Probabil cel mai utilizat instrument de manipulare – Iata cum te poti proteja!

1252

Una dintre cele mai puternice forte motrice ale comportamentului uman este reprezentata de nevoia noastra de a ne simti iubiti. Aceasta nevoie poate lua diferite forme – de la cuvintele frumoase pe care le primim din partea partenerului nostru de viata, pana la admiratia pe care si-o exprima prietenii nostri apropiati fata de noi. Aici putem include, de asemenea, primirea unor cadouri care ne ajuta sa ne conectam cu aceasta stare. Noi, ca oameni, suntem interdependenti si avem nevoie de ceilalti pentru a supravietui. Si, prin urmare, nevoia de a ne simti iubiti este una dintre competentele de supravietuire fundamentale pe care le-am adoptat. Multumirea celorlalte persoane ne poate asigura propria supravietuire. Cu toate acestea, aceasta nevoie este si una dintre cele mai mari slabiciuni ale noastre, una care ne permite sa fim foarte usor de manipulat.

Cele TREI modalitati prin care esti manipulat de cei din jurul tau

#1. Controlul prin amenintarea cu retragerea iubirii

Una dintre cele mai bune modalitati de manipulare prin metoda “morcovul si batul” este amenintarea cu retragerea banilor, iubirii, reputatiei, afectiunii, etc. in momentele in care nu faci ceea ce se asteapta ceilalti sa faci si promisiunea acestor lucruri atunci cand indeplinesti asteptarile respective.

Aruncand o simpla privire in sferele private si profesionale putem observa ca aceasta metoda este des folosita.

• Te simti nevoit sa ramai la birou pana seara tarziu deoarece te simti amenintat de gandul ca nu vei primi marirea de salariu care ti-a fost promisa de ceva timp.

• Aceasta metoda este folosita foarte des si in cresterea copiilor (din pacate) prin mentionarea directa a retragerii iubirii si afectiunii fata de copil. Aceasta metoda poate avea consecinta infricosatoare fata de un copil si ii poate face atat de mult rau incat recuperarea poate dura o viata intreaga.

• In relatie exista o amenintare continua de pierdere a afectiunii. Acesta este unul dintre motivele principale pentru care oamenii ajung sa faca o multime de lucruri ciudate in relatii.

• In marketing aceasta metoda este foarte des folosita – in spatele sau se afla instalarea mecanismului fricii de pierdere, frica ce poate fi prevenita cumparand un anumit produs. Companiile de asigurari si o multime de alte companii castiga foarte multi bani din asta.

#2. Controlul prin instalarea sentimentului de vinovatie

Instalarea vinovatiei este un alt instrument prin care poti fi facut sa te conformezi asteptarilor celorlalti, adica sa faci ceea ce isi doresc acestia de la tine.

Ce este sentimentul de vinovatie?

Acesta este un sentiment negativ pe care il experimentezi atunci cand ai incalcat o regula comuna adoptata. In acest caz este foarte important sa te intrebi daca ai fost de acord, constient sau inconstient, cu regula respectiva si daca aceasta este valabila si utila pentru ambele parti. Foarte adesea aceste reguli sunt definite de o singura parte si se afla acolo doar pentru a servi la distrugerea propriei tale libertati.

#3. Controlul prin instalarea unui sentiment de urgenta si importanta

O alta metoda pe care ceilalti o folosesc pentru a te manipula cu scopul de a te face sa faci ceea ce-si doresc este reprezentata de instalarea unui sentiment de urgenta si de importanta. Clasificarea sarcinilor in liste si in diferite categorii de “urgent” sau “important” a fost intodeauna unul dintre conceptele cheie ale managementului timpului. Dar, haideti sa recunoastem, cine decide cu privire la importanta si urgenta unor sarcini? De cele mai multe ori, ceilalti sunt cei care decid asta si in functie de instrumentele de manipulare de care dispun se pot folosi de aceasta tactica in favoarea propriilor lor interese. Sentimentul de urgenta si de importanta nu este util deoarece te tine inrobit in acest cerc vicios in care incerci sa-i multumesti pe ceilalti.

