Razboinicul, Vindecatorul, Vizionarul si Invatatorul – Cele patru carari ale intelepciunii samanice!

1692

In cazul in care dorim sa supravietuim si sa prosperam in secolul XXI trebuie sa devenim capabili sa suportam anumite schimbari, mult mai mult decat o faceam inainte, subliniaza Alvin Toffler in cartea sa “Socul Viitorului”. Toffler observa faptul ca “noi avem posiblitatea de a introduce puncte aditionale de stabilitate si ritualuri in societatea noastra, cum ar fi noile vacante, concursuri, ceremonii si jocuri. Astfel de mecanisme au putut furniza nu numai un context de continuitate in viata de zi cu zi, dar servesc la integrarea societatilor si amortizeaza oarecum impactul fragmentat al super-industrialismului.”.

Desi Toffler scrie despre introducerea unor noi tehnici care sa aiba scopul de a ne ajuta sa facem fata schimbarilor care au loc, culturile indigene si din Est au recunoscut de foarte mult timp faptul ca singura constanta in viata este schimbarea. In popoarele tribale, vracii, sefii, samanii, invatatorii sau vazatorii sunt numiti “Maestrii schimbarii”. Traditiile samanice practicate de popoarele indigene si agricole ne reamintesc ca, timp de secole, oamenii au folosit natura si diferite ritualuri in vederea atenuarii efectelor schimbarilor si pentru a sprijini tranzitia in momentele unui eveniment neobisnuit. Desi noi, ca indivizi care traiesc intr-o cultura a industrialismului, putem imbratisa singuri schimbarile care au loc in jurul nostru prin vise, imagini, jocuri, relatii si prin intermediul actelor de creatie, nu putem trece cu vederea faptul ca  suferim de o lipsa acuta de sprijin cultural, asta in timp ce ne confruntam tot mai mult cu cerintele mereu in crestere ale schimbarilor.

Intr-o asemenea cultura ca a noastra, devenim straini de radacinile noastre mitologice, iar reinoirea necesita o reintoarcere la sursa de baza, acolo unde toate miturile personale si culturale se dovedesc a fi doar simple iluzii acumulate de psihicul uman. Pentru a ghida reintoarcerea noastra putem arunca o mica privire asupra cercetarilor culturale care ne pot dezvalui modul in care traditiile samanice au accesat in mod constant cele patru modele arhetipale cu scopul de a mentine conexiunea cu structurile mitice care sustin in mod natural exprimarea creativa, sanatatea si adaptarea la schimbare. Aceste patru modele arhetipale sunt Calea Razboinicului, Calea Vindecatorului, Calea Vizionarului si Calea Invatatorului. Aceste patru modele reflecta o convingere omniprezenta potrivit careia viata noastra va fi simpla in cazul in care vom alege sa practicam cele patru principii de baza: alegerea prezentului, acordarea atentiei la ceea ce este important in inima noastra, grairea adevarului fara de prihana sau judecata si deschiderea, nu atasamentul, fata de orice rezultat.

Iata care sunt cele patru carari ale intelepciunii samanice:

1. Calea Razboinicului

Sarcina principala a razboinicului este aceea de a-si face aparitia, de a se face vizibil si de a-i impunternicii pe ceilalti prin exemplul si intentia sa. Prin arhetipul razboinicului, un termen vechi folosit pentru a-i defini pe lideri in cadrul societatilor indigene, acestia erau conectati la procesul de imputernicire si la resursele umane de putere. Din punct de vedere universal exista trei tipuri de putere: puterea prezentei, puterea de a comunica si puterea afirmarii. Societatile samanice recunosc faptul ca o persoana care detine toate aceste trei puteri intruchipeaza “Medicamentul Mare”.

Fiecare fiinta umana detine puterea prezentei. Unele persoane detin o asemenea prezenta incat ne simtim atrasi si captivati de acesti oameni carismatici, chiar inainte de a-i cunoaste sau de a comunica cu ei.

Un razboinic sau un lider foloseste puterea de comunicare pentru a alinia in mod eficient continutul, momentul si livrarea mesajului sau la momentul potrivit, in locul potrivit si in functie de persoana cu care comunica.

Un razboinic isi demonstreaza puterea pozitiei prin disponibilitatea sa de a-si mentine pozitia sa, lucrurile in care crede cu adevarat. Multi politicieni poseda o mare prezenta si o foarte buna abilitate de comunicare, dar pierd atunci cand le permit celorlalti sa se intrebe unde se afla in raport cu anumite probleme specifice.

Exemple ale unor persoane care poseda toate aceste trei puteri si care intruchipeaza perfect acest arhetip al razboinicului sunt Maica Tereza, Gandhi si Martin Luther King Jr. Fiecare dintre acesti oameni au fost dedicati in alinierea celor trei puteri – prezenta,  comunicare si puterea afirmarii – in domenii care au o semnificatie profunda pentru ei.

Postura de meditatie in picioare, intr-o pozitie cu bratele pe langa corp si cu ochii deschisi, timp de cel putin 15 minute, este folosita in artele martiale, in practicile spirituale si in armata ca o modalitate de alipire si de consolidare a acestor trei mari puteri si de a-l ajuta pe practicand sa intre in contact cu el insusi.

Majoritatea popoarelor indigene atribuie Calea Razboinicului zonei nordului, casa lui “Tatal Cer” si tuturor creaturilor inaripate. Potrivit credintei lor, in perioadele dificile, este esential sa ne confruntam cu problemele noastre cu harul, puterea si demnitatea posedata de “cei inaripati”. Este foarte important sa ne amintim ca, atunci cand provocarile se fac simtite in viata noastra, felul razboinicului de a se confrunta cu ele este acela de a le imbratisa pe deplin, si nu acela de a se contracta de teama.

