Catina – adevaratele proprietati ascunse de aceste fructe de aur ale toamnei

1104

Cunoscuta si sub numele de catina alba sau catina de rau, aceasta specie este un arbust alburiu, foarte ramificat si spinos, care creste la noi incepand din nisipurile si pietrisurile litorale pana in regiunile muntoase, alcatuind uneori cranguri si tufisuri destul de intinse.

Catina este un fruct complex, iar densitatea  sa nutritionala face din acesta o optiune ideala pentru aceia dintre noi care dorim sa ne fortificam sistemul imunitar inaintea si in timpul sezonului rece. Aceste fructe de padure detin o incarcatura unica de substante nutritive, printre care o varietate mare de vitamine importante, acizi grasi esentiali si flavonoizi. Aceste fructe de padure au devenit fascinatia oamenilor de stiinta din domeniul nutritiei moderne datorita calitatilor lor unice.

Fructele de catina contin o cantitate pana la de zece ori mai mare decat cea pe care o contin citricele si de doua ori mai mare in comparatie cu faimoasele macese. De asemenea, fructele de catina contin urmatoarele elemente: A, B1, B2, B6,  B9, E, K, P, beta caroten, acizi grasi esentiali, celuloza, fosfor, potasiu, fier, calciu si magneziu.

Acest fruct stimuleaza sistemul imunitar al organismului si s-a dovedit a fi eficient in lupta impotriva diferitelor tipuri de cancer. In plus, imbunatateste functionarea sistemului cardiovascular si poate lupta eficient impotriva bolilor neurologice si impotriva celor de piele.

Cantiatea uriasa de acizi grasi esentiali omega 3, 6, 7, 8 si 9 lupta impotriva degenerescentei maculare (pierderea vederii), problemelor cardiace si impotriva unui numar foarte mare de tipuri de cancer. Acesti stalpi de sustinere ai organismului tau nu pot fi trecuti cu vederea, iar ceea ce trebuie sa retinem ca aceste fructe contin cantitati neobisnuite, complete ale acestor acizi grasi esentiali.

Catina este neobisnuit de bogata in flavonoide, un tip de antioxidanti care pot preveni imbatranirea prematura, accidentele vasculare cerebrale, anumite forme de cancer si afectiunile cardiovasculare. In plus, flavonoidele sunt privite a fi luptatorii impotriva radicalilor liberi, motiv pentru care pot preveni aparitia afectiunilor inflamatorii care contribuie la aparitia cancerului si nu numai.

Dincolo de aceste beneficii uriase, catina este utilizata ca tratament pentru urmatoarele afectiuni:

• Surmenaj

• Ulcere gastro-intestinale

• Eruptii cutanate provocate de boli infectioase

• Imbunatatirea tensiunii arteriale

• Reducerea nivelului de colesterol

• Guta

• Prevenirea si controlul afectiunilor cardiovasculare

• Stimularea sistemului imunitar

• Imbunatatirea naturala a vederii

• Incetinirea procesului de imbatranire

• Tratarea astmului

• Tratarea eczemelor

• Protejarea membranelor mucoase ale sistemului digestiv

• Vindecarea rapida a taieturilor, zgarieturilor, arsurilor

Retete terapeutice pe baza de catina

1. Catina cu miere pentru stimularea sistemului imunitar al organismului

Foloseste o parte de miere si trei parti de fructe de catina. Dupa ce se spala fructele, se zdrobesc usor si se pun intr-un borcan, in proportie de ¾ catina si ¼ miere. Borcanul, inchis ermetic se pastreaza la frigider. Dupa o saptamana, din acest amestec cu o aroma si cu un gust extrem de placut se ia una sau doua lingurite in fiecare dimineata, inainte de masa, timp de cel putin o luna de zile.

2. Ceaiul din fructe de catina uscate

Fructele de catina uscata se spala si se zdrobesc. Peste o lingurita sau doua, dupa preferinte, se adauga 250 ml de apa clocotita. Infuzia se acopera aproximativ 20 de minute. Acesta este un ceai cu proprietati tonifiante si vitaminizante in timpul sezonului rece.

3. Tinctura preparata din scoarta de catina

Aceasta tinctura se prepara prin macerarea scoartei cojite de pe ramificatiile plantei. Aceasta se macereaza in alcool de 60-70 de grade timp de 14 zile. Se recomanda administrarea zilnica a 30 de picaturi de trei ori pe zi.