In cazul in care esti obisnuit sa te trezesti dimineata devreme, cateva dintre urmatoarele sfaturi le aplici in viata ta de zi cu zi intr-un mod inconstient. Cu toate acestea, pentru majoritatea dintre noi care suntem obisnuiti sa mergem la culcare noaptea tarziu, schimbarea acestui obicei este o practica extraordinar de dificila. Pentru a usura acest proces, iata zece simple ponturi te vor ajuta sa te trezesti de dimineata cu placere:
10. Practica trezitul de dimineata cu regularitate
Daca te straduiesti sa te desparti de butonul de snooze, incearca aceasta varianta: in timpul zilei, programeaza-ti alarma cu cateva minute inainte si aseaza-te in pat, iar atunci cand auzi alarma, ridica-te! Repeta procesul de cateva ori. Cu toate ca nu pare sa aibe un sens, oamenii invata prin repetare continua. Acest proces te va ajuta sa te trezesti de dimineata la primul sunet al alarmei.
9. Tine cont de ce ai realizat
Unul dintre cele mai puternice moduri prin care te poti motiva pentru a continua sa te trezesti de dimineata, este reprezentat de obiceiul de a tine cont de ce ai realizat atunci cand te-ai trezit de dimineata. „Pana la ora 10 dimineata, am rezolvat majoritatea treburilor importante, in timp ce alti oameni abia se apuca de treaba”, aceasta este o motivatie destul de puternica pentru care merita sa te trezesti mai devreme. In plus, acest obicei o sa-ti ofere un sentiment de liniste pe durata intregii zile.
8. Refuza sa rupi lantul
Sunt sigur ca ai auzit de expresia legata de productivitate “nu rupe lantul”. Aceasta expresie face referire la fiecare zi a ta productiva ca la o za a unui lant. Daca pierzi o zi vei rupe lantul. Aceasta expresie este un mod excelent de a te motiva si de a tine minte ca lucrezi la implementarea unui obicei in viata ta.
7. Elimina scuzele
In timp ce-ti reglezi ritmul cicardian, anumite zile vor fi mai grele decat altele. Vor exista dimineti in care vei rationaliza printr-o multime de scuze oprirea alarmei, iar tu vei adormi la loc. Nu te certa prea aspru, dar continua implementarea obiceiului si nu lasa acest episod sa se mai repete.
In timpul acestei perioade de acomodare poti face in asa fel incat totul sa fie mai usor. Pregateste-ti de seara tabieturile pe care le vei avea in dimineata urmatoare in asa fel incat sa-ti fie mult mai usor sa te trezesti.
6. Elimina presiunea diminetilor tale
Unul dintre lucrurile pe care le-am pierdut ca adulti este sentimentul de libertate pe care-l aveam dimineata atunci cand eram copii. Atunci cand nu aveam grija programelor, termenelor limita, scopurilor, eram tot timpul liberi din punct de vedere emotional iar imaginatia noastra ne facea sa credem ca orice este posibil. Nu sunt sigur in ce moment a disparut acest sentiment, dar acesta este cea mai buna metoda prin care-ti poti incepe dimineata, reamintindu-ti sentimentul acela al copilariei.
Aminteste-ti care sunt lucrurile pe care ti le-ai dorit sa le faci cand erai mai mic si incepe-ti ziua cu ele. Nu numai ca-ti vei incepe ziua minunat, dar te vei trezi devreme si vei fi entuziasmat ca o faci.
5. Gaseste alarma care ti se potriveste
Anumite persoane nu au o problema in ceea ce priveste alarmele ceasurilor, dar mie mi se par destul de enervante. Ma simt mult mai comfortabil sa fiu trezit de radio, este mult mai putin abrupt si ma ajuta sa fac tranzitia catre o stare de desteptare completa. Nimeni nu-si doreste sa se trezeasca acompaniat de un atac de panica. Testeaza diverse alarme si gaseste-o pe cea care ti se potriveste.
4. Concentreaza-te la un singur lucru
Nu trece prin aceleasi greseli prin care am trecut si eu, nu incerca sa-ti fixezi desteptarea la o ora neobisnuita pentru stilul tau de viata actual. Circumstantele iti vor incetini progresul oricum, fie ca acestea iau forma rezistentei emotionale sau vietii profesionale.
Concentreaza-te la un singur lucru. Noteaza zilnic intr-un carnetel ora la care te-ai trezit iar dimineata urmatoare programeaza-ti alarma cu 15-20 de minute mai devreme. De indata ce te simti comfortabil cu trezirea la acea ora, programeaz-o din ce in ce mai devreme pana cand vei ajunge la ora propusa de tine.
3. Spunele doar celor apropiati de planurile tale
La inceput, impartaseste-ti gandurile doar celor apropiati, cei cu care locuiesti, deoarece acestia vor fi nevoiti sa se obisnuiasca cu noua ta rutina. Nu spune nimanui planurile tale inainte de a face progrese considerabile. In caz contrar, acestia pot avea un impact negativ asupra felului tau de a vedea acest nou obicei.
2. Imagineaza-ti dimineata ideala
Acesta situatie este una dintre putinele in care-ti poti transforma fantezia in realitate. Imagineaza-ti cum o sa fie viata ta atunci cand te vei trezi dimineata, de la ceaiul care scoate aburi pana la aerul proaspat al diminetii. Cu cat mai multe detalii incluzi in imaginea diminetii perfecte, cu atat motivatia catre acest ideal personal o sa creasca.
1. Elimina credintele negative
Ca si mine, probabil ai auzit de atitudinea “diminetile sunt urate”: botonu de snooze apasad de 4456 de ori, chinul pe care-l traiesti in timp ce astepti sa fie cafeaua gata si sa nu uitam de pozele de genul “urasc diminetile” de pe retelele de socializare.
Elimina toate aceste conceptii gresite pe care probabil le-ai asimilat inca de cand erai un adolescent. Singurul mod prin care poti reusi este acela de a te feri de negativitate si de a-ti schimba perceptia legata de trezitul de dimineata.