Studiu: Inca un motiv pentru care ar trebui sa bei cafea dimineata!

1549

In cazul in care iti place cafeaua, esti un norocos. Potrivit unui studiu Cornell publicat in Jurnalul Agricol de Chimie Alimentara, substantele pe care le contine cafeaua previn deterioarea vederii, deteriorare cauzata de imbatranire, glaucom si diabet.

Acest efect asupra vederii nu este produs de cafea in sine, ci de un acid denumit “acid clorogenic”, un antioxidant care are proprietati extrem de benefice asupra sanatatii.

Acidul clorogenic este un acid linoleic conjugat (ALC) care are proprietati de prevenire a cancerului, de prevenire a artero-sclerozei si de stimulare a sistemului imunitar. Se pare ca acst acid are capacitatea de a contribui la mentinerea sanatatii tesutului retinian, un testut care necesita un nivel foarte ridicat de oxigen, ceea ce-l poate face mult mai predispus sa fie afectat de efectele negative ale stresului oxidativ si de radicalii liberi, acestia din urma fiind cei care sunt vinovati de distrugerea tesuturilor oculare si de deteriorarea vederii. Acest acid este folosit de culturisti datorita eficientei acestuia de a reface tesutul muscular.

Chang Y. Lee, profesor univesitar in domeniul stiintelor alimentare sustine ca “aceasta este cea mai populara bautura din lume, iar acum de-abia incepemn sa intelegem beneficiile extraordinare pe care aceasta le ofera sanatatii organismului uman.”

Studiile efectuate anterior au demonstrat efectul pe care-l are cafeaua in reducerea riscului aparitiei diabetului zaharat, Parkinson, Alzheimer, cancerului de prostata si ale altor boli neurodegenerative cerebrale.

Oamenii de stiinta cunosc faptul ca acest acid poate fi metabolizat de sistemul digestiv, dar urmatorul pas ar fi acela de a descoperi daca acest acid poate fi metabolizat direct prin tesutul retinal. Astfel vor putea fi produse picaturi ocular, comprese si alte solutii oculare.