Oamenii de stiinta au reusit sa ateste stiintific beneficiile POSTULUI

1287

“Postul este cel mai mare remediu.” – Paracelsus

In momentul in care elimini suprasolicitarea sistemului degestiv, adica in momentul in care acesta reuseste sa faca o pauza, la randul sau, acesta, permite regenerarea celulalara, regenerarea tesuturilor si a organelor si detoxifierea intregului organism – care, la randul sau, duce la o mult mai buna sanatate mentala si emotionala.

Postul nu este o practica pe care o intalnim numai in crestinism. Traditiile stravechi, cum ar fi budismul, jainismul si multe altele, urmeaza o practica de post ca o modalitate de a purifica mintea, corpul, spiritul si nu numai. Aceasta practica insufla controlul de sine. Oamenii de stiinta au descoperit recent beneficiile multiple pe care le ofera aceasta practica organismului; de la reducerea riscului aparitiei afectiunilor cardiovasculare si diabet, pana la protejarea impotriva bolilor neurodegenerative si cancer.

Ce se intampla cu organismul tau cand urmezi aceasta practica?

Organismul fiecaruia dintre noi detine, pana la nivel genetic, abilitatea de a se autovindeca, dar pentru a face acest lucru este nevoie de timp. Atunci cand postim, organismul nostru foloseste resursele organismului ca principala sursa de energie. La inceput, organismul tau va elimina in mod natural tesuturile bolnave, excesul de nutrienti, precum si toxinele acumulate. Aceasta practica creaza pentru organismul tau mediul propice pentru ca acesta sa poata intra in stadiul in care se poate vindeca pe sine insusi.

Atunci cand esti bolnav, apetitul scade considerabil, iar acest fenomen poate fi intalnit si la animale nu doar la oameni. Energia organismului se indreapta catre vindecarea organismului nostru, nu catre digerarea alimentelor.

Protejeaza sistemul imunitar

Un studiu realizat recent de catre cercetatorii de la Universitatea din California de Sud au demonstrat ca postul prelungit protejeaza nu numai impotriva deteriorarii sistemului imunitar – un efect secundar al chimioterapiei – dar, de asemenea, stimuleaza regenerarea acestuia. Postul trezeste la viata activitatea celulelor stem.

In cadrul unui studiu, la care au participat mai multi subiecti care urmau un tratament cu chimioterapie, oamenii de stiinta au descoperit ca atunci cand acestia nu mancau o perioada lunga de timp, rezultatul era un numar mult mai redus de celule albe in sange. Cu alte cuvinte, postul genereaza un nou sistem imunitar.

“Chimioterapia produce daune semnificative colaterale sistemului imunitar. Rezultatele acestui studiu sugereaza ca postul ar putea atenua unele dintre efectele nocive ale chimioterapiei.” – Prof. Tanya Orf.

Tratament impotriva cancerului

Un studiu realizat cu scopul de a afla efectele pe care le produce postul asupra pacientilor care sufera de cancer a descoperit ca includerea acestei practici in terapia lor a redus semnificativ efectele secundare ale chimioterapiei. Cercetatorul  Valter Longo,  profesor in cadrul Universitatii din California de Sud a precizat ca “celula, de fapt, comite suicid.”, incercand acesta sa ne explice intr-un mod mai simplu apoptoza celulara.

Postul protejeaza creierul impotriva Alzhaimer si Parkinson

Postul poate fi privit ca fiind restrictia temporara de placeri senzoriale si canalizarea energiei catre un scop mai inalt. Eliminarea aportului zilnic de alimente o zi sau doua pe saptamana poate proteja creierul impotriva bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer si Parkinson.

Scade riscul aparitiei diabetului si afectiunilor cardiovasculare

Studiile au demonstrat ca postul promoveaza o crestere semnificativa a hormonului de crestere, creditat pentru accelerarea metabolismului si arderea grasimilor. In timpul postului, organismul nostru extrage LDL – colesterolul rau – din celule si-l foloseste ca energie. Acest proces natural poate sa contribuie la reducerea riscului aparitie diabetului zaharat, precum si la reducerea tensiunii arteriale.

Beneficiile spirituale ale postului

De cele mai multe ori, dupa o zi de post, in care ai consumat doar apa toata ziua, vei observa ca in decursul zilei urmatoare mintea iti este limpede, iar organismul tau are mai multa energie. In felul acesta poti atinge mult mai usor stari inalte ale constiintei si te poti conecta cu sinele tau superior.

Sursa