Schimbarea CONSTIINTEI: identificarea EGO-ului

1816

egoDaca pasim in afara spatiului credintelor noastre, adica elminam obiceiul de definire a experientelor ca fiind bune sau rele, ceea ce ramane, dincolo de aceasta polaritate, este doar experienta pe care am trait-o. Constientizand acest adevar, realizam ca nu este necesar sa judecam totul in viata noastra de zi cu zi. De ce ne-am dori sa eliminam din viata noastra obiceiul de a judeca experientele ca fiind bune sau rele? Tocmai aceasta judecata mentala este cea care ne face sa simtim aceste experiente ca fiind dureroase, rele, nedorite sau, din contra, frumoase, minunate. Acest obicei al mintii noastre reprezinta principala, daca nu singura cauza a aparitiei disconfortului interior si a aparitiei limitarilor interioare si exterioare. Este necesar sa renuntam la definitiile care ne fac sa fim prizonierii sentimentului de frica si de separare, astfel incat sa ne putem continua calatoria in pace si lipsiti de limitarile interioare ce ne-au subjugat pana acum.

Pentru a ne continua calatoria eliberati de tot bagajul emotional trebuie sa eliminam sistemul de credinte false, bagaj pe care il mentinem in viata cu ajutorul gandirii noastre. Unul dintre cele mai frumoasa citate pe care le-am auzit in ultima vreme este acesta: “Durerea interioara pe care o hranim acum, este chiar dragostea careia nu-i permitem sa iasa la lumina.” Acest bagaj emotional este principala cauza pentru care unii dintre noi ne simtim atat de grei si de istoviti, deoarece energia emotionala negativa este densa si grea. Aceasta energie este cea care ne tine intr-o stare de separare aparenta fata de adevarata noastra esenenta si fata de unitatea cu tot ceea ce exista. Data viitoare cand te simti coplesit de emotii negative, intreaba-te: “Care este credinta pe care o mentin in viata si care imi cauzeaza aceste sentimente negative? Care este povestea pe care mi-o creez in mintea mea?”

De indata ce vom putea sa identificam povestea pe care am creat-o, poveste ce este cel mai adesea legata de experientele trecutului fata de care ne-am creat un atasament, aceasta poveste isi va pierde puterea asupra noastra si putem alege sa ne eliberam de ea. Majoritatea convingerilor pe care le pastram ca fiind adevarate si in care credem cu atata tarie ca fiind “propriile mele convingeri”, de cele mai multe ori, ne-au fost transmise de catre membrii familiei noastre, de catre prieteni, de catre structurile mass-media si alte structuri de influenta. Majoritatea oamenilor adopta aceste credinte ca fiind adevarate fara sa verifice daca sunt reale sau nu. De asemenea, devine extrem de dificil sa stim si sa simtim adevarul universal ce se afla in interiorul fiecaruia dintre noi atunci cand suntem presati de greutatea acestor convingeri. In decursul civilizatiei umane, ne-am jucat pe un taram in care experientele noastre au fost create intr-o stare de deconecatare fata de viata insasi. Aceasta deconectare a  aparut datorita acceptarii noastre a unui program implementat in mintile noastre.

Acest program poate fi numit ego, sine fals sau “costumul” pe care-l imbracam o mare majoritate dintre noi. Scopul principal al acestui program este acela de a ne mentine in viata. Principala functie a acestui program este acea de supravietuire. Aceasta este o experienta pe care am imbratistat-o atat de mult incat a devenit un aspect extrem de limitat si de repetitiv al vietii noastre. Este important sa intelegem ca noi suntem cei care i-am permis acestui program sa evolueze. Acest program, a devenit un sistem de operare de auto-invatare, care creeaza o perceptie iluzorie a unei realitati limitate de sentimentul de frica si de separare. Ego, un program care a devenit o parte intriseca a omenirii, al carui singur scop este acela de a ne mentine in viata, a ajuns sa creeze o serie de programe de raspuns repetitive care ne controleaza viata. Acesta este un program construit pentru protectia si supravietuirea noastra si ceea ce este si mai interesant este ca acesta este programul care respinge dragostea din viata noastra. De asemenea, acest program ne fereste sa devenim constienti de adevarata noastra natura, sinele nostru adevarat. Imediat dupa nastere, acest program incepe sa stocheze informatii printr-un proces de absorbtie al informatiilor, iar de atunci, proiecteaza in mod constant in exterior o realitate bazata pe ceea ce a invatat. Ego-ul spune “acesta este un copac”, iar sinele nostru autentic stie ca aceea este doar o denumire, acest cuvand fiind doar o eticheta pe care oamenii i-au oferit-o acelei maifestari a naturii doar pentru buna functionare sociala. In interiorul nucleului acestui program au luat nastere sistemele de credinta, mecanismele de aparare. Majoritatea dintre acestea sunt strans legate de creierul reptilian care este proiectat pentru mecanismul “lupta sau fugi”. Acesta este creierul care-si formeaza metode specifice de supravietuire.

