ZECE motive pentru care merita sa practici YOGA

1259

Unele stiluri de yoga sunt pline de intensitate si de vigurozitate, iar altele promoveaza o stare meditativa, plina de relaxare. Indiferent de tipul pe care-l alegi, yoga este un mod excelent prin care iti poti destinde musculatura, prin care iti poti consolida corpul, prin care iti poti imbunatati concentrarea si prin care iti poti relaxa spiritul.

Disciplina veche de 5000 de ani din India are ca scop unificarea mintii si a corpului, dar beneficiile depasesc cu mult planul spiritualitatii. Exista mai multe stiluri de yoga, dar toate acestea servesc aceluiasi scop. Nu exista un stil mai bun decat celalalt, este o chestiune mai mult de preferinta personala. In cazul in care nu ai incercat niciodata yoga, iata ZECE motive pentru care ar trebui sa incerci:

10. O greutate mai sanatoasa

01 (2)

Este adevarat ca yoga nu o sa te ajute sa arzi foarte multe calorii in comparatie cu un antrenament de aerobic. Cu toate acestea, studiile au demonstrat ca practicantii de yoga sunt mai capabili sa scape de kilogramele in plus si sa-si mentina greutatea ideala pe termen lung. Acest aspect are legatura cu disciplina mentala si constientizarea si imbunatatirea relatiei cu propriul tau corp.

9. O viata sexuala activa

01 (2)

Un studiu al revistei de medicina numita “Journal of Sexual Medicine” sugereaza ca barbatii care au probleme cu ejacularea prematura au fost capabili, prin practicarea de yoga vreme de 12 saptamani, sa-si tripleze performantele sexuale.

8. Mai fericit, mai putina anxietate

01 (2)

Beneficiile exercitiului fizic in combaterea depresiei si in imbunatatirea starii de spirit au fost studiate foarte mult si exista multe dovezi care sustin aceasta teorie. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca yoga este mai eficienta in inducerea unei stari bune de spirit, in comparatie cu alte tipuri de exercitii fizice.

7. Remediu impotriva artritei

01 (2)

Intr-un studiu al Universitatii Johns Hopkins din Baltimore, a fost facut un experiment cu persoane care sufereau de artrita reumatoida. Dupa ce acestia au participat la sedintele de yoga, acestia au prezentat mai putine dureri la incheieturi si mai putine inflamari ale acestora,  in comparatie cu perioada anterioara practicarii yoga.

6. O inima mai sanatoasa

01 (2)

Yoga reduce stresul acumulat in viata de zi cu zi si reduce tensiunea arteriala. De aceste beneficii se pot bucura oamenii care au probleme de sanatate cardio-vasculare, precum tensiunea arteriala marita sau persoanele predispuse unui atac de cord. Trebuie precizat, nu in ultimul rand, ca yoga scade colesterolul si nivelul trigliceridelor.

5. O mai buna flexibilitate a articulatiilor

01 (2)

Un studiu a demonstrat ca flexibilitatea articulatiilor este imbunatatita cu pana la 35% dupa doar opt saptamani de yoga. Evident, pozitiile de yoga intind muschii, dar intind si ligamentele, tendoanele si tesutul din jurul muschilor.

4. Reduce stresul

01 (2)

Studiile au demonstrat ca, exercitiile de yoga prin care te concentrezi pe respiratie ajuta corpul sa faca fata cu brio in situatiile de “lupta sau fugi”. Beneficiile secundare sunt reprezentate de intarirea sistemului imunitar si de sprijinul pe care-l ofera sistemului nervos.

3. Imbunatateste flexibilitatea mentala

01 (2)

Yoga are efecte benefice asupra sistemului nervos si asupra creierului. Devenim mai maleabili din punct de vedere psihic in obiceiurile noastre, iar ca rezultat putem schimba multe dintre obiceiurile care nu ne sunt sanatose sau nu ne folosesc la nimic.

2. Un somn mai odihnitor

01 (2)

Institutul National al Cancerului din Statele Unite ale Americii a studiat efectele practicarii de yoga pe un numar de 410 supravietuitori ai cancerului, care aveau probleme cu somnul in urma tratamentelor. Practicantii de yoga au avut parte de un somn mai odihnitor fata de cei care nu au practicat, iar medicamentele pe care le folosea pentru a se putea odihni, in mare parte, nu au mai fost necesare.

1. Imbunatatirea densitatii osoase

01 (2)

Yoga este cunoscuta pentru beneficiile pe care le promoveaza impotriva degradarii osoase si este cunoscuta ca un aliat in lupta impotriva osteoporozei.