Puii de gaina azi vs. 1978 vs. 1957 – Diferentele sunt uriase! De ce?

1196

Puii de gaina s-au schimbat. Puiul de carne de astazi este de cateva ori mai mare in comparatie cu cel de acum cateva zeci de ani. Un nou studiu realizat de cercetatorii din Canada ofera o explicatie a motivului pentru care aceste pasari au ajuns atat de mari.

Puii din aceasta imagine sunt fotografiati la aceasi varsta si au fost crescuti in acelasi fel.

In cadrul acestui studiu, oamenii de stiinta au crescut trei rase diferite de pui de carne: o rasa des intalnita in perioada anilor 1957, o alta din perioada anilor 1978 si o a treia rasa din anul 2005, o rasa numita Ross 308.

5

“I-am hranit cu exact aceeasi mancare si nu am utilizat hormoni”, precizeaza Dr. Martin Zuidhof, profesor asociat de stiinte agricole la Universitatea din Alberta.

Ce au descoperit cercetatorii? Rasa Ross 308 (din 2005), a crescut mult mai mare in comparatie cu rasa din anul 1978 si de patru ori mai mare in comparatie cu rasa din anul 1957.

“Singura diferenta care a facut parte din tratamentele noastre de studiu a fost de genetica.”

Zuidhof precizeaza foarte clar faptul ca modificarile nu se datoreaza manipularii genetice, ci doar reproducerii selective, care are o eficienta deosebita.

“Ei au un timp foarte scurt de generatie si au o multime de descendenti. Aceasta schimbare genetica poate fi pusa in aplicare mult mai repede decat in cazul bovinelor, de exemplu.”

Concluzia cercetatorilor este acea ca puii din ziua de astazi sunt mai mari, pur si simplu pentru ca au fost crescuti pentru a fi mai mari. Ar trebui sa fim ingrijorati de consumul acestor pasari mari?

“Nu exista niciun pericol”, a declarat Zuidhof. “Este comparabil cu a spune ca este mai periculos sa mancam morcovi mai mari, deoarece sunt mai mari.”, a incheiat acesta.

Studiul a fost publicat in revista “Poultry Science”, la data de 26 septembrie 2014.