceptare social, oricine ar fi pus la indoiala naratiunile sociale, sau oricine ar fi facut orice tip de investigatie in anumite discipline mai putin cunoscute publicului larg ar fi fost etichetat ca fiind un “teoretician al conspiratiilor”. De fapt, multe dintre aceste persoane sunt considerati in continuare a fi “teoreticieni ai conspiratiilor” de catre multi, chiar daca scopul acestora este acela de a verifica sau de a examina ceva.

Este foarte interesant de observat cat de multi dintre acesti oameni etichetati ca fiind “teoreticieni ai conspiratiei” isi petrec timpul cercetand si gandind intr-un mod critic. Singur, vor exista intotdeauna persoane care vor capata o reputatie proasta in cazul unor dovezi solide, dar asta nu inseamna ca intreaga idee a conspiratiilor este invalida.

Multi dintre acestia vor verifica faptele si vor verifica dovezile ambelor fete ale monedei. In general, oamenii care cred ideile a ceea ce este adevarat din perspectiva societati, sau care le accepta neconditionat, de cele mai multe ori nu se deranjeaza sa verifice si cealalta parte a monedei. Acestia cred ce li se spune, fara indoiala si oricine care nu este de acord cu ei este considerat a fi “nebun”, “teoreticia al conspiratiilor” sau, cu alte cuvinte, un paranoic.

Ceea ce este cu adevarat fascinant este faptul ca aceasta eticheta a devenit una extrem de folosita in randul societati, dar si una extrem de evitata. Nimeni nu-si doreste sa fie etichetat astfel. Liderii politici sau mass-media, atunci cand doresc sa faca dintr-un simpl subiect un subiect incontestabil, acestia vor folosi aceasta eticheta sau o alta varianta a ei in discursurile lor sau in raporturile oficiale, eticheta facand referire la cei care ar dori sa le puna la indoiala povestea sau subiectul respectiv.

Acesta este studiul!

Studiul publicat in luna iunie 2013, de catre psihologii Michael J. Wood si Karen M. Douglas de la Universitatea din Kent din Marea Britanie, a fost intitulat “Dar despre Cladirea 7? Un studiu psihologic si social despre teoriile conspiratiei legate de 9/11”. In cadrul studiului au fost comparate comentariile a doua grupuri distincte de persoane, “teoreticienii conspiratiilor” si “convetionalistii”, pe diferite site-uri de stiri.

Cercetatorii au fost surprinsi sa intalneasca mai multe comentarii din partea adeptilor conspiratiilor, decat din partea conventionalistilor. Potrivit cercetarilor, “Dintre cele 2174 comentarii colectionate, 1459 au fost clasificate ca fiind  conspirationiste si 715 ca find conventionaliste.”

Astfel, putem face o observatie foarte simpla. Cei care nu au incredere in raporturile publice oficiale (cazul 9/11 sau asasinarea lui John F. Kennedy) sau mai bine spus “teoreticienii conspiratiilor” au fost mult mai numerosi decat cei care dau crezare raporturilor oficiale, proportia fiind uriasa, de doi la unu.

Cum s-au schimbat timpurile?

“Cercetarile au aratat ca persoanele care au favorizat rapoartele oficiale ale atentatelor din 9/11 au fost in general mai ostile atunci cand au incercat sa-i convinga pe ceilalti”, spune studiul. Din cate se pare, ceea ce era odata considerat a fi un punct de vedere obisnuit nu mai este considerat astfel de catre majoritatea si ca atare, multi dintre cei care nu cred in teorii ale conspiratiei au aratat manie si dezgust in comentariile lor. Probabil, acestia devin din ce in ce mai frustrati deoarece idealurile lor nu mai sunt acceptate ca fiind adevarate atat de usor, asa cum se intampla inainte. Probabil ca, sub fatada furioasa, acest lucru ii sperie.

Limitarile studiului

Cu scopul de a mentine un echilibru, este foarte important sa recunoastem limitarile acestui studiu. Acest studiu a fost desfasurat asupra unui singur caz si cu toate ca arata o tendinta a oamenilor, raman foarte multe de discutat in jurul acestui subiect delicat. Indiferent, aceasta este o observatie foarte interesanta si una care poarta un grad mare de adevar.  Cu siguranta sugereaza ca ar trebui sa fim mai intelegatori fata de punctele de vedere ale celorlalte persoane si sa comunicam intr-o maniera civilizata.