Cele OPT tipuri diferite de tuse si starea ta de sanatate – cauze, simptome, tratament

7091

Tusea este printre cele mai comune probleme medicale intalnite de doctori, iar cauzele exacte sunt cunoscute in mai putin de 50% din cazuri. Tusea este in principal un reflex protectiv care are scopul de a indeparta bacteriile straine, mucusul sau agentii iritanti, si un reflex respirator de baza in cazul inflamatiilor. Identificarea tipului de tuse de care suferi este primul pas catre a gasirea unei solutii. In continuare va prezentam care sunt cele OPT tipuri de tuse, simptomele lor si metoda de tratament pentru fiecare din ele. Fiecare tip de tuse este diferit si poate duce la identificarea unei boli de care suferiti. Una dintre cele mai bune modalitati de a diagnostica o tuse este de a acorda o atentie sunetului acesteia. Iata care sunt cele OPT tipuri diferite de tuse si starea ta de sanatate – cauze, simptome, tratament:

1. Tuse uscata, cronica

Aceasta este o tuse uscata care se opreste si revine, dar care nu dispare niciodata. Se numeste tuse uscata pentru ca nu produce expectoratie. Apare de obicei ziua, determinand o izbucnire a tusei care poate dura de la 3 pana la 10 minute. In cazuri extreme, cei care sufera de aceasta tuse au parte de leziuni musculare sau incontinenta.

Cauze: o asemenea tuse se obisnuia a fi catalogata ca “de neexplicat.” Recent, medicii au descoperit ca, in unele cazuri, problema este hipersensibilitate in partea superioara a cailor respiratorii, declansata de un reflux de gaze din stomac. Tusea uscata este de obicei cauzata de alergii, raceala sau bronsita.

Anumite medicamente pot cauza tusea, in special inhibitorii de ACE, prescrisi pentru reglarea tensiunii arteriale. Manifestarea are loc, de obicei, dupa 15 minute de la folosirea acestora, din cauza faptului ca acesti inhibitori opresc descompunerea unei substante prezente in corp numita bradichinina, care, la randul ei, face terminatiile nervoase din plamani sa fie mult mai sensibile la iritare.

Odata ce aceasta sensibilitate crescuta s-a instalat, suferinzii vor avea parte de izbucniri de tuse daca anumiti factori iritanti, precum praful sau aerul rece, le atinge caile respiratorii. Cu toate acestea, nu orice persoana care are refluxuri gastrice va prezenta tuse.

Tratament: Fierbe 10 boabe de piper negru (nemacinat) intr-un vas cu apa. Lasa apa sa fiarba pana ajunge la jumatate din cantitatea initiala. Filtreaza boabele de piper si lasa apa sa se raceasca pana devine calduta. Adauga o lingurita de miere amestecului si bea-l cu inghitituri mici. In cateva ore, simptomele se vor atenua. Dupa 2 zile de utilizare regulata tusea ar trebui sa inceteze. Printre alte remedii naturale utile sub forma de ceai se numara curcuma, mierea, ghimbirul, frunzele de patlagina, salvia si lobelia.

2. Tuse cronica, iritativa

Tusea iritativa se afla intr-o stransa legatura cu tusea uscata, iar uneori cei doi termeni se interschimba in limbaj. Ambele tipuri de tuse pot fi numite tuse uscata iritativa. Desi aceasta tuse nu este productiva, ea da senzatia existentei mucusului in partea anterioara a gatlejului. Uneori tusea da impresia unui nod in gat.

Cauze: Acest fenomen este cunoscut ca o curgere post-nazala – cauza unui procent de 7% din cazurile de tuse, relateaza Profesor Peter Barnes, sef al departamentului de medicina respiratorie la Imperial College, Londra, desi acestea pot fi cauzate si de raceli sau gripe. Daca sistemul nostru imunitar nu poate sa combata aceasta infectie, virusii intra in tesuturile din partea superioara a cailor respiratorii, cauzand inflamarea acestora.

