Sanatatea tiroidei tale depinde de aceste patru minerale si vitamine esentiale!

1839

Tiroida, o glanda mica, in forma de fluture aflata mai jos de marul lui Adam, iti controleaza aproape intregul organism, spune Douglas Husbands, un nutritionist clinic si chiropractor din San Carlos, California. Aceasta glanda reglementeaza metabolismul, explica Husbands, si o activitate redusa a tiroidei (hipotiroidism) incetineste totul – pulsul, nivelul de energie si rata la care organismul arde caloriile. O tiroida hiperactiva (hipertirodism), pe de alta parte, forteaza organismul sa functioneze intr-o stare de activitate excesiva.

Hipotiroidismul, cea mai comuna conditie, afecteaza in general femeile, persoanele trecute de 60 de ani si pe cei care au un istoric familial de probleme cu glanda tiroida. La nivel mondial, cea mai mare problema este deficienta de iod, dar in tara noastra si in alte tari dezvoltate, unde oamenii folosesc sare iodata, principalii vinovati sunt bolile autoimune, radiatiile care au scop tratarea tumorilor prezente la nivelul gatului si capului si anumite medicamente, cum ar fi litiu. Lista lunga de simptome potentiale include oboseala, uitare, depresie, dezechilibre emotionale, uscarea pielii si a parului, modificari ale dispozitiei, crestere in greutate, intoleranta la frig, raguseala si constipatie.

In cazul in care suferi de unul dintre simptomele de mai sus, ar trebui sa te programezi pentru o verificare a nivelului de hormoni tiroidieni. In functie de rezultate, ar putea fi necesar sa iei hormoni tiroidieni sintetici zi de zi. Dar, poti de asemenea sa completezi aceasta terapie cu urmatoarele elemente nutritive cheie, toate fiind necesare pentru functionarea sanatoasa a tiroidei. Chiar daca nivelul de hormoni tiroidieni este unul normal, aceste vitamine si minerale esentiale pot contribui la mentinerea sanatatii glandei tiroide.

#1. Seleniu

Inainte ca hormonii tiroidieni sa-si poata face treaba, corpul tau trebuie sa-i transforme intr-o forma activa. Acest proces necesita mineralul seleniu. Douglas Husbands recomanda ca persoanele cu probleme la nivelul glandei tiroide precum si cele sanatoase sa suplimenteze cu 200 mcg de seleniu zilnic pentru a promova sanatatea acestei glande. Poti obtine aceasta cantitate consumand un pumn de nuci de Brazilia, care sunt de departe cea mai buna sursa de seleniu.

#2. Zinc

De asemenea, corpul tau are nevoie de o cantitate adecvata de zinc pentru ca aceasta glanda sa functioneze corespunzator. In cadrul unui mic studiu desfasurat anul trecut, cercetatorii de la Universitatea din Massachusetts au descoperit ca nivelurile de hormoni tiroidieni la femeile care sufereau de un deficit de zinc s-a imbunatatit drastic dupa o luna de tratament cu 26.4 mg de zinc administrat zilnic. Desi sunt necesare cercetari suplimentare, Husbands recomanda 10 mg de zinc zilnic; si deoarece zincul poate bloca absorbtia cuprului, asigura-te ca iei 1-2 mg de cupru zilnic, de asemenea.

#3. L-tirozina

Prea putina L-tirozina, un aminoacid esential, limiteaza cantitatea de hormoni tiroidieni produsa de organism. De aceea, administrarea de L-tirozina poate spori activitatea unei tiroide lente. Cu toate acestea, suplimentele de L-tirozina pot fi mult prea stimulante pentru unii oameni si le poate provoca acestora insomnie si schimbari de dispozitie. Poti incepe cu 150 mg zilnic si poti creste treptat doza pana la 500 mg in cazul in care este tolerata bine de catre organism.

#4. Iod

Esential pentru multe functii ale organismului, iodul joaca un rol esential in productia de hormoni tiroidieni. “Dar e complicat”, spune Mary Shomon, autoarea cartii “ Living Well With Hypothyroidism “, “deoarece in timp ce deficienta de iod reprezinta un factor major pentru hipotiroidism, prea mult iod poate agrava tiroida si afectiunea existenta.” Ai nevoie de cel putin 150 de micrograme de iod zilnic. Cea mai mare parte a acestei cantitati poate fi obtinuta prin consumul de sare. Majoritatea oamenilor depasesc cu mult aceasta cantitate. Cu toate acestea, daca utilizezi sare neiodata, este necesara suplimentarea cu iod din alte surse, cum ar fi fructe de mare, alge marine, produs lactate si oua. Daca mananci oricare dintre alimentele deja mentionate, nu ar trebui sa fie nevoie sa suplimentezi. Problemele cauzate de o cantitate mult prea mare de iod apar atunci cand consumi mai mult de cateva miligrame zilnic.