Pisicile pot vedea lucruri pe care noi nu le putem vedea!

1854

Noi cercetari stiintifice arata ca pisicile, un vechi simbol mistic, poseda capacitatea de a vedea lucruri ascunse ochiului uman. Pisicile pot vedea dungile psihidelice de pe flori si modelele de pe aripile pasarilor, tipare care sunt complet invizibile pentru ochiul uman. Conform acestor studii, pisicile, cainii si alte animale poseda capacitatea de a vedea spectruri speciale de lumina, cum ar fi lumina de tip UV, spectru de lumina ascuns ochiului uman.

“Exista o multime de lucruri care reflecta radiatiile UV, pe care unele animale sensibile le pot vedea, in timp ce noi nu le putem vedea.”, a declarat Ronald Douglas, profesorul catedrei de biologie de la Universitatea City of London si co-autor al acestui studiu. “De exemplu, acestea ar putea fi anumite modele pe flori care le arata acestora unde este nectarul sau urmele de urina ale unui animal. De asemenea, renii pot vedea ursii polari deoarece zapada reflecta radiatiile UV, in timp ce blana lor alba nu.”

Aceasta le permite unor animale, cum ar fi cainii sau pisicile, sa detecteze animalele cu blana alba din zapada, in timp ce noi am vedea doar zapada alba.  De asemenea, Douglas explica faptul ca pisicile, cainii, rozatoarele, liliecii si nevastuicile sunt doar cateva dintre animalele care pot detecta cantitati semnificative de radiatii ultraviolete.

“De zeci de ani am cunoscut faptul ca multe nevertebrate, cum ar fi albinele, pot vedea lumina ultravioleta,” a precizat Douglas. Acesta a continuat spunand ca unele specii de pasari, de pesti si unele reptile au fost adaugate recent pe aceasta lista.

“Cu toate acestea, oamenii de stiinta nu credeau ca majoritatea mamiferelor nu pot vedea lumina ultravioleta pentru ca nu au un pigment vizual cu sensibilitatea maxima la lumina ultravioleta, dar au lentile ca cele ale oamenilor, care impiedica patrunderea luminii ultraviolete la nivelul retinei.”, a spus el.

Toate acestea ar putea explica motivul pentru care pisicile noastre pot deveni indragostite de obiecte extrem de banale, cum ar fi bucatile de hartie.

“Stim cu totii ca radiatile ultraviolete pot fi daunatoare”, a declarat Jeffrey pentru Discovery News. “Lucrez destul de mult in Africa, acolo unde nivelul de radiatii UV este foarte mare deoarece exista multa zapada si gheata. Suprafetele reflecta 90% din radiatiile UV si animalele sunt expuse la aceste radiatii. In cazul in care nu poti ochelari de protectie, ochii tai vor fi afectati in primele 15 minute.”

Oamenii de stiinta cred ca este posibil ca pisicile, caprioarele si alte animale care pot detecta razele UV dispun de un mecanism de protectie. De asemenea, cercetatorii sunt de parere ca lumina UV tinde sa creeze mai multa neclaritate.

“Oamenii sunt buni intr-o privinta: ei pot vedea mai multe detalii,” a adaugat Douglas si a concluzionat: “Probabil de aceea avem o lentila care blocheaza lumina ultravioleta. Daca nu am avea-o, lumea ar parea neclara.”