In mod normal, un om produce aproape doi litri de mucus propriu-zis in fiecare zi din glandele aflate de-a lungul nasului si sinusurilor. Acesta se scurge, de obicei in mod neobservat, in josul gatului.

Tusea iritativa poate fi declansata de poluare, un aer imbacsit sau de aerul rece. Aceasta se intampla datorita faptului ca particulele din aer pe care le respiri raman in mucoasa gatului, cauzand iritatie si nevoia de a tusi.

Guturaiul poate produce si el tuse iritativa. Corpul reactionaza la prezenta polenului eliberand cantitati mari de histamina. Efectul este inflamarea tractului respiratoriu, fapt care poate cauza o tuse iritativa.

Tratament: Este putin probabil ca antibioticele sa ajute oamenii care sufera de tuse iritativa, deoarece aceste medicamente functioneaza doar in cazul bacteriilor, iar majoritatea tipurilor de tuse iritativa sunt cauzate de infectii virale. Remediile naturiste, precum extractele din muguri de molid si pin, au fost folosite in mod traditional pentru a trata tusea iritativa. Mierea ajuta si ea la inlesnirea inflamarii tesutului din gat.

3. Tuse seaca, subita, spontana

Acest tip de tuse poate fi insotita de respiratie suieratoare, dar nu de expectoratie. Apare noaptea si intermitent in timpul zilei.

Cauze: Aceasta tuse apare deseori dupa un efort mare sau dupa o raceala, gripa sau alte infectii respiratorii si poate fi cauzata de inflamarea crescuta a cailor respiratorii.

Tratament: In majoritatea cazurilor, tusea aceasta dispare singura dupa cateva saptamani. Drajeurile cu miere sunt de ajutor. Remediul homeopatic Spongiatosta (orice concentratie) ajuta la o doza de 3-4 granule de cateva ori pe zi, iar remediul homeopatic Aconitum Napellis ajuta in cazul unei instalari subite a tusei seci. Tratamentele cu abur si saunele cu infrarosu sunt si ele benefice.

Simptomele pot fi, de asemenea, diminuate aplecandu-va deasupra unui bol cu apa care fierbe, tinand un prosop deasupra capului, deoarece umezeala prezenta in abur va calma si lubrifia caile respiratorii. Se pot adauga cateva picaturi de ulei esential de eucalipt in apa.

4. Tusea persistenta dureroasa

Aceasta este o tuse constanta si se manifesta cel mai puternic dimineata. Aceasta duce la expectorarea unui mucus galben/gri sau verde/maro. Pe langa aceasta manifestare, se mai poate intalni durere in spatele sternului, gat inflamat, suieraturi in respiratie si infundarea nasului.

Cauze:  Cauza probabila este bronsita acuta, o infectie a cailor respiratorii ale plamanilor (bronhiile), care duce la iritare si inflamare. Aceasta incepe de multe ori dupa o infectie respiratorie, cum ar fi o raceala.

Bronsita acuta in sine este de obicei cauzata de un virus, dar in apropximativ  5-10% din cazuri sunt provocate de bacterii; in cazul infectiilor bacteriene, flegma va fi verde sau ruginie.

Tratament: Odihna si consumul de lichide, pentru prevenirea deshidratarii si subtierea mucusului, lucru care permite manifestarea tusei se recomanda in acest caz. Medicamentele vandute fara prescriptie nu vor micsora perioada de recuperare. In plus, acestea contin de multe ori ingrediente nocive care vor ingreuna  si mai mult sistemul imunitar.

Gargara cu apa sarata este un mod eficient de a trata o tuse dureroasa. Pune putina sare in apa calduta si fa gargara cu ea. O gargara cu apa sarata ajuta la diluarea mucusului, iar sarea are proprietati anti-inflamatorii si antiseptice.

Combinatia de miere si pulbere de curcuma este un remediu bun pentru o tuse de acest tip. Mierea cu suc de lamaie si mierea cu suc de ceapa sunt, de asemenea, remedii excelente pentru tuse.

