Cele OPT motive serioase pentru care ar trebui sa mananci conopida

1338

Conopida este o leguma care face parte din familia cruciferelor, de cele mai multe ori fiind umbrita de varul sau verde, broccoli. Aceasta este una dintre legumele care ar trebui sa ocupe un loc in dieta ta, in special in aceasta perioada, deoarece contine o cantitate impresionanta de substante nutritive, inclusiv vitamine, minerale, antioxidanti si alte fitochimicale.

Dincolo de beneficiile si de cantitatea mare de nutrienti pe care ii contine, este necesar sa mentionam si versatilitatea acestei legume. Conopida poate fi mancata cruda, adaugata la salate, adauata in borcanele cu muraturi sau gatita. Mai mult decat atat, din conopida fiarta si condimentata se poate prepara o versiune mult mai sanatoasa a piureului de cartofi.

Datorita numeroaselor sale beneficii, conopida poate fi cu usurinta categorizata ca fiind un super-aliment. Iata care sunt cele OPT motive serioase pentru care ar trebui sa mananci conopida:

1. Este un aliat de nadejde in lupta impotriva cancerului

Conopida contine sulforafan, un compus de sulf care are capacitatea de a distruge celule canceroase stem, incetinind astfel dezvoltarea tumorilor. Unii cercetatori sunt de parere ca eliminarea celulelor canceroase stem sunt cheia care poate deschide calea catre controlul cancerului.

Combinatia dintre conopida si curcuma (turmeric) poate ajuta la prevenirea si tratarea cancerului de prostata, s-a aratat in cadrul unui studiu recent.

Un studiu publicat in paginile revistei de specialitate “Carcinogenesis”, de asemenea, a scos la iveala efectul pe care-l are conopida asupra dezvoltarii tumorilor mamare.

De asemenea, conopida contine si alti compusi care au proprietati anti-cancer deosebite. Potrivit Institutului National de Cancer al Statelor Unite ale Americii:

“Indolii si izotiocianatii s-au dovedit a avea un efect de inhibare a dezvoltarii cancerului la nivelul mai multor organe.”

2. Sprijina sanatatea cardiovasculara

Sulforafanul, substanta intalnita in continutul conopidei si a altor legume crucifere, imbunatateste in mod semnificativ tensiunea arteriala si functionarea rinichilor. In plus, oamneii de stiinta sunt de parere ca beneficiile oferite de aceasta substanta se rasfrang si asupra ADN-ului uman, fiind esential pentru functionarea celulara normala si pentru expresia corespunzatoare a genelor, in special la nivelul captuselii interioare a arterelor, cunoscuta sub numele de endoteliu.

3. Are uimitoare proprietati antiinflamatorii

Pentru ca starea de sanatate a organismului tau sa se afle la cote optime, este necesara prezenta unui anumit nivel de inflamatie. Cu toate acestea, exista posibilitatea ca raspunsul inflamator al organismului sa nu mai poata fi controlat.

In cazul in care sistemul imunitar al organismului tau declanseaza un raspuns inflamator, atunci cand o ameninare este prezenta, poate produce pagube foarte mari la nivelul organismului in cazul in care este scapat de sub control. Inflamatia se afla intr-o foarte stransa legatura cu afectiuni grave, precum cancerul si nu numai.

Conopida contine o multitudine de nutrienti anti-inflamatorii care sprijina organismul in mentinerea inflamatiei sub control, inclusiv indol-3-carbinol, un compus antiinflamator, care poate preveni aparitia raspunsului inflamator.

4. Este o leguma foarte bogata in vitamine si minerale

Majoritatea dintre noi, chiar daca nu ne dam seama, suferim intr-o anumita masura, mai mare sau mai mica, de anumite deficiente de minerale sau de vitamine, elemente necesare pentru ca organismul nostru sa functioneze la capacitate maxima. Consumul de conopida ii asigura organismului substantele nutritive atat de necesare. De exemplu, o portie de conopida ii ofera organismului tau 77% din necesarul zilnic de vitamina C. De asemenea, este o sursa foarte buna de vitamina K, proteine, tiamina, riboflavina, niacina, magneziu, fosfor, fibre, vitamina B6, acid folic, acid pantoteic, potasi si mangan.

5. Stimuleaza functionarea creierului

Conopida este o foarte buna sursa de colina, o vitamina din complexul de B-uri cunoscuta pentru rolul sau foarte important in dezvoltarea creierului. Aportul de colina in timpul sarcinii stimuleaza activitatea cerebrala a fatului, indicand astfel ca are capacitatea de a stimula functia cognitiva si de a imbunatati memoria si concentrarea. In plus, conopida, datorita substantelor nutritive pe care le contine, poate diminua declinul de memorie cauzat de inaintarea in varsta si vulnerabilitatea creierului fata de toxine in timpul copilariei.

6. Sprijina detoxifierea intregului organism

Conopida sprinija detoxifierea organismului in mai multe moduri. Aceasta leguma contine antioxidanti care sustin prima etapa a detoxifierii. In cea de-a doua etapa a acestui proces nutrientii cu continut de sulf pe care ii contine intervin, acestia fiind foarte importanti in cazul oricarui proces de detoxifiere. De asemenea, glucozinolatii activeaza eliminarea toxinelor existente la nivelul intregului organism.

7. Sprijina sanatatea sistemului digestiv

Conopida este o sursa foarte importanta de fibre alimentare, foarte importante pentru sanatatea sistemului digestiv. Dar asta nu este tot. Cercetatorii au stabilit ca sulforafanul intalnit in conopida poate proteja mucoasa stomacului. Sulforafanul ofera aceasta protectie prin prevenirea suprainfectiei bacteriene cu Helicobacter pylori.

8. Contine antioxidanti si fitonutrienti din belsug

Consumul de conopida poate fi asemanat cu un castig la loteria antioxidantilor si fitonutrientilor. Conopida este foarte bogata in vitamina C, beta-caroten, kampferol, cuercitnia, acid cinamic, rutin si multe alte substante extrem de benefice.

Atata timp cat acesti micronutrienti sunt prezenti la nivelul organismului, corpul nostru este capabil sa reziste imbatranirii provocate de expunerea de zi cu zi la poluanti, la stres si in fata altor elemente toxice.