Zece motive pentru care ar trebui sa faci dus cu apa rece vara aceasta

2222

Foarte multi atleti de performanta cunoscuti fac bai reci dupa antrenamente, acestea avand scopul de a reduce inflamatiile. Cu toate acestea, nu este necesar sa fii sportiv de performanta pentru a te bucura de beneficiile pe care ni le ofera un dus rece. Iata cateva dintre motivele pentru care ar trebui sa faci dus cu apa rece vara aceasta:

10. Stimuleaza productia de hormoni

s

Studiile desfasurate in diferite tari au demonstrat efectul pozitiv al apei reci asupra testiculelor. Ca rezultat, productia de testosteron este marita, cresterea libidoului si fertilitatea.
9. Creste energia si buna dispozitie

s

Un dus rece foarte rapid te energizeaza pentru intreaga zi. Apa rece imbunatateste circulatia si are efecte incredibile asupra starii tale de spirit. Depresie? Incearca sa-ti amintesti ce este aceea depresie dupa ce ai facut un dus rece.
8. Pastreaza parul si pielea sanatoase

s

Este foarte cunoscut faptul ca apa fierbinte usuca pielea si scalpul. Apa rece are un efect total opus, oferind stralucire parului si pielii.
7. Respiratie profunda

s

Ca efect al dusurilor cu apa rece, veti observa ca respiratia devine foarte profunda, se adanceste. Acest efect este asemanator cu cel al unui exercitu intens asupra plamanilor tai, acestia hranindu-se cu oxigenul de care au nevoie. Este bine cunoscut faptul ca nu ne folosim plamanii la capacitate maxima in viata de zi cu zi.
6. Imbunatateste circulatia limfatica

s

Spre deosebire de sistemul cardio-vascular, sistemul limfatic nu are o inima, acesta depinde de miscarea muschilor si articulatilor. Dusurile reci au efect asupra contractarii musculare iar in consecinta asupra sistemului limfatic.
5. Amelioreaza depresia

s

Studii rececente au demonstrat ca dusurile reci combat depresia.Ele ajuta la stimularea productiei de neroadrenatina, un neurotransmitator care lupta impotriva depresiei.
4. Stimuleaza scaderea in greutate

s

Cercetatorii stiintifici au descoperit ca prin expunerea la frig, in cazul nostru expunerea la apa rece a dusului, grasimea rea este transformata in grasime buna. De asemenea, metabolismul devine mai rapid si mai eficient.
3. Regleaza temperatura corpului

s

Daca aveti extremitatile reci in general sau daca transpirati abundent incercati un dus rece.
2. Inbunatatesc circulatia sanguina

s

Efectul imediat al dusului cu apa rece este imbunatatirea circulatiei sangelui. Daca ai probleme cu circulatia, dusurile reci sunt solutia. Una dintre cele mai bune variante sunt asa numitele “dusuri scotiene”. Alterneaza apa rece cu apa calda in timpul dusului.
1. Stimuleaza imunitatea

s

Dusurile reci sunt arma perfecta impotriva infectiilor virale si bacteriene cu care corpul nostru este amenintat frecvent. Cercetatorii stiintifici au studiat efectul dusurilor reci asupra sanatatii pe sportivii de performanta. Timp de doua luni, de trei ori pe saptamana, acestia au facut baie in apa rece, de 14 grade Celsius. Acestia au descoperit ca nivelul celulelor albe din sange este considerabil mai crescut. Celulele albe sunt soldatii organismului care lupta impotriva bacteriilor si infectiilor.