Ghimbirul actioneaza impreuna cu proprietatile de vindecare ale mierii si formeaza un remediu excelent pentru aceasta tuse. Mestecarea de ghimbir proaspat este o alta modalitate buna de a scapa de tuse.

Radacina de nalba, Lobelia, lumanarica, si coaja de cires salbatic sunt printre remediile naturiste care trateaza gatul si inlesnesc tusea. Ceaiul din coaja de ulm ajuta la oprirea tusei uscate, deoarece actioneaza intr-un mod curativ pentru gat. Yerba Santa, iarba de lamaie, scortisoara, portocalele, si uleiurile de lamaie sunt alte medicamente naturiste pentru o tuse dureroasa.

5. Tusea cu senzatie de nod in gat

Simti ca ai un nod in gat, iar tusea iti lasa un gust amar in gura. Tusea poate fi provocata de vorbit, ras, cantat sau de consumul de alimente uscate. De asemenea, tusea apare mai frecvent noaptea.

Cauze:  cea mai probabila cauza este refluxul de acid gastroesofagian. Aceasta afecteaza aproximativ 25% din populatia adulta din Vest. Din cauza ca mucoasa esofagului este foarte subtire si sensibila, apar inflamatii, care produc izbucniri ale tusei. Refluxul poate provoca o boala numita esofagul lui Barrett, ce determina anomalii ale celulelor si creste riscul aparitiei cancerului esofagian.

Tratament: Incearca sa pui o lingurita de praf de copt intr-o cana de apa (metoda foarte eficienta, dar nu foarte gustoasa). 1-2 lingurite de otet de mere pe zi functioneaza bine, de asemenea. Functioneaza si mai bine amestecat cu miere in ceai sau ca inlocuitor al lamaiei in ceai. Mananca un mar rosu dupa mesele cu probleme. Suplimenteaza cu Saccharomyces boulardii,  o tulpina probiotica eficienta pentru tratarea intestinului subtire. Acest supliment se ia pe baza de capsula, sub forma de praf sau ca drajeu si calmeaza tesuturile iritate ale tractului digestiv. O lingurita de miere de Manuka pe stomacul gol ajuta, de asemenea.

6. Tuse uscata cu respiratie suieratoare

In acest caz tusesti mai mult in timpul noptii sau imediat dupa ce te trezesti.

Cauze: O cauza probabila este astmul. “Zece la suta din bolnavii de astm nu-si dau seama ca sufera de acesta”, spune Dr. Keith Prowse, de la British Lung Foundation. Cand cineva cu astm ia contact cu ceva care le irita caile respiratorii, muschii din jurul acestora se contracta.

O tuse astmatica poate fi declansata de o raceala, consumul anumitor alimente sau de agenti iritanti, precum polenul. Nu se cunoaste motivul pentru care tusea aceasta se manifesta mai puternic noaptea sau dimineata.

Tratament: Medicul tau ar trebui sa confirme diagnosticul de astm, desi ar trebui evitate tratamentele uzuale precum inhalatorul, ce degradeaza functia pulmonara pe termen lung.  Nu mai consuma lapte si produse din lactate. Inlocuieste-le cu alte surse de calciu. Evita uleiurile vegetale polinesaturate, margarina, grasimile din paste, orice uleiuri partial hidrogenate care ar putea contine acizi grasi, orice alimente care pot contine acizi grasi (precum mancarurile prajite in mult ulei).

Bea mereu destula apa, pentru a creste fluiditatea secretiilor tractului respirator. Incearca sa elimini din alimentatie, pe rand, graul, porumbul, soia si zaharul timp de 6-8 saptamani pentru a vedea daca starea ta se imbunatateste. Mananca ghimbir si curcuma des, datorita efectelor lor anti-inflamatorii. Minimizeaza contactul cu agenti iritanti, precum fumul, praful, mucegaiul, si substantele chimice volatile. Elimina sursele de materiale daunatoare din casa, instaleaza un sistem bun de filtrare al aerului, sau ia in calcul posibilitatea de a te muta din casa actuala daca aerul este in general poluat in zona aceea. Lobelia inflata, Antimonium tartaricum si Sambucus nigra sunt remedii homeopatice excelente pentru astm.