2. Calea Vindecatorului

Sarcina vindecatorului este aceea de a acorda o atentie deosebita asupra a ceea ce este important in inima sa si aceea de a accesa resursa umana a iubirii. Noi exprimam calea vindecatorului prin atitudini si actiuni care ne mentin sanatatea personala si care sprijina bunastarea mediului.

Arhetipul vindecatorului este o structura mitica universala pe care fiecare dintre noi o experimentam. Fiecare cultura are propriile sale metode de mentinere a sanatatii si a bunastarii. Majoritatea vindecatorilor, indiferent de traditia acestora, recunosc faptul ca puterea iubirii este cea mai puternica forta vindecatoare disponibila.

Adevaratii vindecatori sunt cei care isi extind bratele dragostei, recunostintei, acceptarii, recunoasterii, validarii si ale confirmarii.

Probabil cel mai puternic exemplu contemporan al unei persoane care demonstreaza puterea de vindecare a iubirii este Maica Tereza. In traditiile samanice ea ar fi fost numita “femeia medicament”.

Postura meditatiei culcat este adesea folosita pentru vindecarea interioara. In aceasta calatorie, cel care sta culcat pe spate este acompaniat de sunetul tobelor, timp in care acesta capata indrumare spirituala si vindecare. In cadrul unei astfel de calatorii, individul este deschis in fata posibilitatii de a se elibera de anumite blocaje si obstacole aflate in calea iubirii.

Cele mai multe dintre popoarele indigene atribuie aceasta cale a Vindecatorului directiei sudului, cu “Mama Natura” si impreuna cu toate creaturile ei cu patru picioare. In toate culturile, exista patru alifii de vindecare universale. Despre acestea am discutat in cadrul unui articol anterior. Acestea sunt povestile, cantecele, dansul, ritualurile silentioase si rugaciunea. A fost recunoscut de foarte multa vreme faptul ca aceste alifii universale de vindecare trezesc si sustin sufletul existent in interiorul fiecarei fiinte umane si-i ajuta pe acestia sa se reintoarca la starile de mirare, de speranta si de veneratie.

Modul in care acordam atentie povestii noastre de viata ne permite sau nu sa traim resursa umana a iubirii, cea mai puternica forta de vindecare existenta.

3. Calea Vizionarului

Sarcina principala a vizionarului este acela de a spune adevarul, fara vina si fara judecata. Adevarul, autenticitatea si integritatea sunt cheile esentiale ale dezvoltarii viziunii si intuitiei noastre. Fiecare dintre noi exprimam Calea Vizionarului prin intermediul creativitatii personale, obiectivelor, planurilor, precum si prin intermediul capacitatii noastre de a transforma visele si viziunile in realitate.

Toate culturile considera importanta viziunea si capacitatea sa de a magnetiza spiritul creator. Indivizii din societatile samanice se folosesc de anumite perioade lungi de timp de singuratate petrecute in natura, ca pe o modalitate de a-si aminti visul lor de viata si ca o modalitate de a accesa cele patru calitati ale vizionarului: intuitia, perceptia, introspectia si viziunea.

Multe culturi nativ-americane detin o credinta potrivit careia fiecare individ este “medicamentul original”. De vreme ce acestia privesc fiinta umana ca fiind un “medicament universal”, acesti indigeni inteleg foarte clar faptul ca nu este nevoie de competitie sau de comparatie. Scopul fiecaruia dintre noi este acela de a iesi in fata cu darurile, cu talentele si cu resursele pe care le avem pentru a face fata testelor si provocarilor pe care viata ni le scoate in cale.

Vizionar este acela care isi face vocea auzita in lume si care refuza sa se auto-cenzureze sau sa ascunda modurile prin care hranim un sistem fals de credine.

Printre majoritatea popoarelor indigene, directia Est este asociata cu casa Marelui Spirit, locul in care rasare soarele si locul in care ne intoarcem acasa, la sinele nostru autentic.

Traditiile samanice sunt de parere ca “daca nu iti exprimi propriile tale idei originale si daca nu iti asculti propria ta fiinta, te tradezi pe tine insuti.” – Rollo May.

4. Calea Invatatorului

Sarcina principala a invatatorului este aceea de a fi deschis si nu aceea de a fi atasat fata de rezultat. Deschiderea si non-atasamentul ne ajuta sa ne recuperam resursele umane pretioase, precum intelepciunea si obiectivitatea.

Fiecare cultura are mijloace traditionale si non-traditionale de educatie. Traditia samanica este de parere ca intelepciunea este flexibila si fluida. Felul de a trai al invatatorului presupune o deschidere ampla in fata oricarui rezultat si accesarea intelepciunii invatand sa aiba incredere si sa se simta confortabil chiar si in momentele in care nu stie mare lucru.

Increderea este recipientul in care se dezvolta calitatile intelepciunii – claritatea, obiectivitatea, discernamantul si detasamentul.

Opusul increderii este controlul. Imaginea jockerului intalnita in multe traditii samanice are scopul de a le scoate oamenilor surprize in cale, totul pentru a-i scoate din rutina lor obisnuita si pentru a-si constientiza atasamentele.

In traditiile samanice, Calea Profesorului este asociata cu directia Vest, casa  Bunicii Ocean si a tuturor creaturilor sale. Oceanul este oglinda naturii pentru culturile indigene, un element care ii invata pe acestia cum sa fie maleabili si fluizi.