SAPTE lucruri incredibile despre organismul uman

2149

Corpul uman este o masinarie mult mai impresionanta decat ne-am putea imagina vreodata. Cu toate acestea, atunci cand organismul nostru functioneaza la capacitate optima, nu simtim si nu ne putem da seama fenomenele impresionante care se petrec in interiorul nostru. Iata sapte lucruri incredibile despre organismul uman, potrivit celor de la social-counciousness.com:

1. Creierul tau este asemanator cu un bec de 10W

bec

Creierul tau opereaza cu aceasi cantitate de energie cu cea a unui bec de 10 Wati. Ceierul uman foloseste aproximativ 200 de kilocalorii pe zi, echivalentul a 10 Wati putere. Astfel, imaginea din desene animate in care personajului principal i se aprinde un bec deasupra capului atunci cand are o revelatie nu este nici pe departe o fantezie. Creierul tau genereaza la fel de multa energie ca cea a unui mic bec chiar si in timpul somnului.

2. Organismul se regenereaza complet la o perioada de 7 ani

corpul uman

La fiecare sapte ani de zile organismul tau se regenereaza complet. Oganismul tau de acum 7 ani nu mai este acelasi cu cel de acum, structura sa celulara este total diferita. Chiar in timp ce tu citesti aceasta fraza, 25.000.000 de celule ale organismului tau mor. Cu toate acestea, nu este un motiv de ingrijorare deoarece organismul tau produce zilnic mai mult de 300 de miliarde de celule noi. Celulele care ne alcatuiesc corpul fizic mor si sunt inlocuite in mod constant. Acest lucru se intampla atat de des, incat la fiecare sapte ani avem un organism complet nou din punct de vedere celular. In timp ce acest fenomen are legatura cu majoritatea celulelor, nu putem spune si acelasi lucru despre celulele creierului si ale oaselor, de exemplu. Asa ca, pe acestea trateaza-le cu o mai mare ingrijire.

3. Impulsurile neuronale calatoresc cu viteza de 400km/h

Neurons

Viteza impulsurilor neuronale variaza enorm, dar, cele mai rapide pot sa atinga viteze de peste 400 de km/h, acestea fiind aproape la fel de rapide precum o masina de Formula 1! Totusi, aceasta viteza este utilizata doar in cazul situatiilor de urgenta, ca de exemplu, in cazul arsurilor sau in cazul intepaturilor.

4. Numarul celulelor organismului uman este apropiat de numarul tuturor stelelor din galaxie

stele

Intregul dumneavoastra organism este format din 75 de trilioane de celule. Fiecare dintre celulele tale este ca un oras mic, cu mii de diferite tipuri de molecule complexe care interactioneaza unele cu altele pentru a va mentine in viata. Atunci cand vom compara acest numar cu cele 400 de miliarde de stele din galaxia noastra, putem intelege cat de magica este propria noastra existenta aici pe Pamant. Asa ca, data viitoare cand treceti printr-o perioada dificila sau va simtiti nesemnificativ, amintiti-va ca sunteti compusi din 75.000.000.000.000 de celule, acest numar fiind de departe nesemnificativ.

5. Vasele sanguine au o lungime de 100.000 de mile

sistemul cardio

Lungimea vaselor sanguine ale organismului dumneavoastra se poate intinde pe o lungime de 100.000 de mile, in timp ce, vasele sanguine ale unui copil au lungimea de aproximativ 60.000 mile.

6. Gandurile tale inflenteaza celulele organismului tau

Frustrated Businesswoman on Telephone

Filosoful Lao Tzu a spus: “Ai grija de gandurile tale, caci vor deveni cuvinte. Ai grija de cuvintele tale, caci vor deveni actiuni…”. Mintea ta este o masinarie foarte puternica si foarte performanta care controleaza fiecare functie a organismului. Vestea buna este aceea ca avem puterea de a ne controla mintea. Experienta gandurilor pozitive pot intari sistemul imunitar in timp ce gandurile neagative pot avea efectul opus.

 7. Suntem creati din praf de stele

praf de stele

Precum sustinea si Carl Sagan, noi suntem facuti din “praf de stea”. Expresia pare a fi desprinsa dintr-un poem, dar aceasta afirmatie este sustinuta de catre oamenii de stiinta. Atomii de carbon, de azot si de oxigen din organismul nostru, precum si atomii celorlalte elemente, au fost creati de catre stelele care existau in urma cu peste 4.5 milioane de ani. Data viitoare cand priviti cerul instelat intr-o noapte senina, amintiti-va ca suntem facuti din acelasi lucru pe  care-l priviti.

Astrofizicianul Dr. Neil deGrasse Tyson a fost intrebat de catre un cititor al revistei “Time”: “Care este cel mai uluitor lucru pe care-l puteti impartasi cu noi despre Univers?”. Acesta a fost raspunsul lui: