Iata cat de periculoasa poate fi o felie de lamaie intr-un pahar cu apa!

1147

O felie de lamaie poate inveseli un pahar cu apa plata, in special in zilele calduroase de vara. Cu toate acestea, potrivit cercetatorilor, acesta obicei banal ne poate pune in pericol grav sanatatea.

In cadrul unui studiu publicat in paginile revistei “Journal of Enviromental Health”, cercetatorii au ras coaja a 76 de lamai din 21 de restaurante, colectate in cele 43 de vizite, si au descoperit ca mai mult de 70 dintre acestea prezentau o crestere microbiana. Probele au fost colectate de indata ce bautura (fie suc sau apa) a fost servita, inainte de a o bea sau de a o atinge. Desi cercetatorii nu si-au putut forma o parere exacta cu privire la originea microorganismelor, acestia au speculat ca ar putea sa provina de la angajatii restaurantului sau de la carnea cruda, printre alte surse.

“Desi lamaile detin cunoscute proprietati antimicrobiene, rezultatele studiului nostru indica faptul ca o mare varietate de microorganisme poate supravietui pe coaja unei felii de lamaie.”, au scris autorii studiului in raportul lor. “Patronii restaurantelor ar trebui sa fie constienti de faptul a feliile de lamaie adaugate in bauturi pot contine microbi patogeni.”

Philip Tierno, profesor de microbiologie clinica si patologie la Universitatea Centrul Medical Langone din New York, a efectuat zeci de experimente similare, printre care unul in colaborare cu trustul de stiri ABC News. Astfel, a constatat ca mai mult de jumatate din feliile de lamaie colectate de la diverse restaurante au fost contaminate cu materie fecala umana. Da, ai citit bine. Trecand peste asta, este foarte usor pentru un angajat al unui restaurant sa contamieze o felie de lamaie dupa o interactiune cu patronul sau in urma manipularii alimentelor.

Dincolo de factorul cu adevarat dezgustator, care este probabilitatea ca o felie de lamaie sa te imbolnaveasca? In conformitate cu cele declarate de Tierno, exista un risc destul de redus, dar distinct. “Cel mai probabil nu va rezulta intr-o infectie, dar exista aceasta posibilitate.”, spune el, cu un avertisment: “Nu poti sa traiesti intr-un balon. Sistemul tau imunitar functioneaza de obicei destul de bine.”

Iubitorii de appa cu lamaie ar putea opta pentru stoarcerea sucului de lamaie direct in paharul cu apa. Astfel, expunerea va fi redusa, dar nu eliminata complet, deoarece Tierno subliniaza ca si pulpa lamaii poate fi contaminata.

Cu toate acestea, inainte de a te speria, iata un alt punct de vedere: cercetarile sale au descoperit microorganisme similare in majoritatea obiectelor intalnite intr-un restaurant, de la sticlele de ketchup, la solnite si pana la suprafetele meselor. Si, probabil, acelasi lucru este valabil si in cazul altor alimente, cum ar fi ceapa, de exemplu. In afara de igiena de baza, cum ar fi spalarea mainilor si alegerea unui restaurant curat, nu ai de ce sa te ingrijorezi prea mult deoarece sistemul tau imunitar isi va face treaba. “Microbii sunt omniprezenti…nu vei reusi sa scapi neatins pentru totdeauna”, spune Tierno.