Cele PATRU sfaturi care te vor ajuta sa faci fata manipularii

#1. Detaseaza-te de amenintarea retragerii iubirii

Dragostea vine fara conditii. Orice altceva este afacere. Este foarte important sa intelegi pe deplin faptul ca iubirea nu cere niciodata nimic. In cazul in care cineva te iubeste cu adevarat, acea iubire ar trebui sa-ti fie oferita neconditionat. Acest lucru este valabil in special in cazul iubirii parintilor fata de copii. Ori de cate ori exista o conditie pentru ea – aceasta nu este dragoste. Aceasta este o afacere in care cineva vrea sa faci ceva si promite ca-ti va da ceva la schimb, care te va face sa te simti bine. Cu toate acestea, este foarte important sa facem distinctia intre iubire si afacere. Este in regula sa facem afaceri. Daca poti accepta ca este o afacere si nu crezi ca este vorba despre iubire, atunci esti liber sa accepti sau sa respingi afacerea respectiva. Din moment ce apoi vom vorbi despre o negociere, putem folosi in continuare aceasta terminologie si putem discuta despre pretul platit pentru luarea deciziilor.

#2. Iubeste pe tine insuti!

Desigur, ar trebui sa te asiguri ca ai parte de o sursa de iubire neconditionata (cum ar fi parintii, partenerul sau un prieten apropiat), dar este important sa intelegi ca cea mai importanta sursa de iubire neconditionata esti tu insuti. Este necesar sa te iubesti pe tine insuti fara conditii.

In cazul in care poti spune sincer “Ma iubesc pe mine insumi.” fara sa adaugi “deoarece…” sau “pentru ca…”, atunci ai o baza puternica si nu ar trebui sa te simti amenintat de ceilalti atunci cand incearca sa te manipuleze cu retragerea iubirii.

Ar trebui sa te trezesti si sa spui “eu ma iubesc pe mine insumi” si ar trebui sa simti cu adevarat ceea ce spui. Ori de cate ori te privesti pe tine insuti, tu ar trebui sa crezi asta. Nu este vorba de o iubire de sine dusa la extrem, nu este vorba de narcisism, ci despre acceptarea neconditionata a propriei persoane, despre un respect de sine sanatos si despre iubire de sine, acestea fiind baza puterii tale personale.

#3. Priveste in mod clar consecintele

Apare un moment in viata fiecaruia dintre noi in care este necesar sa clarificam posibilele consecinte ale actiunilor noastre.

Este necesar sa-ti adresezi trei intrebari:

•  Care este pretul real pe care-l voi plati daca voi face sau daca nu voi face asta?

Indiferent ce decizie se afla in fata ta, exista intotdeauna un pret pe care-l vei plati daca vei lua sau nu decizia respectiva.

De exemplu – Plecand de la locul de munca mai devreme vei avea mai mult timp la dispozitie pentru a sta alaturi de familia ta, dar s-ar putea ca aceasta decizie sa nu te ajute sa obtii marirea de salariu pe care ti-o doresti.

•  Sunt dispus sa accept acest tip de intelegere?

Acum, cineva incearca sa ajunga la o intelegere cu tine. Trebuie sa afli daca vrei sa accepti sau nu ceea ce-ti propune persoana respectiva. In acest moment ar trebui sa cunosti “pretul” pe care-l ai de platit in cazul in care accepti intelegerea propusa. Daca nu-l accepti, ar trebui sa comunici asta intr-un mod sincer si sa fii dispus sa platesti consecinta neacceptarii intelegerii propusa de persoana respectiva.

• Ce optiuni am?

Asigura-te ca stii toate optiunile (nu numai cele prezentate de persoana respectiva). Desigur, neacceptarea intelegerii este o optiune. Cu toate acestea,  poate poti gasi o alternativa care sa va multumeasca pe amandoi. In cazul in care te poti detasa de nevoia de dragoste, te vei putea gandi la mult mai multe optiuni si mult mai creative.

#4. Ia o decizie!

Este important ca dupa luarea deciziei, indiferent care ar fi aceasta, sa-ti asumi in totalitate consecintele sale. Este important sa intelegi ca trebuie sa iei o decizie. Chiar si lipsa unei decizii este o decizie, iar aceasta lipsa are si ea consecintele sale. Dar, daca te detasezi de nevoia de dragoste, vei fi capabil sa iei decizii mult mai bune pentru ambele persoane implicate.