Pericolele ascunse de apa imbuteliata! Stiai ca…?

1754

Costurile apei imbuteliate sunt substantial mai mari in comparatie cu cele pe care le platim pentru apa potabila de la robinet, dar, cu toate acestea, un nou studiu sugereaza ca aceasta apa imbuteliata nu este mai sanatoasa pentru organismul uman.

Cercetatorii au descoperit faptul ca apa imbuteliata este supusa unor teste mult mai putin stricte in comparatie cu apa de la robinet si este mult mai probabil sa fie contaminata sau sa devina o sursa de bacterii.

In timp ce apa de la robinet trebuie verificata zilnic, sub un regim de inspectie riguros, prin contrast, apa imbuteliata este supusa lunar unor astfel de teste la sursa.

In cazul in care studiul de mai sus ti se pare greu de crezut, informatiile de mai jos te vor convinge cu siguranta!

Stiai ca… plasticul este atat de permeabil incat pana si detergentul cu care s-au spalat recent podelele se poate regasi in apa imbuteliata intr-un pet, la cateva ore de la depozitarea recipientului pe o podea proaspat spalata?

Stiai ca… pet-urile din plastic pot fi un potential cancerigen? La fiecare schimbare de temperatura, pet-urile se descompun in particule fine, numite ftalati, care se elibereaza in apa si o contamineaza. Unii comercianti nu iau in serios acest aspect, motiv pentru care pet-urile cu apa sunt depozitate afara, direct in bataia soarelui in timpul zilei, temperatura lor scazand noaptea pana la inghet. De cate ori nu ati sesizat ca vara pet-urile cu apa sunt incinse, iar iarna apa este adesea aproape inghetata? Particulele fine si descompuse de plastic devin astfel un potential cancerigen. In plus, majoritatea pet-urilor in care este imbuteliata apa nu sunt biodegradabile, contribuind la poluarea mediului inconjurator.

Stiai ca… apa minerala, consumata in cantitati mari, duce la o acumulare de minerale in corp peste necesarul nostru? Totodata, sporeste aciditatea din organism si poate afecta stomacul. Copiii nu au voie sa bea apa minerala, deoarece organismul lor nu este suficient de puternic, iar buna functionare a rinichilor nu trebuie sa fie impiedicata de asimilarea mineralelor. De aceea, copiii nu ar trebui sa bea apa cu un grad de mineralizare care sa depaseasca 120 mg/l (0.12 gr/l) si cu continut de sodiu de peste 20 mg/l (0.02 gr/l).

Stiai ca… nici macar recipientele in care vreti sa transportati apa pe care o filtrati acasa nu sunt sigure? Majoritatea contin BPA (Bisphenol A), un monomer care intra in compozitia mai multor polimeri, sub denumirea generica de plastic. Studiile au demonstrat ca BPA-ul e cauza multor boli: cancer, infertilitate, disfunctii hormonale, boli cardiovasculare, etc. BPA intra in organism si se comporta ca un hormon agresiv, ca un disruptor endocrin. Recipientele/vasele din plastic cu BPA sunt si mai periculoase la fiecare schimbare de temperatura, asa ca nu le bagati in frigider/congelator, nu le incalziti, evitati sa le folositi pentru apa sau alimente.

Stiai ca… in apa se afla cisturi de paraziti, precum Giardia, care pot afecta serios organismul, pot dauna ficatului si ne pot pune sanatatea in pericol? Nici macar apa imbuteliata nu ne poate asigura garantia puritatii in ce priveste cisturile de paraziti, daca nu a fost filtrata cu o finete de minim 1 micron, fiindca cisturile de paraziti se pot mula, plia, se pot usor strecura prin filtrele care nu sunt din carbon activ bloc (adica dintr-o bucata condensata, dura, si nu din granule).

Stiai ca… filtrele de carbune activ nu sunt toate la fel de eficiente? De aceea singura garantie a apei pure e aceea pe care singuri v-o asigurati/furnizati, citind atent nu reclama, ci tabelul de performante al filtrelor. Oare comerciantii care imbuteliaza apa ne pun la dispozitie si metodele de filtrare a apei, si tabelul de performante al filtrelor, si testele/analizele finale ale apei pe care o vand?

Stiai ca… filtrele din carbune activ pot fi ele insele contaminate?Carbunele activ este de fapt carbonul obtinut din diferite surse, cea mai curata si sigura fiind cea vegetala. Sursa net superior calitativa, varful ierarhiei, este nuca de cocos presata. Unele surse pot fi periculoase si deja contaminate, cum ar fi sursele animale de carbon activ.

Stiai ca… apa este mai importanta decat alimentatia? Organismul nostru contine apa in proportie de 69%. Creierul este format din 85% apa, oasele contin 25% apa, sangele uman contine 83% apa. Buna functionare a organelor si sanatatea noastra, in general, depind in mare masura de calitatea apei pe care o bem.

Toate aceste pericole din apa trebuie si mai atent luate in considerare de viitoarele mamici sau de mamicile care au copii mici, spre a-i feri de infestarea cu paraziti, de modificarile genetice pe care le pot cauza hormonii de sinteza din plastic sau de contaminantii care trec usor prin pet-urile ultra permeabile de plastic.