Becurile Fluorescente Compacte emana substante cauzatoare de cancer!

1239

Temerile au fost reaprinse cu privire la siguranta folosiri becurilor economice, dupa ce un grup de oameni de stiinta a avertizat ca acestea contin substante chimice cauzatoare de cancer.

Raportul lor recomanda ca becurile sa nu fie lasate intr-o stare de functionare pentru perioade mai lungi de timp, in special aproape de zona capului cuiva, deoarece acestea emit materiale toxice in cand se afla in stare de functionare.

Peter Braun,  cercetatorul care a efectuat testele de laborator in cadrul Alab Berlin, a delcarat: “Este important ca astfel de substate chimice sa fie tinute cat mai departe posibil de mediul uman.”

In ciuda sfaturilor primite din partea specialistilor, Uniunea Europeana a ales sa interzica comercializarea becurilor incandescente in urma cu mai multi ani de zile.

Oamenii de stiinta germani sustin ca mai multe tipuri de substante chimice cancerigene si toxice sunt eliberate atunci cand aceste becuri florescente compacte se afla in functiune, printre care fenol, naftalina si stiren.

Andreas Kirchner, membrul Federatiei Germane a Inginerilor, a declarat: “…smogul electric se dezvolta in jurul acestor lampi.”

Fenolul, un solid alb cristalin, usor toxic, este utilizat in fabricarea unor produse chimice si este obtinut din gudronul de carbune.

Naftalina, un compus cristalin alb volatil, obtinut prin distilarea gudronului de carbune, dincolo de cunoscuta sa utilizare este folosita si la fabricarea unor produse chimice.

Stirenul, o hidrocarbura lichida nesaturata, obtinuta ca un produs secundar al petrolului.

Mecrurul, o neurotoxina foarte puternica care poate afecta creierul, ficatul, rinichii si sistemul nervos central. Sugarii si copiii mici sunt deosebit de vulnerabili la efectele toxice ale acestei substante. Chiar si in cazul cantitatilor reduse, mercurul poate provoca o serie de probleme de sanatate, inclusiv afectarea grava a functiilor motrice, a abilitatilor cognitive si emotionale. Expunerea indelungata poate cauza probleme mult mai grave de sanatate.

3

Becurile Fluorescente Compacte emit radiatii electromagnetice. Simptomele variaza de la oboseala cronica, dureri de cap, afectiuni respiratorii, gastrice si de piele. Aceste becuri se afla in casele noastre!

Departamentul de Mediu insista asupra faptului ca aceste becuri nu prezinta un pericol, in ciuda faptului ca acestea contin mici cantitati de mercur, care ar putea curge in cazul in care aceste becuri se sparg.

Pe site-ul acestora gasim precizarea potrivit careia, “becurile fluorescente compacte nu sunt un pericol pentru public.”

“Desi acestea contin mercur, cantitate liminata la 5mg per lampa, aceasta substanta nu poate scapa dintr-o lampa intacta.”

“In orice caz, cantitatea mica de mercur e care o contine un astfel de bec este foarte putin probabil sa provoace vreun rau, chiar daca becul s-ar sparge.”

In ciuda faptului ca aceasta cantitate dintr-un singur bec este minuscula – in jur de 4-5 mg de mercur – ea este suficienta pentru a contamina aproximativ 23 de mii de litri de apa.

Unul dintre cele mai recente studii scoate in evidenta pericolele la care ne supunem folosind aceste becuri. Potrivit cercetarilor desfasurate de Abraham Haim, profesor de biologie la Universitatea Haifa din Israel, folosirea acestor becuri ar putea avea ca rezultat rate mai ridicate de cancer de san, in special in cazul in care sunt folosite noaptea tarziu.

In ciuda numeroaselor proteste care au avut loc cu cativa ani in urma si in ciuda rezistentei oamenilor in fata impunerii acestor becuri, acestea continua sa ne lumineze casele si in ziua de astazi.