7. Tuse dureroasa, inabusitoare

O tuse persistenta insotita de dificultati in respiratie. Alte simptome pot include tusea cu sange, pierderea poftei de mancare, pierderea in greutate si o durere surda sau ascutita in zona pulmonara atunci cand tusiti sau respirati adanc. Aceasta tuse este severa, nu cedeaza si se manifesta in majoritatea timpului.

Cauze: O posibilitate este reprezentata de cancerul pulmonar. “Problema este ca e posibil ca aceste simptome sa fie confundate, crezand ca boala de care apartin este o infectie in piept”, explica Dr. Jesme Fox, director la Roy Castle Lung Cancer Foundation. “Diferenta este ca tusea persista timp de saptamani, cu putine semne de ameliorare.”

Cancerul pulmonar este destul de rar, dar este foarte important sa nu ignori aceste simptome si sa fii consultat de un medic.

Tratament: Tratamentul depinde de tipul de cancer pulmonar, desi de obicei nu se recomanda recurgerea la operatie, radioterapie sau chimioterapie pentru orice cancer. Ramai la fructe si legume crude si nuci. Evita proteinele animale, inclusiv pe cele din produse lactate, care duc la o scadere accentuata a enzimelor pancreatice necesare asimilarii eficiente a vitaminelor. Legumele crude ar trebui sa insumeze 75% din dieta ta, deoarece enzimele importante cu rol in tratarea cancerului sunt distruse la temperaturi mari. In plus, evita zaharul, conservantii, condimentele puternice, stimulentele precum cafeaua, alcoolul si tigarile. Fara produse din soia. Glicirizina si flavonoidele pot ajuta la prevenirea formarii celulelor canceroase. O dieta care include o doza zilnica de fistic poate ajuta la reducerea riscului aparitiei unor tipuri de cancer, printre care si cel pulmonar, dupa informatiile prezentate de Asociatia Americana de Cercetare a Cancerului, la o conferinta care a avut ca scop prevenirea cancerului.

8. Tuse resimtita in piept

Aceasta tuse este foarte productiva, si se poate manifesta cu respiratie suieratoare, senzatie de constrictie toracica si dificultati de respiratie. Tusea resimtita in piept este declansata de o cantitate excesiva de mucus in piept. Din acest motiv, ea este uneori numita tuse productiva.

Tusea este deseori mai rea dimineata si iarna, si este intensificata de virusii care afecteaza plamanii.

Cauze: Aceasta tuse este cauzata de virusii de raceala si gripa, iar infectiile cauzate de acestia reprezinta cea mai comuna cauza ale manifestarii tusei productive din piept. Alte infectii pulmonare, de la pneumonie pana la tuberculoza, pot da nastere unei tuse pe care o resimti in piept. Boala Pulmonara Obstructiva Cronica (BPOC), numele colectiv al afectiunilor pulmonare, cum ar fi bronsita cronica si emfizemul este cauzata deseori de fumat si de obicei produce tuse resimtita in zona toracica.

Tratament: Evita expunerea pasiva la fum si poluare. Fa exercitii fizice pe cat posibil. Inhalatiile cu aburi si camerele umidificare pot ajuta lichefiind mucusul. Expectorantii actioneaza prin subtierea mucusului, ceea ce usureaza expulzarea acestuia prin tuse. Plantele medicinale, cum ar fi iedera si cimbrul, au o lunga istorie de utilizari in tratamente pentru tuse si multe dintre acestea sunt recunoscute ca fiind remedii traditionale din plante.

Iata care sunt cele mai importante remedii naturale pe care ar trebui sa le cunosti:

Remedii naturale

1. Remedii cu miere

Exista multe moduri de utilizare a mierii in afara de cel mentionat in combinatie cu curcuma. Tusea seaca reactioneaza la un amestec de miere cu suc de struguri. Un pahar de lapte de nuci amestecat cu miere inainte de culcare te poate scapa de tuse pe timpul noptii. Amesteca miere si suc de lamaie intr-un pahar de apa calda si bea asta de trei ori pe zi pentru a ameliora tusea.

