Iata cum ar arata cumparaturile tale in lipsa albinelor!

1099

Albert Einstein, extrem de constient fiind de rolul albinelor, ne-a lasat ca avertisment o declaratie cu adevarat graitoare: “Daca albinele ar disparea, nu ne-ar mai ramane decat patru ani de trait. Daca nu mai sunt albine, nu mai e polenizare, nu mai sunt plante, nu mai sunt animale, nu mai sunt oameni”.

Stiai ca aproximativ o treime din totalul alimentelor pe care le mancam zilnic se bazeaza pe polenizarea albinelor si a altor insecte? Atunci cand speciile polenizatoare sunt in pericol, la acelasi risc este supusa si aprovizionarea cu alimente.

Un studiu recent a constatat un declin drastic in populatiile de albine melifere din intreaga lume. Atunci cand populatia de albine este redusa ca numar, are o loc o slaba polenizare si astfel, recolte mai slabe.

Bacteriile, schimbarile climatice, defrisarile si pesticidele sunt de vina pentru declinul populatiei de albine la nivel mondial.

Atunci cand oamenii nu au acces la fructele si legumele potrivite, acestia pot deveni vulnerabili in fata deficientelor nutritive, cea mai alarmanta fiind deficienta de vitamina A.

Deficientele de vitamina A au cauzat peste 800.000 de decese anual la nivel mondial, iar aceasta deficienta ii face pe oameni sa fie mult mai vulnerabili in fata unor boli, cum ar fi malaria, rujeola sau diareea.

Albinele reprezinta o ilustrare perfecta a echilbrului uimitor de care este nevoie pentru a mentine viata pe aceasta planeta. Sigur, ne aflam in partea de sus a lantului, dar suntem in totalitate dependeti de aceste mici, harnice si delicate creaturi.

Pentru a ridica gradul de constientizare in legatura cu importanta albinelor pentru sistemul nostru alimentar, Universitatea Heights in colaborare cu Whole Foods Market au retras temporar toate produsele care depind de polenizatori. Acestia au retras de pe rafturi 237 din totalul de 453 de produse – 52% din mixul de produse al departamentului.

Alegerile alimentare cu albine

1

Alegerile alimentare fara albine

2

Printre produsele retrase s-au numarat merele, ceapa, avocado, morcovii, lamaile, pepenele galben, vinetele, castravetii, telina, ceapa verde, conopida, prazul, broccoli si multe altele.

“Polenizatorii sunt o legatura critica in sistemul nostru alimentar. Mai mult de 85% din speciile de plante de pe pamant – dintre care unele alcatuiesc cea mai importanta parte nutritioala a dietei noastre – au nevoie de acestia pentru a exista. Cu toate acestea, continuam sa fim martorii unui declin alarmant in populatia de albine.”, a declarat Eric Mader, director adjunct de conservare a polenizatorilor la Societatea Xerces.

Asa ca, data viitoare cand vezi o albina pe terasa din fata casei, aminteste-ti de toate lucrurile uimitoare pe care le face pentru tine si las-o sa existe. Mai mult decat atat, putem chiar sa le si ajutam.

Kim Flottum, editor al Revistei Bee Culture, ne explica in cartea sa “Ghidul absolut al incepatorului…” ca “apa este folosita pentru a dizolva mierea cristalizata, pentru a dilua mierea la producerea hranei pentru larve, pentru racorire in zilele calduroase si ca bautura rece in timpul zilelor fierbinti.” De asemenea,“albinele stiu exact unde sa se intoarca pentru aceasi sursa de apa.”

Albinele au nevoie sa bea apa dintr-o sursa foarte putin adanca, deoarece acestea se pot ineca imediat. Din pacate, in zilele calduroase de vara, apa putin adanca se evapora repede. Cat despre rauri si lacuri, nu putem discuta, deoarece albinele si-ar risca viata incercand sa se hidrateze in prezenta pestilor, broastelor si a altor animale salbatice, asta ca sa nu mai vorbim de riscul de a fi spulberate de curentii de apa.

04

Pentru a le ajuta pe micile noastre albinute, le poti pregati o sursa de apa prin umplerea unui vas cu bile de sticla si apoi cu apa. Bilele de sticla le ofera albinelor un loc de aterizare, astfel incat sa nu se inece atunci cand vin sa bea apa. Pune acest vas in curtea din spatele casei si ajuta cateva albine sa fie fericite.