Cele SAPTE motive pentru care cumparam mai multe lucruri decat avem nevoie

1165

Cantitatea de lucruri pe care le detinem in aceste vremuri este uimitor de mare.  Studiile recente indica faptul ca noi consumam si posedam de doua ori mai multe bunuri materiale decat obisnuiam sa o facem acum 50 de ani  Iata care sunt cele SAPTE motive pentru care cumparam mai multe lucruri decat avem nevoie:

1. Credem ca vom gasi singuranta care ne lipseste

Logica noastra functioneaza in felul urmator: daca detinerea de bunuri materiale ne aduce un sentiment de securitate  – un acoperis deasupra capului, imbracaminte, mijloace de transport – atunci, un numar mult mai mare de astfel de bunuri ne va aduce un sentiment mult mai puternic de securitate.  Cu toate acestea, dupa ce nevoile de baza au fost asigurate, sentimentul de securitate derivat din posesiunile materiale devine din ce in ce mai lipsit de stabilitate decat am vrea sa credem. Toate acestea se strica, se invechesc sau dispar. Acestea pot pleca mai repede din viata noastra decat ne dam seama majoritatea dintre noi.

2. Credem ca vom fi fericiti

Nimeni nu va admite vreodata ca are tendinta de a cauta fericirea printre lucrurile materiale, dar, cu toate acestea, fiecare dintre noi o facem intr-o anumita masura. Cumparam case mari, masini rapide, tehnologie de ultima generatie si haine “trendy” in speranta ca vom ajunge sa fim fericiti. Din pacate, fericirea derivata din bunurile materiale este, in cel mai bun caz, de scurta durata.

3. Suntem  mult mai sensibili la publicitate decat ne place sa credem

In medie, fiecare om de pe lumea aceasta vede 5000 de reclame in fiecare zi. Fiecare reclama este insotita de urmatorul mesaj: viata ta va fi una mult mai buna in cazul in care vei cumpara acest produs. Un singur mesaj de acest fel nu ne-ar afecta, dar vedem si auzim astfel de mesaje din toate partile, iar intr-un final ajungem sa credem in mod subtil veridicitatea acestuia. Aceasta nu este o condamnare a industriei de publicitate, ci  este un apel care te poate ajuta sa realizezi modul in care ne afecteaza aceste mesaje in viata de zi cu zi.

4. Speram ca vom reusi sa-i impresionam pe ceilalti

Intr-o societate dominata de moneda, invidia devine foarte usor o forta in cadrul activitatii economice. De indata ce nevoile de baza au fost indeplinite, consumul are un cu totul alt scop. Acesta devine o oportunitate de afisare a bogatiei, a importantei si a succesului financiar pe care l-am atins.

5. Suntem gelosi pe cei care detin mai mult decat noi

Comparatia pare a fi starea naturala a umanitatii. Observam foarte usor ce cumpara, ce poarta si ce conduce cel de langa noi. Societatea este cea care incurajeaza aceste comparatii. Astfel, de mult prea multe ori cumparam diferite lucruri de care nu avem nevoie pentru simplul motiv ca cei din jurul nostru au facut acelasi lucru. O cultura axata pe laudarea excesului va avea intotdeauna o problema in a defini cu adevarat adevaratul succes.

6. Incercam sa compensam pentru deficientele noastre

Cautam intr-un mod gresit increderea acolo unde nu o vom gasi niciodata. O cautam in hainele pe care le purtam, in masina pe care o conducem si in casa in care locuim. Incercam sa ne revenim in urma suferintelor, pierderilor sau esecurilor cumparand lucruri de care nu avem nevoie. Cautam implinirea in lucruri materiale. Incercam sa-i impresionam pe cei din jurul nostru cu lucrurile pe care le detinem, in loc sa-i impresionam cu ceea ce suntem. Cu toate acestea, in acest fel nu vom reusi niciodata sa ne satisfacem pe deplin propriile deficiente. Chiar mai mult decat atat, de cele mai multe ori aceasta mentalitate este cea care ne impiedica sa luam masurile necesare pentru a le indrepta.

7. Suntem mult mai egoisti decat ne-ar placea sa recunoastem

Ne este foarte dificil sa recunoastem faptul ca spiritul uman este indretat spre egoism si spre lacomie, dar istoria ne ofera o mana de ajutor in acceptare acestui adevar. Cautam sa crestem dimensiunea regatului nostru personal acumuland din ce in ce mai multe lucruri. In trecut, acest lucru a fost realizat prin forta, constrangere, lipsa de onestitate si razboi. Din pacate, egoismul continua sa iasa la suprafata si vietile noastre de zi cu zi.

Excesul de posesiuni materiale nu ne va imbogati vietile. De fapt, acest obicei care ne-a fost inoculat inca de la o varsta foarte frageda este cel care ne impiedica sa ne bucuram de toate darurile pe care ni le poate oferi viata.