Cele ZECE utilizari si beneficii uimitoare ale propolisului

1414

Multi oameni sunt familiarizati cu frumoasele culori galbene de chihlimbar ale fagurelui de miere de albine. Cu toate acestea, exista si o alta substanta produsa de albine de care nu se vorbeste la fel de mult – propolisul. Propolisul este un produs apicol rasinos, pe care albinele il folosesc pentru a sigila micile fisuri care apar in stup (ceara de albine e folosita pentru a acoperi gaurile mai mari). Precum ruda acestuia, ceara de albine, propolisul ofera numeroase beneficii pentru sanatate, multi fiind cercetatorii care ii recunosc si respecta adevaratelea sale intrebuintari terapeutice.

4

Beneficiile si utilizarile propolisului

In civilizatile antice, propolisul (sau rasina albinelor) era adesea folosit pentru tratarea abceselor si ranilor minore. Albinele, in incercarea lor de a inchide gaurile din stupi, folosesc propolisul ca o masura de precautie, pentru a tine la distanta microbii si ciupercile periculoase. Descoperirile recente au confirmat actiunea puternica a propolisului impotriva numerosilor agenti patogeni, iar mai multe studii au demonstrat puternica sa actiune curativa.

Iata care sunt cele ZECE utilizari si beneficii uimitoare ale propolisului:

10. Diminuarea riscului de infectie

Cercetatorii au testat propolisul impotriva mai multor tipuri de microbi, iar rezultatele sugereaza ca propolisul este eficient impotriva bacteriilor agresive. Desi eficienta propolisului poate varia in functie de zona din care provine, beneficiile sale protective se manifesta indiferent de acest factor. Un motiv al acestei actiuni protective ar putea fi continutul vast de flavonoide pe care il contine.

9. Este un antibiotic natural

Rezistenta la antibiotice este o problema ce ia amploare in medicina, de obicei din cauza utilizarii in exces a medicamentelor antibiotice. Oamenii care iau antibiotice sunt adesea sfatuiti sa ia probiotice pentru a sprijini echilibrul bacteriilor benefice din intestine. Cercetatorii au concluzionat ca propolisul are proprietati antibiotice puternice. Acizii izolati din propolis s-au dovedit a fi agenti eficienti impotriva multor bacterii, incluzand stafilococii.

8. Vindeca arsurile minore

In cadrul unui studiu recent, propolisul a fost testat pentru a fi comparat cu o crema folosita adesea pentru tratarea arsurilor. Rezultatele? Propolisul a fost la fel de eficient. Propolisul a avut un efect calmant chiar mai eficient pentru arsurile minore decat medicamentele conventionale.

7. Trateaza infectiile urechii

Infectiile urechii medii afecteaza milioane de copii in fiecare an, si chiar si adulti. Uneori, aceasta infectie poate provoca pierderea auzului, un lucru ingrozitor pentru majoritatea oamenilor. Un compus din propolis, esterul cafeic al acidului fenetilic, si-a demonstrat eficacitatea in diminuarea inflamatiei urechii interne. Desi preliminara, aceasta noua cercetare duce la multe perspective pline de speranta pentru utilizarea propolisului.

6. Sprijina sistemul imunitar

Candida albicans afecteaza de obicei zonele genitale si orale. In cautarea continua de remedii eficiente, cercetatorii au analizat propolisul. Rezultatele arata capacitatea propolisului de a inhiba cresterea Candidei, avand potentialul de a facilita functia de raspuns a sistemului imunitar impotriva acestei ciuperci.

5. Infectii ale unghiilor

Testele de laborator care au avut ca scop examinarea utilizarilor propolisului impotriva infectiilor provocate de fungi si au descoperit ca propolisul a oferit o protectie mult mai mare, comparativ cu un medicament prescris de obicei pentru asemenea infectii. Produsul farmaceutic folosit in test este rezistent la 7-8 tipuri de fungi, lucru necaracteristic propolisului.

4. Trateaza herpesul vaginal

Diverse experiente au aratat ca propolisul este mai eficient in tratarea herpesului vaginal in comparatie cu anumite produse farmaceutice. Testele sugereaza ca propolisul poate reduce semnificativ riscul unei asemenea infectii. In plus, dupa cum am mentionat, propolisul poate oferi protectie impotriva infectiilor genitale provocate de Candida.

3. Rol in ingrijirea danturii

Legatura dintre sanatatea orala si sanatatea fizica generala a fost documentata timp de decenii intregi. Nu exista nicio indoiala cu privire la rolul unei ingrijiri dentare eficiente in economia unei stari generale de bine. Cu grijile crescande ale expunerii la fluor, tratamentele naturale pentru dantura au castigat multa atentie. In prezent, proprietatile benefice ale propolisului au sugerat eficienta acestuia in ingrijirea danturii, oferind chiar posibilitatea unei alternative naturale pentru fluor.

2. Reglarea glicemiei

Diabetul este o problema care afecteaza milioane de adulti si copii. Acesta este adesea abordat cu tratamente constante, precum injectiile cu insulina si produse farmaceutice. Studiile au aratat ca propolisul poate inhiba capacitatea anumitor enzime de a creste glicemia. Este considerat ca responsabili pentru beneficiile propolisului in reglarea glicemiei sunt compusii antioxidanti pe care ii contine.

1. Agent anti-cancerigen

Puteti fi sceptici in legatura cu asta, dar asirienii foloseau adesea propolisul pentru a incetini cresterea tumorilor, iar cercetari recente sugereaza existenta unei anumite logici in spatele acestei metode. Compusii CAPE, compusii care se gasesc in propolis si-au dovedit capacitatea de a incetini cresterea numarului de celule in cancerul de prostata si in cazul cancerului cervical. Anumite tipuri de propolis, precum propolisul rosu-brazilian si maro-de-Cuba, au demonstrat un efect combativ impotriva compusilor care contribuie la dezvoltarea celulelor canceroase.

Utilizarea propolisului

Propolisul este adesea vandut sub forma de capsula sau tinctura, iar unele paste de dinti contin propolis ca inlocuitor pentru fluor. Chiar daca multi oameni pot folosi in siguranta propolisul ca o componenta in abordarea lor asupra sanatatii generale, unii oameni pot avea parte de reactii alergice la propolis. Este mereu recomandat sa se consume cantitati mici din acesta, urmand, in acelasi timp, sfaturile medicului inainte de folosirea constanta a propolisului, in special daca prezentati multe tipuri de alergii.