Iata cum poti creste un lamai sau un mandarin in propria ta casa!

2411

Fiecare dintre noi cunoastem bogatia de nutrienti pretiosi pe care o ascund lamaile, acestea fiind foarte bogate in potasiu, calciu, fosfor si magneziu. Anumite citrice sunt mult mai usor de crescut in interior decat altele si din fericire, doua dintre cele mai sanatoase dintre acestea pot fi cultivate chiar in apartamentul tau. Astfel, vei putea gusta dintr-o lamaie sau dintr-o mandarina proaspata, de calitate si-ti poti feri organismul de orice contaminare chimica asociata cu cresterea non-organica. Iata cum iti poti creste propriile citrice:

1. Lamaiul

Este recomandata achizitionarea unui copac tanar (2-3 ani) pentru obtinerea celor mai bune rezultate in ceea ce priveste productia de fructe. Alege un vas de lut sau de plastic (cu gauri in partea de jos) si asigura-te ca este un pic mai mare decat dimensiunea radacinilor sale. Atunci cand va ajunge la maturitate, acesta poate avea nevoie de un ghiveci care sa aiba o adancime de aproximativ 30 – 40 cm si un diametru de aproximativ 40 – 50 cm. Avand la indemana ghiveciul, acesta se umple in zona de scurgere cu pietre pentru a imbunatati fluxul de aer, apoi se umple cu pamant. Este foarte important sa mentionam ca exista unele soluri speciale pentru cresterea citricelor, acestea stimuland productia de fructe considerabil datorita nutrientilor pe care ii contin.

Practic, cam asta este tot ceea ce ai nevoie. Asigura-i aproximativ 8-10 ore de soare zilnic si uda-l cu regularitate (ai grija sa nu-l uzi in exces). Pentru a se coace, lamaile au nevoie de aproximativ 6-9 luni.

Aceasta este prima varianta. O alta varianta este reprezentata de cresterea unui lamai din seminte. Pentru a creste un lamai din seminte, vei avea nevoie de urmatoarele:

• O lamaie organica, de vreme ce majoritatea lamailor obisnuite (non-bio) contin seminte cu o rata foarte scazuta de germinare.

• Pamant fertil, de preferat care contine turba, vermiculit, perlit si ingrasaminte naturale.

• Un ghiveci de rasaduri care sa aiba o adancime de aproximativ 15 cm si un diametru de 10 cm.

• Un ghiveci mare, cu o dimensiune de aproximativ 60 cm (diametru) si 30 cm (adancime).

• Un loc in interiorul casei insorit in majoritatea timpului si eventual o lampa de crestere.

Acestia sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a-ti face o limonada cu propriile tale lamai gustoase:

8

Umezeste solul, dar nu exagerat si umple ghiveciul cel mic cu pamant. Se taie o lamaie organica si se scoate o samanta. Nu amana plantarea semintei. Aceasta ar trebui sa fie inca umeda atunci cand este plantata in pamant.  Pune samanta la o adancime de 1.5 cm in pamant, in mijlocul ghiveciului. Stropeste cu apa (cu un pulverizator) pamantul de deasupra semintei si acopera apoi ghiveciul cu o folie de plastic si asigura-l cu un elastic. Nu in ultmul rand, este necesar sa faci cateva gauri mici cu o scobitoare in partea de sus. Ghiveciul se va pune intr-o locatie calda, insorita.

Pulverizeaza ocazional mai multa apa, nepermitandu-i solului sa se usuce. Dupa aproximativ doua saptamani, cel mult, in cazul in care vlastarul isi face aparitia, indeparteaza folia de plastic. In cazul in care noua ta planta are nevoie de lumina suplimentara, poti utiliza o lampa compact fluorescenta.

Ai grija de tanara planta prin mentinerea umezelii la nivelul solului si oferindu-i cel putin opt ore de lumina zilnic, artificiala sau naturala.

Ai grija ca planta ta sa nu fie atacata de insecte sau de boli, de deficiente nutritionale. Utilizeaza pesticide in cazul in care este absolut necesar. Protejeaza-ti noul lamai!

Inainte ca planta sa devina mult  prea mare pentru ghiveciul in care se afla, mut-o in ghiveciul cel mare.

2. Mandarinul

In cazul in care faci alegerea de a creste aceasta specie de citrice in interior, iti recomand sa faci alegerea de a cumpara un copac pui, in acelasi fel in care ti-am recomandat si pentru lamai. Acesti copaci tineri tind sa aiba inregistrari de crestere mult mai de succes decat copacii crescuti direct din seminte. Prepara ghiveciul in acelasi mod in care l-ai pregatit in cazul lamaiului (spatios, cu pietre si orificii de drenaj in partea de jos) si ofera-i portia sa de lumina zilnica de care are atat de mare nevoie (naturala sau artificiala).

4

Acesti copaci sunt pefecti pentru cresterea in interior, deoarece, de obicei, acestia nu cresc mai inalti de 1.80 m. Uda mandarinul cu regularitate, dar nu exagerat si schimba ghiveciul de inainte ca planta sa devina prea mare pentru ghiveciul in care se afla. De asemenea, culege mandarinele imediat ce acestea capata culoarea portocalie, deoarece cu fiecare moment care trece aroma mandarinelor dispare.

Sfat: atentie la culegerea mandarinelor – rasuceste-le astfel incat micul buton din partea de sus a mandarinei ramane acolo.