Daca ai o tuse foarte serioasa, incearca acest remediu: La aproximativ 3 linguri de seminte de in adauga o cana de apa si pune-o la fiert. Cand apa incepe sa se ingroase, strecoara lichidul si adauga 3 lingurite de suc de lamaie si miere. Inghite o lingurita din acest amestec cand ai o izbucnire a tusei. Mierea, de asemenea, actioneaza bine in combinatie cu frunzele de betel. Macina cateva frunze de betel spalate si extrage sucul; Adauga o lingurita de miere si doua lingurite de suc, amesteca si bea din acest preparat la aproximativ o jumatate de ora dupa masa. Repeta timp de aproximativ 5 zile pentru a potoli tusea.

2. Remedii cu ghimbir

Ghimbirul are o serie de beneficii uimitoare si este, de asemenea, foarte bun in tratarea tusei. In cazul unei tuse uscate, printre cele mai simple moduri de a ameliora tusea este sa tai o bucata de ghimbir proaspat, sa presari sare pe ea si sa o mesteci timp de cateva minute. Chiar si asa, nu tuturor le place gustul puternic aromat al ghimbirului. In cazul acesta, un ceai de ghimbir va fi la fel de eficient. Taie ghimbirul in bucatele mici si pune-le intr-un vas cu apa. Fierbe amestecul pana cand volumul ajunge la jumatate din cel initial. Strecoara lichidul, amesteca o lingurita de miere si bea-l indeajuns de cald (nu fierbinte) incat sa aiba un efect calmant asupra tusei.

Ghimbirul in combinatie cu busuiocul este, de asemenea, un remediu eficient pentru tuse. Zdrobeste cam 10 frunze de busuioc si amesteca-le cu sucul extras dintr-o bucata mica de ghimbir. Adauga o cantitate egala de miere si amesteca. Ia o singura lingurita din acest amestec de trei ori pe zi pentru a scapa de tuse.

Oamenii care nu au nicio problema cu aroma picanta a piperului pot adauga piper negru si curcuma intr-un amestec de suc de ghimbir si miere. Daca aceasta pasta se tine in gura timp de 10-15 minute de trei ori pe zi, ajuta la reducerea congestiei in gat si reduce tusea. Un ceai de ghimbir simplu este usor de pregatit cu apa clocotita. Adauga, apoi, frunze de ceai sau praf de ceai, praf de piper si frunze de busuioc, filtreaza amestecul si bea-l pentru a ameliora tusea.

3. Remedii cu curcuma

 Incalzeste un pahar de lapte de nuci, adauga o lingurita de praf de curcuma si bea amestecul cald. O gargara cu curcuma va da, de asemenea, rezultate bune. Intr-un pahar de apa fierbinte, pune jumatate de lingurita de praf de curcuma si jumatate de lingurita de sare de masa. Foloseste acest lichid pentru gargara, si vei simti cu siguranta efecte curative pentru tuse.

In cazul unei tuse uscate, este eficient sa consumi de 3-4 ori pe zi, praf de curcuma amestecat cu o lingurita de miere. Poti, de asemenea, sa faci ceai de curcuma adaugand o lingurita de praf de curcuma la 4 cani de apa fiarta. Lasati amestecul sa se raceasca timp de cateva minute, filtrati si puneti niste lamaie si miere inainte sa beti.

4. Remedii cu zahar de palmier, pentru eliminarea sputei

Acumularea de sputa poate duce la o senzatie de congestie in piept si in intregul tract respirator. Expulzarea acestei spute va va scapa partial de tuse si congestie. Dr. Soumya Bhat, medic ayurvedic, recomanda urmatoarele remedii pentru un astfel de tratament. Obtineti un extract fierband cateva boabe de piper in  apa timp de 20 de minute. Adaugati putin chimen si zahar de palmier si beti. Taiati un sfert de ceapa, puneti o bucata mica de zahar de palmier in mijlocul acesteia si mestecati pentru a expulza sputa.