Acestea sunt cele mai bune surse alimentare de vitamina D!

1252

Vitamina D este una dintre cele mai importante vitamine necesare organismului nostru pentru a-si mentine o stare de sanatate optima. Aceasta vitamina faciliteaza absorbtia calciului la nivelul tractului digestiv si moduleaza cresterea celulara, reglementeaza starea de spirit si lupta impotriva cancerului.

Atunci cand suferim de deficiente de vitamina D, de cele mai multe ori vom incepe sa suferim de dureri osoare, de slabiciune musculara, de afectiuni cardiovasculare, de tulburari de dispozie si de multe alte afectiuni de sanatate. Aici poti afla mai multe despre deficientele de vitamina D (click).

Deoarece celulele pielii umane sunt capabile sa produca vitamina D folosindu-se de anumite lungimi de unda de lumina ultravioleta, lumina soarelui va ramane intotdeauna cea mai importanta sursa de vitamina D. De fapt, expertii estimeaza ca organismul nostru poate crea vara intre 10.000 si 20.000 de U.I. (unitati internationale) de vitamina D, dupa numai 30 de minute de imbaiere completa in razele soarelui. Aceasta cantitate depaseste cu mult aportul zilnic recomandat unui adult, acesta fiind de 600 U.I.

Cu toate acestea, aceia dintre noi care traiesc in zonele cu emisii reduse de lumina naturala sau in cazul in care vedem soarele foarte rar, asa cum s-a intamplat in aceasta perioada de iarna, este necesar sa obtinem aceasta vitamina importanta din alimentatie. Din fericire, un numar mic de alimente naturale contin cantitati considerabile din aceasta vitamina pretioasa.

Acestea sunt cele mai bune surse alimentare de vitamina D:

1. Uleiul de ficat de cod

Acest ulei, extras din ficatul codului de Atlantic, este cea mai importanta sursa alimentara din lume de vitamina D. Doar o singura lingura din acest ulei auriu, adesea consumat sub forma de capsule pentru a-i ascunde gustul neplacut, furnizeaza organismului nostru 1.400 de U.I. de vitamina D, sau 233% din DZR de vitamina D. Acest lucru ar putea explica motivul pentru care atat de multe studii au legat consumul regulat de ulei de ficat de cod si tratamentul osteoporozei, artritei si a altor afectiuni grave ale sistemului osos.

2. Pestele gras

In mod normal, speciile de pesti care contin cantitati mari de grasime sunt de asemenea surse foarte bune de vitamina D. Acest lucru este valabil in special in caul somonului, pestelui spada si pastravului, pesti care ne ofera intre 86 si 97% din DZR (doza zilnica recomandata) de vitamina D la doar 85 de grame de peste consumat. Pe locul al doilea se afla macroul, o specie de peste care ne ofera aproximativ 50% din DZR la aceasi cantitate consumata. Tonul, halibutul, sardinele si heringul, de asemenea contin cantitati suficiente de vitamina D.

3. Ciuperci

Foarte multi dintre oameni se arata surprinsi atunci cand aud ca ciupercile contin cantitati uriase de vitamina D, dar este adevarat. Acest lucru se datoreaza faptului ca ciupercile produc in mod natural vitamina D atunci cand sunt expuse la sursele de lumina UV.

Maitake pare a fi campionul la capitolul cantitatilor de vitamina pe care le contin ciupercile. O singura ciupera maitake de dimensiuni medii contine aproximativ 113% vitamina D din intreaga sa greutate. Ciupercile morel, shiitake si chanterelle contin, de asemenea, cantitati impresionante de vitamina D, oferindu-ne aproximativ un sfert din DZR per ciuperca.

Alte surse de vitamina D – Dupa peste si ciuperci, numarul de alimente naturale care contin cantitati adecvate de vitamina D scade considerabil. Poate ca urmatoarea sursa dupa cele doua surse principale este reprezentata de oua, care contin aproximativ 10% din DZR de vitamina D (cea mai mare cantitate fiind concentrata in galbenus). Tofu, laptele crud si carnea de vita contin cantitati de vitamina D, dar nici pe departe suficiente pentru a satisface cerintele organismului de zi cu zi.