Asculta-ti corpul! Cele NOUA simptome pe care nu ar trebui sa le ignori

1582

2. O cantitate redusa de acid gastric

Un semnal posibil: Reflux gastroesofagian si indigestie.

Scurta descriere: Daca la nivelul organismului exista o cantitate redusa de acid gastric, mancarurile nu pot fi digerate in mod eficient, in special mancarurile bogate in grasimi si proteine. Cand mancarea ajunge in stomac, acolo ajunge si aerul pe care il inhalati atunci cand mancati. Aerul poate parcurge doua cai – fie este impins in jos, de-a lungul tractului digestiv impreuna cu mancarea, fie este transportat in sus prin esofag si este evacuat pe gura.

Alte semnale: Reflux gastric, sistem imunitar slabit, unghii crapate, infectii cronice si flatulenta.

Solutie: Impulsionati prima faza a digestiei reglandu-va obiceiurile alimentare. “Bucurati-va de aspectul si mirosul mancarii inainte sa o consumati pentru a oferi timp intestinelor sa produca agentii digestivi, precum acidul clorhidric, in asteptarea si anticiparea hranirii.” Apoi, mancati mai cumpatat. Mestecati mancarea pentru a o face mai usor de digerat pentru intestine, in special proteinele si grasimile.

Daca inca simtiti mancarea ca o piatra in stomac, Haas recomanda sa consumati suplimente cu enzime digestive, care pot ajuta procesul de digestie. Spre exemplu, spune el, puteti incerca un supliment cu pepsina (o proteina digestiva eliberata in timp), pe care il puteti gasi in magazinele de profil.

Acidul clorhidric este ingredientul principal al acidului stomacal. Daca il luati sub forma de supliment, va ajutati stomacul sa digere, in special in cazul grasimilor si proteinelor, acestea fiind elementele cele mai problematice de digerat. Asta inseamna ca ele consuma mai mult acid stomacal decat carbohidratii. Dupa ce incepeti sa mancati o masa bogata in proteine si grasimi, de exemplu, luati o capsula (Consultati medicul). Observati cum va simtiti dupa cateva mese. Daca aveti indigestie sau simtiti arsuri in stomac, reveniti la numarul de capsule care nu provoca efecte secundare negative.

1. Flora microbiana este dezechilibrata

Un semnal posibil: raceli frecvente

Scurta descriere: Centrul de comanda al sistemului imunitar se gaseste in intestin. “Dezechilibrul numarului de organisme din intestin releva inabilitatea corpului uman de a se apara impotriva microbilor daunatori”, explica Swift. “Ca rezultat, ne imbolnavim des”. In mod ironic, spune Hyman, de obicei medicamentele (spre exemplu antibioticele) sunt cele care produc dezechilibrul in flora intestinala. “Cand eliminam bacteriile benefice din nou si din nou cu antibiotice si avem, pe deasupra, si o dieta precara, apar consecinte grave pentru digestie.” Acest fapt, la randul sau, poate cauza probleme in restul corpului.

Alte semnale: gazele intestinale, balonarea, scaun moale sau constipatie, infectii vaginale, infectii ale tractului urinar, iritatii ale pielii, “piciorul de atlet,” ciuperca la nivelul unghiilor.

Solutie: Concluzia expertilor este ca printre  cele mai usoare (si cele mai delicioase) modalitati de a vindeca flora microbiana este sa mancati mai multe mancaruri bogate in bacterii benefice, precum supa miso, varza acra, kombucha (ceai japonez fermentat), iaurt care contine culturi de bacterii, si chefir (un tip de lactat fermentat). “In intestin se afla circa 2 kilograme de bacterii benefice,” adauga Haas. “Trebuie sa hranim aceste bacterii.”

In cazul in care considerati ca intestinul are nevoie de mai mult decat poate oferi alimentatia de baza, Weil recomanda sa luati zilnic probiotice care sa contina Lactobacillus GG sau Bacillus coagulans (BC-30).

Desi multe dintre semnalele corpului pot fi interpretate corect prin deductii si prin observarea constanta a acestora, este important sa tineti minte ca unele dintre aceste simptome pot indica boli mai severe.

“O durere cronica are scopul de a te indemna sa te opresti si sa iti reevaluezi obiceiurile,” spune Lipski. Corpul tau iti spune ca este timpul sa faci o schimbare. Respecta aceasta cerere si, cel mai probabil, vei evita contactul cu o problema de sanatate de amploare mai mare.

Exista mai mult decat un mod de a va vindeca

Un ansamblu vast de metode de vindecare – apelarea la medici traditionali cat si la experti in medicina alternativa – te poate ajuta sa intelegi semnalele corpului inainte ca acestea sa ajunga intr-un stadiu mai sever.

“Abordarea dominanta a multor scoli de medicina pune accent pe tratarea manifestarilor acute ale bolilor si nu dau destula importanta educarii in tratarea problemelor cronice de sanatate – acestea fiind cele mai comune probleme pentru majoritatea pacientilor intalniti,” spune Elizabeth Lipski, autor al “Digestive Welness.”

Fiind atat doctor cat si adept al remediilor natuarle, Elson M. Haas are de-a face cu ambele domenii. El tinde sa fie de acord cu abordarea lui Lipski, dar vede si multe limitari in tendinta medicinei din Vest de a nu a lua in considerare incercarile corpului de a se autovindeca.

“Multe simptome, precum congestia sinusurilor, alergiile si mucusul in exces, reprezinta felul in care corpul incearca sa scape singur de toxinele in exces,” spune el. “Medicina vestica incearca sa controleze aceste simptome, suprimand febra sau eliminarea congestiei, in loc sa ajute metodele naturale de detoxifiere ale corpului.”