Ne-am putea intreba, cum se face ca acestui program i s-a permis o atat de mare libertate? Raspunsul este simplu. Noi suntem cei care i-am permis acest lucru. Unele persoane ar putea crede ca aceasta afirmatie este destul de superficiala, cu toate ca analogia care ne permite cel mai bine sa observam ceea ce ni se intampla este filmul “The Matrix”, asta in cazul in care va amititi modalitatea in care operau “Masinile” in acest film. De asemenea, am putea sa comparam acest program cu programul “Skynet” din filmul “Terminator”, program caruia i-a fost oferita functia de auto-invatare, functie care-i cauzeaza ulterior propria distrugere. Scenaristii acestor filme au avut o multime de inspiratie in jurul lor, avand in vedere ca acelasi lucru ni se intampla noua, aici, pe Pamant, in realitate. Egoul a construit o realitate artificiala, distructiva. Cancerul face acelasi lucru, distruge organismul care l-a adus la viata. Se manifesta intr-un organism fizic, se multiplica, se extinde, consuma si distruge chiar gazda care l-a creat. Pozitia pe care o ocup prin scrierea acestor randuri nu este una de judecator, din contra, ocup o pozitie neutra. Aceasta este realitate pe care am ales sa o cream si de care ne-am servit de mii de ani. Nu contestam ca a avut si aspecte pozitive, ba chiar foarte multe, dar necesitatea evolutii a constiintei noastre este necesara pentru supravietuirea acestei specii.

O alta intrebare care necesita un raspuns este “Cum am imputernicit aceasta entitate, egoul?”. Raspunsul poate fi destul de socant pentru unii dintre noi. Noi credem  ca suntem ego-ul. Majoritatea dintre noi nu sunt indeajuns de constienti incat sa-si dea seama ca au un ego deoarece sunt foarte identificati cu gandurile si cu emotiile lor. Schimbarea in constiinta se petrece peste tot in lume doarece oamenii au facut aceasta alegere la nivelul sufletului, alegerea de a transcede limitarile ego-ului in care am fost blocati atat de mult timp. Majoritatea dintre noi nu sunt indeajuns de constienti incat sa-si dea seama ca au un ego deoarece sunt foarte identificati cu gandurile si cu emotiile lor. Undeva in interiorul lor simt ca exista o parte profunda, ca aceasta realitate este mai profunda decat propria lor perceptie, dar nu au atins aceasta realitate niciodata. Acest lucru se datoreaza in mare parte societatii in care traim, care ne-a facut sa credem sa suntem doar o minte, un corp fizic si cam atat. Ne-a fost ascuns faptul ca suntem creatorii propriului nostru destin, ca avem un suflet si ca valoarea noastra ca fiinte umane nu poate fi exprimata in cateva cuvinte limitate. Schimbarea o sa se intample cat de curand, se extinde din ce in ce mai mult in fiecare zi. Este o binecuvantare sa ne aflam in viata in aceste timpuri.

Pentru a produce aceasta schimbare in constiinta este important sa ne observam sinele adevarat, gandurile, emotiile, tiparele de comportament si sa ne continuam viata cu intentia si dorinta de a ne schimba. Atunci cand intentia exista, Universul ne raspunde in consecinta. Atunci cand vom incepe sa ne observam propriul comportament, dintr-o pozitie neutra, devenim constienti de propriul costum si de propriile obiceiuri cu care ne-am indentificat atat de mult timp. Cu cat ne dezvoltam nivelul constiintei, realitatea exterioara devine o oglinda a propriei noastre realitati interioare. Atunci cand atingem o stare de pace interioara, realitatea exterioara va reflecta acea pace.

Sursa: collective-evolution.com