Filosof, ganditor crestin si legiuitor, Petre Tutea s-a nascut in Boteni, judetul Arges, intr-o familie de preoti ortodocsi.
Intalnindu-se la Berlin cu Nae Ionescu, acolo unde a fost trimis de marele om politic A. Vaida-Voievod, sa studieze formele de guvernamant la Universitatea Humboldt, acesta l-a intrebat: “Domnule Tutea, tot de stanga, tot de stanga?”. El a raspuns “Nu, nu mai sunt, am evoluat”. “Domnule Tutea, nu exista evolutie, exista lamurire. Ideea de evolutie, raportata la nivelul spiritual, este o prostie. Spiritul nu evolueaza, este asa cum l-a facut Dumnezeu! Esentele nu se schimba.”
Iata care sunt cele 21 de cugetari de o profunzime uimitoare oferite de Petre Tutea:
#1. “Fara nemurire si mantuire, libertatea e de neconceput. Omul, daca nu are in substanta lui ideea nemuririi si mantuirii, nu e liber. Seamana cu berbecul, cu capra, cu oaia…”
#2. “Am devenit un ganditor crestin cand mi-am dat seama ca fara revelatie, fara asistenta divina, nu pot sti nici cine sunt, nici ce este lumea, nici daca are vreun sens sau nu, nici daca eu am vreun sens sau nu. Nu pot sti de unul singur, cand mi-am dat seama ca fara Dumnezeu nu poti cunoaste sensul existentei umane si universale.”
#3. “Libertatea omului e partea divină din el.”
#4. “Exista o carte a unui savant american care incearca sa motiveze stiintific Biblia. Asta e o prostie. Biblia are nevoie de stiinta cum am eu nevoie de Securitate.”
#5. “Stiinta este sediul utilului, arta este sediul placerii, iar religia este sediul adevarului.”
#6. “Iisus Hristos este eternitatea care puncteaza istoria.”
#7. “La întrebarile fundamentale „de ce?” si „in ce scop?” aporetica rurala romaneasca raspunde: „d-aia”.”
#8. “Un sfant poate fi si analfabet, dar e superior unui geniu, fiindca ideea de sfintenie e legata de ideea de minune. Un sfant poate face o minune. Geniul face ispravi, nu minuni. Lumea, acum e ancorata în cultul genialitatii ca slavire a progresului in afara. Atat. Or, cu cat suntem mai avansati, mecanic si material, cu atat suntem mai departe de esenta reala a lumii, de sfintenie.”
#9. “Trebuie sa ne golim de prea plinul Eu, ca sa mai intre in noi un pic de Dumnezeu.”
#10. “Rugaciunea este expresia unui suflet religios care recunoaste o putere supranaturala care-i asigura eliberarea din inlantuirea limitelor personale si cosmice.”